21/7/10

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους, στην επίσημη έναρξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Καλοκαίρι 2010», στα Λιβάδια Λάρνακας
21/07/2010
Να μη μεταδοθεί πριν τις 9.30 μ.μ.



Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση να κηρύξω απόψε την επίσημη έναρξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Καλοκαίρι 2010» που διοργανώνει το Κοινοτικό Συμβούλιο Λιβαδίων.

Επιτρέψετε μου, κατ’ αρχάς, να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στο Κοινοτικό Συμβούλιο Λιβαδίων για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης αυτής της όμορφης σειράς πολιτιστικών εκδηλώσεων, που καταδεικνύει τον πολύπλευρο και βαρυσήμαντο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στις σύγχρονες κοινωνίες.

Στην χώρα μας, ο πολιτισμός συνδέθηκε με την ελευθερία, τη δημοκρατία, τη πρόοδο και προπάντων με έναν λαό που μέσα από το λαϊκό πολιτισμό εκφράζει τις δυσκολίες, τους αγώνες και τα οράματά του.

Ο χορός, το θέατρο, η μουσική, αποτελούν ισχυρά μέσα συναισθηματικής έκφρασης, επαφής και επικοινωνίας, αλλά και έκφρασης της πλούσιας πολιτισμικής ταυτότητας του τόπου και του λαού μας. Διότι ο πολιτισμός δεν περιορίζεται μόνο στην τέχνη, αλλά αγκαλιάζει το σύνολο της κοινωνίας: το ήθος της, τις συμπεριφορές της, το μορφωτικό της επίπεδο, την αλληλεγγύη και τη στάση των μελών της απέναντι στα κοινά συμφέροντα, την υπευθυνότητα και την ενεργό συμμετοχή του κάθε πολίτη στη λύση των πολιτικών και κοινωνικών προβλημάτων.

Πάνω απ’ όλα, όμως, είναι το βασικότερο μέσο ψυχαγωγίας και αισθητικής απόλαυσης. Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος που κρατά ένα λαό όρθιο μέσα στους αιώνες μέσω της δύναμης της ιστορίας και των παραδόσεών του. Τέτοιες λοιπόν εκδηλώσεις συμβάλλουν στη διατήρηση της λαϊκής παράδοσης του τόπου μας μέσω της προβολής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και δίδουν στους πολίτες την ευκαιρία να συμμετάσχουν ενεργά στα καλλιτεχνικά δρώμενα. Ιδιαίτερα δε, σε μια εποχή καθολικής αμφισβήτησης που οι αξίες και τα ιδανικά υποσκελίζονται και καταβαραθρώνονται στο βωμό των σύγχρονων παγκόσμιων πραγματικοτήτων, ο πολιτισμός είναι παράθυρο ελπίδας για τους ανθρώπους. Είναι πηγή αισιοδοξίας για το λαό μας. Διαμορφώνει σκέψεις και ενώνει. Ενώνει τους ανθρώπους μέσα από τη διαφορετικότητά τους. Μόνο μέσα από έναν πολιτισμό επανένωσης μπορεί ο κυπριακός λαός να πετύχει και την επανένωση του τόπου μας και την επιβίωση μας.

Η Κυβέρνηση του Προέδρου Χριστόφια ενθαρρύνει και ενισχύει την ανάπτυξη της σύγχρονής καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας. Σε μια εποχή που μια μικρή κοινωνία όπως η κυπριακή μετατρέπεται σε παγκόσμια, που οι πολίτες έρχονται αντιμέτωποι με τις προκλήσεις των ξένων προτύπων και την πολυπολιτισμικότητα, η διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι περισσότερο από επιβεβλημένη. Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι στόχος μας είναι η παραπέρα πολιτιστική διαπαιδαγώγηση του λαού και η ανάπτυξη τόσο της ερασιτεχνικής όσο και της επαγγελματικής δημιουργίας.

Η Κυβέρνηση του Προέδρου Χριστόφια, αποδίδοντας τεράστια σημασία σε αυτό το στόχο προχώρησε αποφασιστικά στην υλοποίηση σημαντικών αποφάσεων στον τομέα του πολιτισμού. Ενδεικτικά, αναφέρω ότι έχει εγκριθεί δαπάνη €24 εκ. για την κατασκευή του Κρατικού Θεάτρου, το οποίο βρίσκεται τώρα υπό κατασκευή και προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2011. Χρηματοδοτήθηκε επίσης η κατασκευή και η λειτουργία του Μουσείου Χαρακτικής «Χαμπή Τσαγγάρη», το οποίο λειτουργεί από το 2008. Συνάμα, έχει ολοκληρωθεί η ανέγερση του Θεατρικού Μουσείου, έργο το οποίο είχε καθυστερήσει για 19 χρόνια.

Σε αυτό το σημείο θέλω, επίσης, να τονίσω ότι ως Κυβέρνηση αναγνωρίζουμε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην ανάπτυξη του πολιτισμού και για το σκοπό αυτό ενθαρρύνουμε τη συνεργασία με τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων πολιτιστικής δραστηριότητας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τη συνδρομή της πολιτείας, έχει το βαρύ καθήκον της πολιτισμικής ενδυνάμωσης των τοπικών κοινωνιών.

Καταλήγοντας, εκφράζω και πάλι τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Κοινοτάρχη και στο Κοινοτικό Συμβούλιο Λιβαδιών για την όμορφη αυτή διοργάνωση, αλλά και σε όλους τους συμμετέχοντες που εργάστηκαν σκληρά για την πραγματοποίηση της γιορτής αυτής.

Με αυτές τις σκέψεις, κηρύσσω την έναρξη των εκδηλώσεων πολιτισμού «Καλοκαίρι 2010» και εύχομαι σε όλους να περάσετε μια ευχάριστη μουσικοχορευτική βραδιά.