28/7/10

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέας Δημητρίου επισκέφθηκε μεταξύ 15 και 26 Ιουλίου την Αυστραλία

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού παρέστη σε εκδηλώσεις καταδίκης του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής στην Αυστραλία

28/07/2010





Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέας Δημητρίου επισκέφθηκε μεταξύ 15 και 26 Ιουλίου την Αυστραλία όπου εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις καταδίκης του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής. Τις εκδηλώσεις διοργάνωσε η εκεί κυπριακή ομογένεια.

Στις 16 Ιουλίου ο κ. Υπουργός παρέστη σε συγκέντρωση στα σκαλιά της πολιτειακής Βουλής Βικτωρίας, στη Μελβούρνη, στην οποία οι συμμετέχοντες, κρατώντας αναμμένα κεριά, σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα. Ακολούθως, εκφώνησε ομιλία με αναφορές στις μαύρες επετείους και προέβη σε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό στο καθιερωμένο ετήσιο δείπνο λιτότητας στη μνήμη των δύσκολων καιρών που έζησαν οι πρόσφυγες και παθόντες της τουρκικής εισβολής, στο οίκημα της Κυπριακής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας.

Την Κυριακή, 18 Ιουλίου ο κ. Δημητρίου παρευρέθηκε σε λειτουργία/μνημόσυνο πεσόντων στο μητροπολιτικό Ναό Αγίου Ευσταθίου και ηγήθηκε πορείας στο κέντρο της Μελβούρνης η οποία κατέληξε στα σκαλιά της πολιτειακής Βουλής Βικτωρίας όπου ο κ. Υπουργός απηύθυνε χαιρετισμό.

Κατά τη διαμονή του στη Μελβούρνη ο κ. Υπουργός πραγματοποίησε περιοδεία στις κυπριακές κοινότητες Βορείων Προαστίων και Αποστόλου Ανδρέα Sunshine.

Ο κ. Δημητρίου επισκέφθηκε, επίσης, την Κυπριακή Κοινότητα Βρισβάνης και την Κυπριακή Κοινότητα Αδελαΐδας όπου σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν ενημέρωσε την κυπριακή παροικία για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας να δώσει νέα ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία με το πακέτο προτάσεων που πρόσφατα κατέθεσε.

Η περιοδεία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κατέληξε στο Σύδνεϋ όπου συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Στυλιανό. Στις 25 Ιουλίου παρέστη στο μνημόσυνο για τους πεσόντες του προδοτικού πραξικοπήματος και της εισβολής στον Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. Μετά έγινε κατάθεση στεφάνων στο Κενοτάφιο του Martin Place (Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη).

Ο κ. Υπουργός ηγήθηκε επίσης πορείας διαμαρτυρίας κατά μήκος της κεντρικής οδού George Street και παρέστη σε εκδηλώσεις μνήμης που διοργάνωσε η κυπριακή κοινότητα. Στις εκδηλώσεις αυτές την αυστραλιανή Κυβέρνηση εκπροσώπησαν μέλη του ομοσπονδιακού και πολιτειακού Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ η αντιπολίτευση επίσης εκπροσωπήθηκε με πολιτειακούς Βουλευτές.

Ο κ. Δημητρίου είχε, επίσης, ξεχωριστή συνάντηση στις 22 Ιουλίου με το μεγάλο φίλο της Κύπρου πολιτειακό Πρωθυπουργό Νοτίου Αυστραλίας κ. Mike Rann.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αυστραλία ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί και να συναντήσει την ηγεσία των Πανεπιστημίων Σύδνεϋ, Αδελαΐδας και Νέας Νότιας Ουαλίας, ενώ ενημερώθηκε από Κύπριους εκπαιδευτικούς για το θέμα της ελληνομάθειας στην Αυστραλία. Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα συνεργασίας ανάμεσα στα κυπριακά και τα αυστραλιανά πανεπιστήμια ως προς τη διδασκαλία και την έρευνα.

Τον κ. Υπουργό συνόδευε η Αναπληρωτής Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστραλία κα Χριστιάνα Τζήκα.