11/6/10

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου

11/06/2010

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου προέβη σήμερα σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών. Στην εναρκτήρια του δήλωση ο κ. Στεφάνου είπε:


«Αναφορικά με τη δήλωση του κ. Εγκεμέν Μπαγίς ότι αν ήταν Κύπριος θα εργαζόταν περισσότερο και από τον διαπραγματευτή της Τουρκίας για την ενταξιακή πορεία της χώρας, αφού αυτή αποτελεί το μεγαλύτερο ασφαλιστήριο συμβόλαιο για την Κύπρο.

Ο κ. Μπαγίς θα πρέπει να διερωτηθεί ποιος πρέπει να βοηθήσει την Τουρκία στην ενταξιακή της πορεία. Η απάντηση είναι απλή: Είναι η ίδια η Τουρκία που πρώτα απ' όλα πρέπει να βοηθήσει τον εαυτό της στην ενταξιακή της πορεία και στην εκπλήρωση της ευρωπαϊκής της προοπτικής, εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ και έναντι των κρατών μελών της, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν μπορεί η Τουρκία να απαιτεί ‘λευκή επιταγή’ για την πρόοδο της ενταξιακής της πορείας όταν η ίδια παραβιάζει το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο στην Κύπρο, παραβιάζει και δεν εφαρμόζει τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, δεν εργάζεται έμπρακτα προς την κατεύθυνση της λύσης, όπως το ίδιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επισημαίνει, και από την άλλη να ζητά βοήθεια για να συνεχίσει την ενταξιακή της πορεία και να ενταχθεί στην ΕΕ. Αν η Τουρκία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας τότε μπορεί να δει πόσο υποστηρικτικοί μπορούν να είναι οι Κύπριοι και η Κυπριακή Δημοκρατία στη δική της ενταξιακή πορεία.

Αναφορικά με δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΣΥ για την Eurocypria θα ήθελα να αναφέρω ότι ο ΔΗΣΥ, στο πλαίσιο της πολιτικής του να μηδενίζει ό,τι κάνει και δεν κάνει αυτή η Κυβέρνηση, ανακάλυψε τώρα την εξαπάτηση δήθεν της Βουλής για το θέμα της Eurocypria. Το θέμα συζητήθηκε δύο φορές στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Αναλύθηκαν από τον Υπουργό Οικονομικών τα αρνητικά και τα θετικά διαφόρων επιλογών σε σχέση με τα 35 εκ. ευρώ που έπρεπε να δοθούν στην Eurocypria. Και όλα αυτά που βλέπουμε τώρα στα ΜΜΕ περί αρνητικών και θετικών συζητήθηκαν στην Επιτροπή Οικονομικών και λήφθηκε η απόφαση που λήφθηκε με την πλειοψηφία της Βουλής. Από τα 35 εκ. ευρώ τα 28 εκ. ήταν για εξόφληση χρεών της Eurocypria και τα υπόλοιπα επτά εκ. για να πάρει μια ανάσα ζωής έτσι ώστε να ληφθούν και οι αποφάσεις αναφορικά με το μέλλον της αεροπορικής εταιρείας.

Τελικά στη Βουλή δεν υιοθετήθηκε η άποψη του ΔΗΣΥ που εκφράστηκε διά στόματος του Αναπληρωτή Προέδρου του κόμματος για χρεοκοπία της Eurocypria και μη αποπληρωμή των χρεών προς τις τράπεζες. Και επειδή η απόφαση της Κυβέρνησης και της πλειοψηφίας της Βουλής ήταν σωστική για την αξιοπιστία της Κύπρου διεθνώς, και επειδή η απόφαση αποδεικνύεται βοηθητική και προς όφελος της τουριστικής βιομηχανίας και κατ’ επέκταση της οικονομίας του τόπου, ο ΔΗΣΥ προσπαθεί, όπως συνηθίζει, να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα.

