14/6/10

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην τελική γιορτή του Δημοτικού Σχολείου Ριζοκαρπάσου

14/06/2010
Η Πολιτεία δίνει για άλλη μια φορά το "παρών" της στο ηρωϊκό Ριζοκάρπασο για να τονίσει πιο εμφαντικά και να καταδείξει και στην πράξη ότι ως κράτος βρισκόμαστε στο πλευρό των εγκλωβισμένων μας, τους στηρίζουμε και τους υποστηρίζουμε έμπρακτα. Το ίδιο, βέβαια, ισχύει και για τα σχολεία μας, τους μαθητές, τους δασκάλους, τους καθηγητές και το βοηθητικό προσωπικό.



Σας απευθύνω εγκάρδιο αγωνιστικό χαιρετισμό και εκφράζω το θαυμασμό μου προς όλους τους εγκλωβισμένους που παρά τις δυσκολίες επιμένουν να είναι ριζωμένοι στον τόπο τους προσμένοντας με καρτερικότητα την ημέρα που στην Κύπρο θα φυσήξει ο αέρας της ειρήνης και της ελευθερίας.

Γι΄ αυτήν την πολυπόθητη ελευθερία είναι που αγωνιζόμαστε και προς αυτήν την κατεύθυνση είναι που επικεντρώνονται όλες οι προσπάθειες μας. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες και θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα, διεκδικητικότητα και ρεαλισμό και βέβαια θα αξιοποιήσουμε κάθε πιθανότητα για να λυθεί το Κυπριακό. Να λυθεί με ένα λογικό συμβιβασμό, από τον οποίο να προέλθει μια βιώσιμη και λειτουργική λύση ώστε όλοι μας να ζήσουμε σε συνθήκες σταθερότητας, ασφάλειας και ελευθερίας. Η δική μας θέληση για λύση είναι δεδομένη και αποδεδειγμένη.

Αν η άλλη πλευρά, και κυρίως η Τουρκία, επιδιώκει πραγματικά μια βιώσιμη λύση θα φανεί από τις θέσεις που θα κατατεθούν στο τραπέζι των συνομιλιών. Θα φανεί αν η επιθυμία λύσης που εκφράζεται με λόγια μπορεί να μετουσιωθεί σε πράξη. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες σε πνεύμα δημιουργικό ώστε να επιτύχουμε μια αποδεκτή για όλους συμβιβαστική λύση το συντομότερο δυνατόν. Εμείς είμαστε πανέτοιμοι για ένα λογικό και υπό τις περιστάσεις δίκαιο συμβιβασμό.
Αν η τουρκική πλευρά μετακινηθεί από ορισμένες μη ρεαλιστικές θέσεις της μπορούμε να φθάσουμε σε λύση το συντομότερο δυνατόν. Γι' αυτό όλοι όσοι εμπλέκονται στο Κυπριακό, και κυρίως όσοι έχουν επιρροή, θα πρέπει να στραφούν προς την Τουρκία η οποία εδώ και 36 χρόνια κατέχει παράνομα ένα μεγάλο μέρος της πατρίδας μας παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες του λαού μας. Πρέπει να πεισθεί η Τουρκία και ορισμένοι κύκλοι στην τουρκοκυπριακή κοινότητα ότι μια λογική διευθέτηση η οποία θα είναι βιώσιμη και λειτουργική είναι προς το συμφέρον όλων μας.

Γνωρίζω ότι στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου η εκπαίδευση των παιδιών παρουσιάζει τις ιδιομορφίες και δυσκολίες της. Υπερνικά όμως η αγάπη για μόρφωση και τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζονται τόσο με τη βοήθεια του κράτους όσο και με την επίδειξη καλής θέλησης από όλους.

Με την ευκαιρία της λήξης και αυτής της σχολικής χρονιάς θα ήθελα να συγχαρώ όλα τα παιδιά για την προσπάθεια τους και φυσικά τους δασκάλους, τους καθηγητές το βοηθητικό προσωπικό και την Εφορία για την προσπάθεια τους να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερη δουλειά. Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ και όλους όσοι με διάφορους τρόπους ενίσχυσαν τα σχολεία μας εδώ στο Ριζοκάρπασο και με γενναιόδωρες κινήσεις συνέβαλαν ώστε να μη λείψει τίποτε από τα παιδιά μας.

Καταλήγοντας, εύχομαι σε όλους υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και καλό καλοκαίρι.


Σημ: Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκπροσώπησε στη γιορτή ο Διευθυντής του Γραφείου του κ. Βάσος Γεωργίου, ο οποίος διάβασε και το χαιρετισμό του.