13/7/10

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε παιδιά από την παροικία των ΗΠΑ

13/07/2010
"Ο στόχος μας είναι να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο και να αποφασίσουν οι Κύπριοι πώς θα ζήσουν μαζί", είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας σε παιδιά της παροικίας των ΗΠΑ, τα οποία δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.



Υποδεχόμενος τα παιδιά, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε εκτενώς στο κυπριακό πρόβλημα, προβαίνοντας σε μια αναδρομή του Κυπριακού από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή.

Σημειώνοντας ότι ένα τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος είναι ο εποικισμός, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: "Η Τουρκία κουβαλά χιλιάδες Τούρκους έποικους και τους δίνει περιουσίες και δουλειές. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για όλη την Κύπρο ο εποικισμός, το ότι μεταφέρουν συνέχεια χιλιάδες Τούρκους από την Τουρκία", προσθέτοντας ότι μετά από 36 χρόνια συζητούμε ακόμη για να λύσουμε το πρόβλημα. "Ο στόχος είναι να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα και να αποφασίσουν οι Κύπριοι πώς θα ζήσουν μαζί, πώς θα είναι το κράτος τους", ανέφερε.

Απευθυνόμενος στα παιδιά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: "Οι γονείς σας, οι συγγενείς σας, οι απόδημοι στις ΗΠΑ μας προσφέρουν μεγάλη βοήθεια. Η Ομοσπονδία των Κυπρίων, αλλά και οι Ελλαδίτες είναι συνεχώς στο πλευρό μας και έχουν επαφές με Γερουσιαστές, με την αμερικανική διοίκηση γενικότερα και προσπαθούν να πείσουν τους Αμερικανούς ότι είναι και οι Κύπριοι άνθρωποι, έχουν και αυτοί ανάγκες και εφόσον, όπως λένε, η Αμερική είναι χώρα της ελευθερίας, πρέπει να υποστηρίξει την ελευθερία και στην Κύπρο. Όμως τα συμφέροντα είναι πάντοτε πολύ σημαντικά και πολλές φορές τα βάζουν πάνω από τις αρχές και τις έννοιες ελευθερία, δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα. Η Τουρκία στηρίζεται από διάφορες κατευθύνσεις και δυστυχώς, ακολουθεί αυτή την πολιτική που δεν οδηγεί ακόμη σε λύση του Κυπριακού, που να μπορούμε να την αποδεχθούμε και να έχουμε συνθήκες ελευθερίας και κατοχύρωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο. Αντιμετωπίζουμε, λοιπόν, μεγάλες δυσκολίες στις συνομιλίες και χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας".

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Χριστόφιας, εξιστορώντας τα γεγονότα του 1974, ξενάγησε τα παιδιά στο χώρο του γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας από όπου είχε διαφύγει ο Πρόεδρος Μακάριος κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος.