6/6/10

Με τιμά ιδιαίτερα η πρόσκλησή σας να χαιρετίσω τη σημερινή 30η Γενική Συνέλευση της Οργάνωσής σας. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να σας συγχαρώ για το αξιέπαινο έργο το οποίο επιτελείτε και να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θέτει ψηλά στις προτεραιότητες του τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία και βρίσκεται δίπλα στις προσπάθειες των εθελοντικών οργανώσεων για την κοινωνική ενσωμάτωση και τη δημιουργία ενός καλύτερου αύριο για τα άτομα που αντιμετωπίζουν οποιασδήποτε μορφής αναπηρία.

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στην 30η Γενική Συνέλευση της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών, στη Λευκωσία
06/06/2010





Με τιμά ιδιαίτερα η πρόσκλησή σας να χαιρετίσω τη σημερινή 30η Γενική Συνέλευση της Οργάνωσής σας. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να σας συγχαρώ για το αξιέπαινο έργο το οποίο επιτελείτε και να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θέτει ψηλά στις προτεραιότητες του τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία και βρίσκεται δίπλα στις προσπάθειες των εθελοντικών οργανώσεων για την κοινωνική ενσωμάτωση και τη δημιουργία ενός καλύτερου αύριο για τα άτομα που αντιμετωπίζουν οποιασδήποτε μορφής αναπηρία.

Η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια προσφέροντας υπηρεσίες και αναλαμβάνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες και δράσεις, οι οποίες έχουν συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με οπτική αναπηρία. Η μέχρι σήμερα δυναμική δράση της Οργάνωσης αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις εθελοντικές οργανώσεις καθώς και σημαντική βοήθεια προς την πολιτεία για τις δράσεις προστασίας και ενσωμάτωσης των ατόμων με οπτική αναπηρία στην κοινωνία.

Η 30χρονη στήριξη ενός μεγάλου αριθμού ατόμων με οπτική αναπηρία με την παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης, απασχόλησης και ψυχαγωγίας, θέτοντας ως βασικούς στόχους την πρόληψη και θεραπεία της τυφλότητας, την ενθάρρυνση και προώθηση κατάλληλης ακαδημαϊκής και επαγγελματικής εκπαίδευσης στους τυφλούς, την επαγγελματική αποκατάσταση και επαγγελματική ανέλιξη των τυφλών και τη δημιουργία των προϋποθέσεων και ευκαιριών για ισότιμη διαβίωσή τους μέσα στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, αποτελούν ένα σημαντικότατο έργο. Ως Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θεωρούμε ότι η 30χρονη προσφορά σας στα θέματα των ατόμων με οπτική αναπηρία, μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική συνεισφορά στο σχεδιασμό και τη χάραξη πολιτικής για την επαγγελματική αποκατάσταση και γενικότερα την κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρίες.

Εμείς με τη σειρά μας, ως πολιτεία, υλοποιούμε μεταρρυθμίσεις που ανοίγουν νέες προοπτικές για την κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρίες γενικότερα. Το νέο Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του οποίου αποστολή είναι να λειτουργεί ως κεντρικός φορέας για τη διαμόρφωση, το συντονισμό και την εφαρμογή των κοινωνικών πολιτικών για τα άτομα με αναπηρίες, έχει ήδη δρομολογήσει σειρά από μεταρρυθμίσεις.

Μια σημαντική μεταρρύθμιση που έχει ήδη επιτευχθεί είναι η πρόσφατη ψήφιση του περί Πρόσληψης Ατόμων με Αναπηρίες στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα (Ειδικές Διατάξεις) Νόμου, ή του Νόμου της ποσόστωσης, όπως πιο απλά αναφέρεται. Με το Νόμο αυτό ρυθμίζεται η πρόσληψη ατόμων με αναπηρίες που πληρούν καθορισμένα αντικειμενικά κριτήρια, σε ποσοστό 10% των εκάστοτε υπό πλήρωση θέσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ήδη ένας σημαντικός αριθμός ατόμων με αναπηρίες, που περιλαμβάνει και άτομα με οπτική αναπηρία, αξιολογείται από ειδικές πολυθεματικές επιτροπές για να επωφεληθούν οι δικαιούχοι του Νόμου

