15/7/10

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας

15/07/2010
Έκκληση για ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο απηύθυνε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι μια λύση που θα διασφαλίζει την ενότητα του κράτους, του λαού, της οικονομίας, των θεσμών είναι εφικτή μόνο αν αγωνιστούμε ενωμένοι.


Σε δηλώσεις του μετά την τέλεση του μνημόσυνου των πεσόντων κατά το πραξικόπημα στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία, το οποίο ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στους τάφους των πεσόντων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, κληθείς να αναφερθεί στο μήνυμα των ημερών είπε: «Οι μέρες αυτές επαναφέρουν μνήμες οδυνηρές, ώρες όπου η χούντα και η ΕΟΚΑ Β’ επέδραμαν κατά του Προεδρικού Μεγάρου και έσπειραν την καταστροφή, στόχευσαν τον Πρόεδρο Μακάριο και μαζί, βεβαίως, τη δημοκρατία. Ενώ απέτυχαν, κουβάλησαν τον Τούρκο εισβολέα στην Κύπρο. Σήμερα, λοιπόν, επαναβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιζόμαστε πάντοτε και με συνέπεια τη δημοκρατία και τις δημοκρατικές αρχές, να τιμούμε αιώνια αυτούς που είχαν το θάρρος να ορθώσουν τα στήθια τους στα τανκς της χούντας και στα καλάσνικοφ της ΕΟΚΑ Β’ και να αντισταθούν και να θυσιάσουν τη ζωή τους, ό,τι πολυτιμότερο είχαν, για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας της πατρίδας μας».
Και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, ακολούθησε η τουρκική εισβολή, άνοιξαν τις πύλες οι φασίστες πραξικοπηματίες και υποφέρει ο λαός μας τα δεινά της τραγωδίας, της καταστροφής, της εισβολής, της κατοχής, της προσφυγιάς, του εγκλωβισμού, τα ψυχικά δεινά των συγγενών των αγνοουμένων, πολλών εκ των οποίων ακόμη δεν έχει διακριβωθεί η τύχη».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε, επίσης, τα ακόλουθα: «Τώρα είναι και στιγμές περίσκεψης, είναι στιγμές που από τα μνήματα οι πεσόντες φωνάζουν και διαμαρτύρονται διότι πολλοί ακόμη παραμένουν αμετανόητοι, φωνάζουν και ζητούν ενότητα για να αντιμετωπίσουμε τα δεινά της εισβολής, της κατοχής και τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας και των φίλων της. Η ενότητα είναι αδήριτη ανάγκη. Δυστυχώς, όμως, αν μάς βλέπουν σίγουρα θα θλίβονται για το κατάντημα στο εσωτερικό μας μέτωπο. Κάνω έκκληση ενότητας, της ελάχιστης τουλάχιστον ενότητας, την ώρα που η τουρκική προπαγάνδα μεθοδεύει για να βγει και από πάνω η Τουρκία. Υπάρχουν οι δυνατότητες, πρέπει να παραμεριστούν οι όποιες μικροκομματικές επιδιώξεις και φιλοδοξίες και να στηρίξουμε από κοινού τις προσπάθειές μας για μια λύση η οποία θα μας απαλλάσσει από την κατοχή, θα διασφαλίζει την ενότητα του κράτους, του λαού, της οικονομίας, των θεσμών.

Αυτό», συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «είναι εφικτό μόνο αν αγωνιστούμε ενωμένοι, με την πλήρη συμπαράσταση της Ελλάδας που είναι δεδομένη και πάρα πολύ συνεπής. Αυτό είναι το μήνυμα των ημερών, κατά τη δική μου την εκτίμηση, των μαύρων επετείων του φασιστικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής. Και αυτό το μήνυμα απευθύνω στον κυπριακό λαό», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.