18/7/10

Επιμνημόσυνος λόγος του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Γιώργου Ιακώβου στο επίσημο μνημόσυνο των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Θεοδώρου, στην Πάφο

18/07/2010
"Ω, μην κοιτάτε, ω μην κοιτάτε από πού,
από πού του ’φυγε η ζωή. Μην πείτε πως,
μην πείτε πως ανέβηκε ψηλά ο καπνός του ονείρου.
Έτσι λοιπόν η μια στιγμή παράτησε την άλλη,
και ο ήλιος ο παντοτινός, έτσι με μιας τον κόσμο.
Ήταν ωραία παιδιά. "
(Οδυσσέας Ελύτης)



Αιώνια δόξα και έμπρακτη τιμή ταιριάζει στους ήρωες και τους μάρτυρες των εθνικών μας αγώνων. Η διατήρηση της μνήμης και του μεγαλείου τους αποτελεί την πεμπτουσία που ενισχύει τις ψυχές και τις κρατεί ορθές απέναντι στο υπέρτατο χρέος για τη σωτηρία της πατρίδας μας.

Με πόνο ψυχής για το χαμό τους αλλά και με εθνική υπερηφάνεια τελούμε σήμερα μνημόσυνο των υπέρ πίστεως και πατρίδος αγωνισαμένων και πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή της 20ής Ιουλίου 1974 και αποτίνουμε φόρο τιμής στην άχραντη θυσία τους.

Όταν, σαν αποτέλεσμα του προδοτικού και άφρονος πραξικοπήματος της Χούντας των Αθηνών ενάντια στον εκλελεγμένο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ’, άνοιγαν στην επεκτατική βουλιμία του Τούρκου επιδρομέα, για δεύτερη φορά στην μακραίωνη ιστορία μας, οι κερκόπορτες, τα παλληκάρια μας έτρεξαν να δώσουν το «παρών» τους σαν φύλακες και υπερασπιστές της πατρώας γης. Όρθωσαν οι γενναίοι μας το ανάστημά τους μπροστά στην υπεροπλία του εισβολέα. Φύλακες μιας δοξασμένης κληρονομιάς, αγωνίστηκαν για «τον αγώνα τον καλόν» κι όταν ακόμη οι δυνάμεις της βίας και της τυραννίας τους πολιόρκησαν αυτοί, σαν άλλοι ελεύθεροι πολιορκημένοι, δίδαξαν ότι αξία δεν έχει μόνο η ελεύθερη ζωή, αλλά και ο ένδοξος θάνατος.

Είμαστε σήμερα εδώ, στο επίσημο μνημόσυνο που διοργανώνουν η Ιερά Μητρόπολη Πάφου και η Επαρχιακή Διοίκηση σε συνεργασία με τις Αρχές και τους φορείς της επαρχίας για να τιμήσουμε τη μνήμη και να αποδώσουμε τα οφειλόμενα και πρέποντα σ’ όσους αγωνίσθηκαν και έπεσαν στο πεδίο της τιμής το μαύρο εκείνο καλοκαίρι του 1974, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ανακόψουν την τουρκική λαίλαπα.

Είμαι σήμερα εδώ εκ μέρους της Πολιτείας για να εκφράσω την απέραντη ευγνωμοσύνη που όλοι οφείλουμε στους ήρωές μας που επάξια κέρδισαν την αιώνια δόξα. Βρίσκομαι εδώ για να επιτελέσω το βαρύ και ιερό καθήκον της απόδοσης των οφειλομένων τιμών στη θυσία τους. Μια ηρωική θυσία που παίρνει διαστάσεις ασύλληπτες για τον ανθρώπινο νου, όταν κάποιος αναλογίζεται τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οι ανδρείοι μας πολέμησαν τότε. Δεν κλήθηκαν, έσπευσαν να πολεμήσουν σε μια χαώδη κατάσταση που προκάλεσε ή, αν θέλετε, που εσκεμμένα επέβαλε το εγκάθετο πραξικοπηματικό καθεστώς και η Χούντα. Δεν δίστασαν οι ηρωικοί μαχητές μας να αντισταθούν με όποιο τρόπο μπορούσαν. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα παλληκάρια μας έμειναν στις επάλξεις του χρέους χωρίς το στοιχειώδη οπλισμό και χωρίς στοιχειώδη διοικητική μέριμνα από τους τότε ιθύνοντες του ΓΕΕΦ. Έμειναν να ανακόψουν τις σιδερόφρακτες ορδές του Αττίλα με μόνα όπλα το δίκαιο και τη ψυχή τους.

Γνώριζαν οι ηρωικοί υπερασπιστές μας την υπεροπλία του εχθρού. Ένοιωθαν την προδοσία που είχε εκτυλιχθεί σε βάρος της Κύπρου και του λαού της. Γνώριζαν το αποτέλεσμα της άνισης μάχης. Όμως δεν πτοήθηκαν. Έμειναν και πολέμησαν. Πολέμησαν και έμειναν στο πεδίο της ανδρείας και της τιμής. Αυτούς τιμούμε σήμερα. Αυτούς που με το άλικο αίμα τους ξέπλυναν το αίσχος της προδοσίας και με τη θυσία τους μας κάνουν να νοιώθουμε εθνικά υπερήφανοι μέσα από την τραγική συμφορά που έπληξε τον τόπο μας.

Μνημονεύουμε σήμερα, θλιβερή επέτειο της τουρκικής εισβολής, όσους πολέμησαν ηρωικά και έπεσαν και φέρνουμε στη μνήμη μας όσα υπέφερε ο λαός μας όλα αυτά τα τριάντα έξι δίσεκτα χρόνια. Και νοιώθουμε πιο έντονα το χρέος να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να δικαιωθεί επιτέλους η θυσία των ηρώων μας.

Η τουρκική εισβολή έφερε στην Κύπρο και το λαό της τον πόνο, την προσφυγιά, τους αγνοούμενους, τους εγκλωβισμένους. Έφερε την κατοχή μεγάλου μέρους τους εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία. Αυτές τις ανοικτές πληγές αγωνιζόμαστε να θεραπεύσουμε και να επιτύχουμε τη λύτρωση και τη δικαίωση μέσα από την επανένωση της πατρίδας μας.

Είμαστε προσηλωμένοι στο στόχο της λύσης που θα τερματίσει την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει την Κύπρο από ξένες εξαρτήσεις και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων. Δεσμευθήκαμε ότι θα δώσουμε τον αγώνα αυτό με όλες μας τις δυνάμεις.

Παραμένουμε πιστοί στις αρχές και τη βάση λύσης του Κυπριακού, τη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισοτιμία που καθορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για ένα κράτος, με μια μοναδική κυριαρχία, μια μοναδική διεθνή προσωπικότητα και μια μοναδική ιθαγένεια. Μια λύση λειτουργική και βιώσιμη στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου, των σχετικών Ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των συμφωνιών υψηλού επιπέδου και των αρχών στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτός είναι ο στόχος μας και για την υλοποίησή του εργαζόμαστε με συνέπεια. Αυτή είναι η δέσμευσή μας έναντι των ηρωικών νεκρών μας. Αυτή είναι η δέσμευσή μας έναντι της νέας γενιάς, αλλά και έναντι των γενεών που θα ακολουθήσουν.

Η δικαίωση της θυσίας των ηρώων μας που μνημονεύουμε σήμερα θα έλθει αν κατορθώσουμε και παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια κοινή πατρίδα, ελεύθερη, δημοκρατική και ενωμένη, χωρίς στρατούς κατοχής, χωρίς πρόσφυγες.

Αιωνία τους η μνήμη.