Εάν υιοθετείτο η πρόταση του ΔΗΣΥ τώρα θα αντιμετωπίζαμε τεράστια προβλήματα και το κόστος για το δημόσιο, για το οποίο τόσο πολύ φαίνεται να κόπτεται ο ΔΗΣΥ, θα ήταν πολύ μεγαλύτερο. Άλλωστε η συζήτηση για ελεγχόμενη χρεοκοπία της Eurocypria είχε γίνει και στην Επιτροπή Οικονομικών και είχαν κατατεθεί και τα χρήματα που θα κόστιζε στο δημόσιο η χρεοκοπία της εταιρείας. Και ήταν πολύ περισσότερα από αυτά που θα έπρεπε να πληρώσουμε για να φανούμε και αξιόπιστοι, αλλά και για να ανταποκριθούμε στις προοπτικές που υπήρχαν αναφορικά με τον τουρισμό αυτήν την καλοκαιρινή περίοδο, ανταποκρινόμενοι και στο κάλεσμα των ίδιων των ανθρώπων που εργάζονται στην τουριστική βιομηχανία είτε αυτοί είναι ξενοδόχοι είτε είναι εργαζόμενοι είτε άλλοι για να μπορέσουμε να έχουμε μια καλή τουριστική περίοδο, όπως φαίνεται ότι έχουμε, σύμφωνα με τα στοιχεία. Ο ΔΗΣΥ έχει περγαμηνές στη λήψη αποφάσεων που δημιούργησαν μεγάλο κόστος στο δημόσιο και, για να θυμόμαστε τα έργα και τις ημέρες υπενθυμίζω ότι επί ημερών του ΔΗΣΥ ιδρύθηκε η Hellas Jet η οποία κόστισε στις Κυπριακές Αερογραμμές πέραν των 50 εκ. λιρών τότε. Μαζί με την απόφαση που αυτοί πήραν για ενοικίαση συγκεκριμένου τύπου αεροπλάνων, που πετούν μέχρι και σήμερα με ζημιά, διέβρωσαν την κεφαλαιουχική βάση της εταιρείας και αυτό είναι ένας από τους σημαντικότερους, ο καθοριστικός λόγος για τον οποίο σήμερα οι Κυπριακές Αερογραμμές αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Άρα, ας μην κάνουν σήμερα τον από καθέδρας δάσκαλο προσπαθώντας να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα και να φορτώσουν προβλήματα που αυτοί δημιούργησαν σε αυτήν την Κυβέρνησης.

Αυτή η Κυβέρνηση προσπαθεί να επιλύσει προβλήματα που έρχονται από το παρελθόν και, δίνοντας αναπνοή ζωής στην Eurocypria, με μεγάλη σοβαρότητα μελετά το μέλλον της εταιρείας, όπως δεσμεύθηκε άλλωστε στη Βουλή, και αξιοποιώντας τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων με κάθε σοβαρότητα θα πάρει τις αποφάσεις της σύντομα.

Αναφορικά με δηλώσεις για το υπό έγκριση ψήφισμα για την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, επειδή λέγονται διάφορα και γίνεται μια προσπάθεια για να δημιουργηθεί κλίμα πανικού στο Κυπριακό θέλω να πω ότι είναι γνωστό ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πριν δεχθεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων φρόντισε να διασφαλίσει κάποια πράγματα τα οποία αποτελούν και ασφαλιστικές δικλείδες στις προθέσεις των όποιων κύκλων για να εκτρέψουν τη διαδικασία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φρόντισε να είναι ξεκάθαρη η βάση διαπραγμάτευσης και φρόντισε να είναι ξεκάθαρο επίσης ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων είναι κυπριακής ιδιοκτησίας. Είναι οξύμωρο και ιλαροτραγικό να καλεί σήμερα ο Εκπρόσωπος της ΕΔΕΚ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μείνει συνεπής στην ιδιοκτησία της διαδικασίας. Ο Πρόεδρος είναι πολύ συνεπής στην ιδιοκτησία της διαδικασίας, αλλά δεν είναι η ΕΔΕΚ που ασκούσε κριτική στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι τάχατες με την κυπριακή ιδιοκτησία της διαδικασίας αποενοχοποιούμε την Τουρκία και την αφήνουμε έξω από τις ευθύνες της; Άρα το ισχυρό υπόστρωμα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δημιούργησε με την πολιτική του αποτελεί και το ανάχωμα για τις προθέσεις των όποιων κύκλων για να εκτρέψουν τη διαδικασία. Στη Νέα Υόρκη η Κυβέρνηση με τη σταθερή αποφασιστική της πολιτική κατάφερε να αποτρέψει διάφορα πράγματα και να έχουμε πιθανώς ένα ψήφισμα – διότι θα εγκριθεί τη Δευτέρα και εμείς θα σχολιάσουμε το περιεχόμενο του όταν και εφόσον εγκριθεί – ισορροπημένο και ικανοποιητικό, όπως ευθύς εξαρχής είχαμε διεκδικήσει».

