12/7/10

Απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ

12/07/2010
«Αντιμέτωπος με τα αδιέξοδα των συνεχών μεταλλάξεων της πολιτικής του είναι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Νίκος Αναστασιάδης», είπε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, προσθέτοντας ότι προτάσεις που μέχρι πρόσφατα υποστήριζε τώρα τις απορρίπτει.


Σχολιάζοντας χθεσινές δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη, από τη Λεμεσό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «σήμερα είχε ζητηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος ήταν ομιλητής σε εθνικό μνημόσυνο στο Μοσφίλι, να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρνήθηκε να το πράξει λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι αυτές οι ημέρες είναι μέρες πένθους και περίσκεψης για την τραγωδία και την καταστροφή που οι πραξικοπηματίες και η Τουρκία έφεραν στην Κύπρο το 1974. Τότε η Κύπρος καταστράφηκε με τα όπλα. Δυστυχώς, σήμερα ο κ. Αναστασιάδης γίνεται μπροστάρης της καταστροφολογίας που απειλεί την Κύπρο.

Ο κ. Αναστασιάδης λέει ότι όποιος χάνει την ψυχραιμία του καταφεύγει σε ύβρεις. Συμφωνούμε. Γι' αυτό ο κ. Αναστασιάδης έχει σε πρώτη ζήτηση τις ύβρεις και τις προσβολές. Είναι προφανές ότι έχασε την ψυχραιμία του διότι βρίσκεται αντιμέτωπος με τα αδιέξοδα των συνεχών μεταλλάξεων της πολιτικής του. Με τις σημερινές του δηλώσεις ο κ. Αναστασιάδης διεύρυνε ακόμη περισσότερο τις μεταλλάξεις του. Εγινε πραγματικά αγνώριστος. Προτάσεις που μέχρι πρόσφατα υποστήριζε, τώρα τις απορρίπτει αρνούμενος τον ίδιο του τον εαυτό. ‘Ξέχασε’ ότι υποστήριζε για δύο χρόνια τις προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. ‘Ξέχασε’, επίσης, ότι υποστήριζε τη διατήρηση της προοπτικής στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Αλλαξαν και εδώ θέση ο κ. Αναστασιάδης και η ηγεσία του ΔΗΣΥ. Ο κατήφορος τους δεν λέει να σταματήσει.

Παράλληλα, ο κ. Αναστασιάδης συνεχίζει να παραπλανεί ότι υπάρχει τάχα ισπανική πρόταση, όταν η ίδια η Ισπανία λέει ότι δεν υπέβαλε καμία πρόταση. Μια πρόταση υπάρχει, αυτή της Τουρκίας, την οποία προ μερικών ημερών επανέλαβε ο κ. Νταβούτογλου και ο κ. Αναστασιάδης την υποστηρίζει και την προωθεί.

Ο κ. Αναστασιάδης σε πρόσφατη συνέντευξή του κατέθεσε την αμφιβολία του εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει λύση. Σήμερα είπε ότι δεν υπάρχει από ξένους εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του. Δεν μπορούμε να ξέρουμε σε ποιους ξένους αναφέρεται ο κ. Αναστασιάδης διότι ο διεθνής παράγοντας αναγνωρίζει τη θέληση του Προέδρου της Δημοκρατίας για λύση και εμπιστεύεται τους χειρισμούς του. Δεν είναι, όμως, αυτό που κάνει εντύπωση. Αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι τα όσα λέει ο κ. Αναστασιάδης τελικά προκαλούν ζημιά στην αξιοπιστία του Προέδρου της Δημοκρατίας που είναι ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς σε μια περίοδο, μάλιστα, που η Τουρκία εντείνει την επικοινωνιακή της πολιτική για να πείσει ότι αυτή θέλει λύση και ότι αυτοί που δεν θέλουν είναι οι Ελληνοκύπριοι που κωλυσιεργούν. Και αυτά τα λέει ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος ήθελε να είναι απεσταλμένος του Προέδρου της Δημοκρατίας στο εξωτερικό. Αλήθεια, για να λέει τι; Αυτά που λέει στο εσωτερικό περί της έλλειψης αξιοπιστίας; Ο καθένας μπορεί να αναλογιστεί το κακό που προκαλείται στην ελληνοκυπριακή πλευρά και στην Κυπριακή Δημοκρατία με τέτοιες τοποθετήσεις.

