18/7/10

Ομιλία του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω δρος Τίτου Χριστοφίδη στην εκδήλωση μνήμης για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή, στην Ιερά Μητρόπολη Κιτίου
18/07/2010





Διανύουμε αυτήν την περίοδο μέρες μνήμης αλλά και τιμής. Ανακαλούμε στη μνήμη μας τα τραγικά γεγονότα που έζησε ο τόπος μας το καλοκαίρι του 1974. Την τραγωδία που έζησε με το προδοτικό πραξικόπημα και τη βάρβαρη εισβολή. Τριάντα έξι χρόνια μετά ο τόπος μας ζει ακόμα τις συνέπειες αυτής της τραγωδίας και οι πληγές είναι ακόμα ανοικτές. Κατοχή, διαίρεση, πρόσφυγες, νεκροί, ανάπηροι, αγνοούμενοι και ένα αβέβαιο μέλλον είναι ό,τι μας κληροδότησαν οι μαύρες μέρες του Ιούλη του 1974. Τις μέρες αυτές τιμούμε, όμως, και τις ηρωικές μορφές των πεσόντων και των αγνοουμένων που θυσίασαν τη ζωή τους στο όνομα της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας της πατρίδας μας.

Η διατήρηση της μνήμης ζωντανής αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη συνέχιση κάθε αγώνα, αποτελεί χρήσιμη πυξίδα προσανατολισμού. Όσα χρόνια και αν περάσουν θα θυμόμαστε πάντοτε εκείνο το μαύρο καλοκαίρι για να αντλούμε δύναμη και κουράγιο στο δύσκολο δρόμο για επίλυση του Κυπριακού και επανένωση της πατρίδας μας. Θυμόμαστε για να διδασκόμαστε από την ιστορία, για να μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη. Οι μέρες που διανύουμε είναι μέρες περισυλλογής.

Εδώ και δεκαετίες ο λαός μας προσδοκά την ελευθερία, την επανένωση του τόπου μας, τη μόνιμη ειρήνη και ασφάλεια, κατοχυρωμένα δικαιώματα για όλους τους νόμιμους πολίτες. Τις προσδοκίες αυτές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δεσμευθεί να εκπληρώσει.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταβάλλει το άπαν των δυνάμεων του για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, για να μετατραπεί η Κύπρος σε κέντρο ειρήνης και ευημερίας όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Εμείς θέλουμε την επανένωση της Κύπρου, του λαού της, των θεσμών, της οικονομίας και του εδάφους της πάνω στο συμφωνημένο πλαίσιο που είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η Κύπρος θα είναι ένα κράτος με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια και μόνη ιθαγένεια.
Η δική μας θέληση για τη λύση είναι αποδεδειγμένη. Παραμένουμε έτοιμοι για ένα δίκαιο υπό τις περιστάσεις συμβιβασμό. Χρειάζεται όμως γι΄ αυτό και η συμβολή της άλλης πλευράς. Αυτό σημαίνει ότι η άλλη πλευρά πρέπει να δείξει ευελιξία στις θέσεις που καταθέτει στο τραπέζι των συνομιλιών και αυτές οι θέσεις θα πρέπει να ανταποκρίνονται στη βάση που έχει συμφωνηθεί.

Η Τουρκία πρέπει να συμβάλει ουσιαστικά στις συνομιλίες, και όχι να περιορίζεται σε παιχνίδια επίρριψης ευθυνών. Η Τουρκία καλείται να αλλάξει πολιτική. Τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Δεκέμβρη καλούν την Τουρκία να εργαστεί έμπρακτα στη βάση των ψηφισμάτων για να επιλυθεί το Κυπριακό. Η Άγκυρα πρέπει να συμμορφωθεί με όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων και αυτών απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν μπορεί να υπάρξει ευρωπαϊκός δρόμος για την Τουρκία με άλυτο το Κυπριακό.