Στη συνέχεια, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως εξής:

Π.Γιωργαλλής: Σε γραπτή δήλωση του ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος αναφέρει ότι ο Πρόεδρος οδηγεί στην επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου Ανάν με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία.

Απάντηση: Η Κυβέρνηση σχολιάζει και τοποθετείται επί των απόψεων των κομμάτων και των οργανωμένων συνόλων και όχι επί προσωπικών θέσεων. Αυτή είναι η προσέγγιση της Κυβέρνησης.

Γ. Γεωργιάδης: Σε σχέση με το προσχέδιο ψηφίσματος, η Κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη με την αναφορά «ει δυνατόν», η οποία έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις μεταξύ των κομμάτων;

Απάντηση: Είχε ξεσηκωθεί ένας ολόκληρος θόρυβος ότι επιχειρείται να τεθεί χρονοδιάγραμμα. Στο ψήφισμα δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, υπάρχει μια ευχή την οποία διατύπωσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο προηγούμενος ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε ένα ανακοινωθέν στις 21 Δεκεμβρίου του 2009 – και δείτε και τη χρονική συγκυρία – εν όψει του νέου χρόνου και εκφράστηκε η ευχή όπως το 2010 αποτελέσει το έτος λύσης. Δηλαδή τώρα θα αρχίσουμε να προβληματιζόμαστε και να μην εκφράζουμε ούτε και ευχή για να έχουμε λύση σύντομα; Αυτή είναι όχι μόνο η ευχή μας αλλά και η προσπάθειά μας. Εμείς θέλουμε λύση το συντομότερο δυνατόν. Και θα πρέπει να προβληματιστούν και ορισμένοι επίσης για την επικοινωνιακή πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία, η οποία προσπαθεί να υποδείξει και να πείσει διεθνώς ότι είναι αυτή που θέλει λύση σύντομα και ότι αυτοί που δεν θέλουν λύση είναι οι Ελληνοκύπριοι. Αν σταματήσουμε και τις ευχές, αν σταματήσουμε να εκφράζουμε και την προσδοκία ότι θέλουμε λύση σύντομα, τότε να διερωτηθούμε τελικά ποιος θα βοηθηθεί από τον τερματισμό αυτών των ευχών.

Εμείς δεν είμαστε ούτε υπέρ της ωραιοποίησης των καταστάσεων – διότι υπάρχουν δυσκολίες, υπάρχουν προβλήματα, γνωρίζουμε ποια είναι τα ισοζύγια δυνάμεων διεθνώς, γνωρίζουμε και ποιος είναι ο αναβαθμισμένος ρόλος της Τουρκίας, γνωρίζουμε ποια είναι τα συμφέροντα και οι σκοπιμότητες που λειτουργούν και στην περίπτωση του Κυπριακού - αλλά από την άλλη δεν δαιμονοποιούμε κιόλας καταστάσεις, διότι είτε τη μια προσέγγιση έχει κάποιος, της ωραιοποίησης, είτε την άλλη, της δαιμονοποίησης, οδηγούμαστε σε λανθασμένες καταστάσεις και ενέργειες.