Αναφορικά με την ‘απομόνωση’ στην οποία αναφέρεται ο κ. Αναστασιάδης, αυτή που νιώθει απομονωμένη είναι η ηγεσία του ΔΗΣΥ. Γι' αυτό και μεταλλάσσει τις θέσεις της για να ‘ρίξει γέφυρες’ σε αυτούς που μέχρι πρόσφατα κατηγορούσε ότι δεν θέλουν λύση. Τελικά για την ηγεσία του ΔΗΣΥ είναι μεγάλη υπόθεση οι μικροκομματικές και εκλογικές σκοπιμότητες».

Στη συνέχεια, ερωτηθείς για τις θέσεις του ΔΗΚΟ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «το ΔΗΚΟ ποτέ δεν αμφέβαλλε για την αξιοπιστία του Προέδρου της Δημοκρατίας ούτε ποτέ ήγειρε θέμα αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδιώκει λύση ή όχι, κάτι που κάνει, δυστυχώς, ο κ. Αναστασιάδης. Έχει μια τεράστια διαφορά το ένα από το άλλο. Άλλωστε, εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι δεν θέλουμε ή δεν ανεχόμαστε διαφωνίες. Ακριβώς το αντίθετο. Και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο κάνουμε διάλογο και εντός και εκτός Εθνικού Συμβουλίου.

Ένα είναι, όμως, να έχεις διαφορετικές απόψεις και άλλο είναι να αμφιβάλλεις για το αν ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς θέλει λύση ή για το εάν είναι αξιόπιστος ή όχι».

Ερωτηθείς ο κ. Στεφάνου είπε ότι «έχει πει δύο πράγματα ο κ. Αναστασιάδης στις σημερινές του δηλώσεις. Το πρώτο είναι ότι ‘πώς είναι δυνατόν εγώ να συμφωνώ με τον κ. Νταβούτογλου, αφού προ ημερών ο κ. Νταβούτογλου κατέθεσε την πρόταση του;’ Ο κ. Νταβούτογλου επανέλαβε την πρόταση της Τουρκίας - η οποία υπάρχει εδώ και καιρό - και την οποία πρόταση ο κ. Αναστασιάδης μερικές φορές είχε υπογραμμίσει για να πει ότι πρέπει να φέρουμε και την Τουρκία στο τραπέζι και να κάνουμε μια πολυμερή διάσκεψη ώστε να λύσουμε το Κυπριακό. Άρα, δεν ευσταθούν αυτά που λέει ο κ. Αναστασιάδης και ακριβώς επειδή υπάρχει αυτή η συνάφεια μεταξύ των όσων λέγονται, ο κ. Αναστασιάδης προσπαθεί συνεχώς να πείσει ότι αυτός στηρίζει την πρόταση της ισπανικής προεδρίας, τη στιγμή που τέτοια πρόταση δεν υπάρχει.

Ακόμα και προχθές ο Ισπανός Πρέσβης στην Κύπρο είπε ότι ‘εμείς δεν κάναμε καμία πρόταση’. Το ίδιο και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας. Προς τι λοιπόν ο κ. Αναστασιάδης συνεχώς λέει ότι ο ΔΗΣΥ υποστηρίζει την πρόταση της ισπανικής προεδρίας; Αυτό είναι το καμουφλάρισμα;»

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του κ. Αναστασιάδη περί γενναιόδωρων προσφορών του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «προφανώς εννοεί (ο κ. Αναστασιάδης) την πρόταση πακέτου για την εκ περιτροπής προεδρία με τη διασταυρούμενη ψήφο, με την οποία ποτέ δεν διαφώνησε ο κ. Αναστασιάδης. Άρχισε να διαφωνεί τους τελευταίους μήνες. Όπως, επίσης, και το ζήτημα της παραμονής αριθμού εποίκων μετά από τη λύση για ανθρωπιστικούς λόγους. Ποτέ δεν είχε διαφωνήσει ο κ. Αναστασιάδης, όπως ποτέ δεν έχει πει ότι πρέπει να ανακόψουμε το δρόμο της Τουρκίας στην Ευρώπη, διότι εκεί είναι το κίνητρο για την Τουρκία και ο μοχλός πίεσης για εμάς και το διεθνή παράγοντα έτσι ώστε η Τουρκία να πειθαναγκαστεί να αλλάξει τη στάση της για να ανοίξει ο δρόμος προς τη λύση του Κυπριακού. Τώρα τα άλλαξε και αυτά ο κ. Αναστασιάδης. Λυπούμαι να πω ότι η μετάλλαξή του είναι πλήρης και δεν μπορεί αλλιώς να εξηγηθεί παρά με τις μικροκομματικές, μικροπολιτικές και εκλογικές σκοπιμότητες που υπάρχουν για το ΔΗΣΥ», κατέληξε. 9.00 π.μ.