25/7/10

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου

25/07/2010





Μέσα από τη συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο μπορούμε να φτάσουμε έστω και σε μια ελάχιστη ενότητα έτσι ώστε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι ισχυρός στις διαπραγματεύσεις, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, επισημαίνοντας ότι η ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο αποτελεί απαραίτητο στήριγμα στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο του μνημοσύνου ηρώων της κοινότητας Νήσου κατά το 1963-’74, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συγκαλέσει συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για τις 3 Αυγούστου. Βασικό θέμα στην ατζέντα της συνεδρίας είναι το ζήτημα της ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο. Ασφαλώς, όπως και σε κάθε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει και θα συζητήσει με τις πολιτικές δυνάμεις για τις εξελίξεις στο Κυπριακό».

Πρόσθεσε ότι «η ενότητα είναι ένα στοιχείο, μια προϋπόθεση σημαντική και απαραίτητη για να μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να έχει την απαραίτητη στήριξη στη δύσκολη προσπάθεια που καταβάλλει η πλευρά μας και ο ίδιος ο Πρόεδρος για να φτάσουμε σε λύση στο Κυπριακό. Η ενότητα χρειάζεται πρώτα απ' όλα τους κοινούς στόχους και ο στόχος για λύση στο Κυπριακό στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που αποτελεί τον ιστορικό συμβιβασμό της ελληνοκυπριακής κοινότητας από το 1977 μπορεί και πρέπει να αποτελεί τον κοινό στόχο, στη βάση του οποίου όλοι να εργαζόμαστε για επίτευξη λύσης».

Ο κ. Στεφάνου επισήμανε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πρόσφατα προβεί στην εξαγγελία ενός πακέτου προτάσεων που έχει τρεις άξονες, με στόχο να επισπευτεί ο διάλογος και να δοθεί μια νέα ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία. Οι προτάσεις αυτές στηρίζονται πλήρως από την Ελλάδα -υπενθυμίζω την τοποθέτηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, κατά την ολιγόωρη στάθμευσή του στην Κύπρο και τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας με τις προτάσεις του βγάζει ξανά την Κύπρο μπροστά. Στη βάση αυτών των προτάσεων μπορούμε να εργαστούμε όλοι για να βγάλουμε την Κύπρο μπροστά και να δώσουμε ώθηση στη διαπραγμάτευση, διότι ο στόχος μας και το όραμα του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι να πετύχουμε λύση το συντομότερο δυνατόν. Μια λύση που να τερματίζει την κατοχή, να επανενώνει την Κύπρο, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία».

Τέλος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι «μέσα από τη συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο πιστεύουμε ότι μπορούμε να φτάσουμε έστω και σε μια ελάχιστη ενότητα έτσι ώστε να είμαστε συγκεντρωμένοι στην προσπάθεια της λύσης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να νιώθει και να είναι ισχυρός στις διαπραγματεύσεις για να μπορέσει να ανοίξει το δρόμο προς τη λύση». 12.45 μ.μ.