Η Κυβέρνηση, λοιπόν, έχοντας πλήρη συναίσθηση του καθήκοντος και πλήρη εικόνα για τα δεδομένα δίνει με μεγάλη αποφασιστικότητα τη μάχη της για να μπορέσουμε να πετύχουμε λύση στο Κυπριακό το συντομότερο δυνατόν, μια λύση η οποία να τερματίζει την κατοχή και να επανενώνει την Κύπρο στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, όπως άλλωστε είναι και η διατύπωση της βάσης λύσης που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διασφάλισε να υπάρχει πριν από την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων.

Ο. Σωκράτους: Η ευχή για λύση μέχρι το 2010 εκφράζεται και μάλιστα υπάρχουν και ισχυρές προτροπές και από τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας χωρίς ουσιαστικά να ασκούνται οι πιέσεις αυτές προς την Τουρκία.

Απάντηση: Αυτό είναι το ζητούμενο. Αυτό είναι που υποδεικνύουμε συνεχώς και που φαίνεται ως καθήκον και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Δεκέμβριο. Η ευχή και προσδοκία μας είναι να πετύχουμε λύση το συντομότερο δυνατόν, αν είναι δυνατόν και αύριο. Αλλά για να μπορέσουμε να βρούμε λύση στο Κυπριακό χρειάζεται η Τουρκία να αναθεωρήσει τη στάση της. Και είναι γι' αυτό που ζητούμε από το διεθνή παράγοντα και από την ίδια την ΕΕ, με φόντο την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, να ασκήσει πίεση πάνω στην Τουρκία για να αναθεωρήσει τη στάση της. Αυτό είναι το ζητούμενο, αυτό λέμε, και αυτό θα συνεχίσουμε να λέμε και προς αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε. Χωρίς αναθεώρηση της στάσης και της πολιτικής της Τουρκίας δεν μπορεί να υπάρξει λύση. Αυτό είναι το μήνυμα και αυτό το μήνυμα θα συνεχίσουμε να στέλνουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να εκπέμπουμε μια εικόνα, που είναι και έκφραση της ουσίας της πολιτικής μας ότι εργαζόμαστε και θέλουμε λύση το συντομότερο. Εμείς είμαστε τα θύματα της εισβολής και της κατοχής. Εμείς θέλουμε να τερματίσουμε την κατοχή, εμείς θέλουμε να επανενώσουμε το λαό μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, και αυτό θα πρέπει να το λέμε σταθερά, ξεκάθαρα και προς τα εντός και προς τα εκτός.

Ο. Σωκράτους: Αν μέχρι το τέλος του 2010 δεν υπάρξει λύση, δεν είναι επίφοβο ότι θα υπάρξει καταμερισμός ευθυνών;

Απάντηση: Πάντοτε από καταβολής του Κυπριακού υπήρχαν διάφορα δεδομένα. Όσο περνά ο καιρός τα δεδομένα για την επίτευξη λύσης γίνονται ακόμη πιο δύσκολα και αυτό θα πρέπει να το καταλάβουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι για χάρη του χρόνου εμείς θα θυσιάσουμε την ποιότητα της λύσης, σημαίνει όμως ότι θα πρέπει να έχουμε μια τέτοια ισορροπημένη πολιτική στο Κυπριακό η οποία να στηρίζεται από τη μια σε αρχές και από την άλλη στην επιμέτρηση των δεδομένων έτσι ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε μια δίκαιη, υπό τις περιστάσεις, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό. Η λύση θα είναι ένας έντιμος συμβιβασμός και η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία είναι ο συμβιβασμός τον οποίο συνομολόγησε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος από το ΄77. Έκτοτε όλοι οι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας διαπραγματεύτηκαν το Κυπριακό πάνω σε αυτήν τη βάση, όπως κάνει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Χριστόφιας σήμερα.