7/6/10

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου07/06/2010

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας έχει συγκαλέσει συνεδρία του Ατυπου Συμβουλίου Αρχηγών για αύριο στις 11 π.μ. το οποίο θα επισκοπήσει τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό», ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Στεφάνου, κληθείς να σχολιάσει τις συζητήσεις στη Νέα Υόρκη για το δεύτερο προσχέδιο ψηφίσματος που φέρεται να παραπέμπει σε χρονοδιαγράμματα και ερωτηθείς ποιο μήνυμα στέλνει η Κυβέρνηση, είπε: «Η Κυβέρνηση κάνει τις επαφές της, στέλνει τα μηνύματα της ξεκάθαρα, διαβουλεύεται μέχρι την τελική έκδοση του ψηφίσματος».

Σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση θα μπορούσε να συναινέσει στην πραγματοποίηση μιας διεθνούς διάσκεψης στο τέλος του χρόνου, είπε: «Κανείς δεν μπορεί να καθορίσει πότε θα γίνει μια διεθνής διάσκεψη, έχοντας υπόψη τη διεθνή διάσκεψη έτσι όπως είναι η θέση, η τοποθέτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας». Πρόσθεσε επίσης ότι η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με τη διεθνή διάσκεψη είναι πολύ ξεκάθαρη.

Ερωτηθείς αν έχει ξεπεραστεί το θέμα που δημιουργήθηκε την περασμένη Πέμπτη αναφορικά με τις συνομιλίες ο κ. Στεφάνου απάντησε καταφατικά, ενώ κληθείς να πει ποια είναι η βάση τώρα, είπε: «Αυτή που περιγράφει ο ΓΓ στη δήλωσή του, αυτή που περιέχεται στα δύο ανακοινωθέντα που είναι και μέρος των ψηφισμάτων του ΟΗΕ».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα του Προέδρου του ΔΗΣΥ ότι υπάρχουν ασάφειες σε ό,τι αφορά στη βάση, ο κ. Στεφάνου είπε: «Η δήλωση του ΓΓ ήταν σαφέστατη ότι η βάση διαπραγμάτευσης είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ για μια Κύπρο με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα. Ήταν πάνω σε αυτήν τη βάση που είχαμε καταλήξει στις 25 Ιουλίου 2008 ότι θα άρχιζαν οι απευθείας διαπραγματεύσεις και ο ΔΗΣΥ είχε εκφράσει στήριξη σε αυτήν τη βάση για διαπραγμάτευση».

Πρόσθεσε επίσης: «Η συμφωνημένη βάση διαπραγμάτευσης των Ηνωμένων Εθνών είναι αυτή που ο ΓΓ είχε αναφέρει στη δήλωση του και για την οποία και οι δύο ηγέτες, περιλαμβανομένου και του κ. Ερογλου, είχαν εκφράσει στήριξη. Από κει και πέρα αν ο κ. Ερογλου στις διαπραγματεύσεις δεν θέτει θέσεις που να εξυπηρετούν αυτήν τη βάση διαπραγμάτευσης, τότε γι' αυτό υπάρχει αυτή η βάση διαπραγμάτευσης, δηλαδή για να λειτουργεί και ως κριτήριο αναφορικά με το περιεχόμενο και την ποιότητα των θέσεων που καταθέτει η καθεμιά από τις πλευρές».

Ερωτηθείς αν θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις ακόμη και αν ο κ. Ερογλου καταθέτει θέσεις εκτός της βάσης, ο κ. Στεφάνου είπε: «Θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Από κει και πέρα έχουμε πει ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων είναι μια ανοικτή διαδικασία. Αυτό μας δίνει το δικαίωμα για να κρίνουμε και το πώς εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις και το τί κάνουμε ανάλογα με τις εξελίξεις και τα δεδομένα».

Κληθείς να πει κατά πόσον ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα θέσει θέμα ανάγκης για αλλαγή στρατηγικής κατά το Ατυπο Συμβούλιο Αρχηγών, όπως αλλαγή της διαδικασίας του διακοινοτικού διαλόγου, ο κ. Στεφάνου είπε: «Ξέρετε από πότε οι δύο κοινότητες κάνουν διάλογο; Από το 1975. Θα ήθελα να ξέρω, όταν ζητούμε αλλαγή στρατηγικής, να μας πουν αυτοί που μιλούν για αλλαγή στρατηγικής τί εννοούν. Εννοούν αλλαγή του στόχου διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που υπάρχει στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977-1979 και σε σωρεία ψηφισμάτων του ΟΗΕ; Μήπως εννοούν να αλλάξουμε τις διακοινοτικές συνομιλίες;»
Σε άλλη ερώτηση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υπεύθυνος για τις θέσεις τις οποίες εκφράζει και η Κυβέρνηση είναι πολύ ξεκάθαρη. Η βάση και ο στόχος είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία έτσι όπως η ελληνοκυπριακή κοινότητα αποδέχθηκε αυτό το συμβιβασμό από το 1977 και για τόσα χρόνια διαλόγου είναι αυτός ο στόχος μέσα από το διακοινοτικό διάλογο. Αυτό άλλωστε περιλαμβάνεται και στο κοινό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου που είχε εκδοθεί τον περασμένο Σεπτέμβρη».