Αν η τουρκική πλευρά επιδιώκει μια λύση βιώσιμη θα φανεί από τις θέσεις που καταθέτει στις συνομιλίες. Η τουρκική πλευρά πρέπει να μετακινηθεί από τις μη ρεαλιστικές της θέσεις, ώστε να μπορούμε να φθάσουμε σε λύση το συντομότερο δυνατόν. Είναι η Τουρκία που εδώ και 36 χρόνια κατέχει παράνομα το 37% της χώρας μας. Είναι η Τουρκία που σε καθημερινή βάση παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του κυπριακού λαού. Η Τουρκία είναι που με τον εποικισμό αλλάζει ραγδαία το δημογραφικό χαρακτήρα του νησιού μας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο όλοι οι εμπλεκόμενοι στο Κυπριακό πρέπει να στραφούν προς την Τουρκία. Να πειστεί ότι μια βιώσιμη και λειτουργική διευθέτηση είναι προς το συμφέρον της και ότι με αυτόν τον τρόπο θα διευκολυνθεί η ενταξιακή της πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι πραγματικές διαθέσεις της άλλης πλευράς κρίνονται και θα πρέπει να κρίνονται από όλους όχι μέσα από το επικοινωνιακό παιγνίδι των διακηρύξεων, αλλά με κριτήριο τις προτάσεις που κατατίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σε δημιουργικό πνεύμα για να επιτύχουμε μια αποδεκτή για όλους συμβιβαστική λύση, το συντομότερο δυνατόν. Είμαστε πανέτοιμοι για ένα λογικό και υπό τις περιστάσεις δίκαιο συμβιβασμό. Η ασπίδα της πλευράς μας είναι η συνεπής προσήλωση στη διαδικασία και στη βάση της διαπραγμάτευσης, η εμμονή στη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδεικνύει κάθε καλή θέληση την ίδια στιγμή, όμως, υπερασπίζεται αρχές.

Πρέπει κι εμείς όλοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να θέσουμε ως προτεραιότητα, επιτέλους, τα κοινά μας συμφέροντα ως πολίτες αυτού του ευρωπαϊκού κράτους και όχι οποιαδήποτε άλλα ξένα προς εμάς συμφέροντα. Πρέπει να έχουμε ως όραμα τη λύση. Λύση κυπριακή, που θα επιτρέπει στους Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους να ζουν ειρηνικά μαζί, σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας. Η συνέχιση της σημερινής κατάστασης δεν μας ικανοποιεί. Γνωρίζουμε ότι η παρέλευση του χρόνου δυσχεραίνει τις προσπάθειες για λύση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο παράγοντας χρόνος θα μας υποχρεώσει να συμφωνήσουμε σε μη αποδεκτή λύση.

Γι’ αυτό και επιμένουμε ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και είμαστε κάθετα ενάντια στις ξένες παρεμβάσεις, επιδιαιτησίες και τεχνητά χρονοδιαγράμματα. Οι εμπειρίες από παρόμοιες προσεγγίσεις στο παρελθόν είναι αρνητικές και δεν θέλουμε την επανάληψή τους.

Επαναλαμβάνουμε πως επειγόμαστε για λύση. Καθοριστικό στοιχείο για την επίτευξη λύσης είναι οι προτάσεις που κατατίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων απ’ όλες τις πλευρές να στηρίζονται στη συμφωνημένη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που αποτελεί στρατηγικό στόχο της πλευράς μας από το 1977. Να είναι προτάσεις που να διευκολύνουν τις συγκλίσεις, που θα μας επιτρέψουν να επιτύχουμε μια κοινά αποδεκτή συμφωνημένη λύση η οποία θα τεθεί ενώπιον των δύο κοινοτήτων προς έγκριση σε ξεχωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Ούτε και μας βρίσκει σύμφωνους η θέση ότι η σημερινή κατάσταση πραγμάτων μπορεί να αποτελέσει τη λύση του προβλήματος μας. Μια τέτοια διχοτομική εξέλιξη δεν μπορεί και δεν θα είναι το τέλος της πορείας μας. Θα επισωρεύσει νέα δεινά και νέες τραγωδίες, αφού θα επιτρέψει στην Τουρκία τον ανεξέλεγκτο μαζικό εποικισμό και την πιθανή μελλοντική προσάρτηση των εδαφών μας.

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με συνέπεια βασισμένοι στις αρχές λύσης του Κυπριακού. Θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την λύση του Κυπριακού, τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση του εδάφους, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας. Για αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών ολόκληρου του λαού. Κοινός στόχος όλων πρέπει να είναι το συμφέρον της Κύπρου και του λαού μας, για να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια επανενωμένη πατρίδα για όλους τους Κυπρίους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Για την ευόδωση όμως των πιο πάνω στόχων απαιτείται, όσο ποτέ άλλοτε, η ενότητα στο εσωτερικό μας μέτωπο και η στήριξη των προσπαθειών του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μας θλίβει η σημερινή κατάσταση κατακερματισμού του εσωτερικού μας μετώπου που μόνο αποδυνάμωση των προσπαθειών της δικής μας πλευράς στις συνομιλίες προκαλεί.

Η επανένωση της Κύπρου μας και το κτίσιμο μιας κοινής, ειρηνικής και ευημερούσας πατρίδας Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων αποτελεί το καλύτερο μνημόσυνο για τους ήρωες μας που χάθηκαν.

Αιώνια θα είναι η μνήμη όσων έδωσαν τη ζωή τους λίπασμα στο δένδρο της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας του λαού μας.