Επίσης, σημαντικό βήμα προς την επαγγελματική αποκατάσταση των ατόμων με αναπηρίες θα αποτελέσει και η δημιουργία του Οργανισμού Επαγγελματικής Κατάρτισης και Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρίες, η οποία προωθείται βάσει Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο εν λόγω Οργανισμός θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες και προοπτικές, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας νέα και σύγχρονα προγράμματα κατάρτισης, απασχόλησης και αποκατάστασης.

Σημαντικό εργαλείο στην προώθηση και προστασία των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των ατόμων με αναπηρίες στοχεύουμε να καταστήσουμε τη νέα Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες. Γι΄ αυτό το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δρομολογεί τις ενέργειες που απαιτούνται για την κύρωσή της σε εθνική νομοθεσία με την κατάθεση κυρωτικού νομοσχεδίου στη Βουλή, μέχρι το τέλος του μήνα.

Επιπρόσθετα, το νέο Τμήμα έχει αναλάβει από την πρώην Υπηρεσία Μέριμνας Αναπήρων και πρόκειται σύντομα να αναλάβει και από την Υπηρεσία Χορηγιών του Υπουργείου Οικονομικών, τη διαχείριση σχεδίων παροχών και βοηθημάτων όπως επιδόματα φροντίδας καθώς και οικονομικά βοηθήματα για την προμήθεια τροχοκαθισμάτων, τεχνικών μέσων και εξοπλισμού. Ένας μεγάλος αριθμός ατόμων με οπτική αναπηρία προμηθεύεται μέσω του Σχεδίου αυτού εξοπλισμό που διευκολύνει τη ζωή του.

Είναι πεποίθηση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ότι τα άτομα με αναπηρίες έχουν δυνατότητες για δημιουργία και προσφορά, φτάνει η πολιτεία να τους παρέχει τα απαραίτητα εφόδια και φυσικά τις ευκαιρίες που τους αξίζουν, για να αξιοποιήσουν και να αναπτύξουν αυτές τις δυνατότητες.

Τα άτομα με οπτική αναπηρία στην Κύπρο, με τη βοήθεια και την ενεργό δράση της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών, αποδεικνύουν καθημερινά τις απεριόριστες δυνατότητές τους συμμετέχοντας ισότιμα και δυναμικά στην κοινωνική ζωή του τόπου μας. Είμαι πεπεισμένη ότι με την ανάπτυξη ενός ποιοτικού συστήματος κοινωνικής υποστήριξης με τις κατάλληλες δομές και υπηρεσίες που θα εξασφαλίζουν σε κάθε άτομο με αναπηρίες ασφάλεια, αξιοπρέπεια, ποιοτική διαβίωση και ενσωμάτωση στην κοινωνία, τα άτομα με οπτική αναπηρία έχουν πολλά ακόμα να προσφέρουν στον τόπο μας.

Σημασία έχει να είμαστε μια κοινωνία έτοιμη να αντιμετωπίσουμε τους αποκλεισμούς. Να βοηθήσουμε την ενσωμάτωση όλων των μελών της κοινωνίας και να φτάσουμε σε ένα τέτοιο κοινωνικό επίπεδο, ώστε να βλέπουμε ότι δεν υπάρχουν άτομα τα οποία είναι λιγότερο ή περισσότερο ικανά, απλώς άτομα διαφορετικά. Επιδίωξή μας είναι να αποκτήσουμε μια κοινωνία, η οποία να είναι ανοικτή στη διαφορετικότητα. Όλοι είμαστε διαφορετικοί μεταξύ μας. Όλοι έχουμε διαφορετικές ανάγκες και διαφορετικές δυνατότητες. Όλοι, όμως, μπορούμε να ζήσουμε μαζί. Και, κυρίως, μπορούμε να εργαστούμε για ένα καλύτερο μέλλον.

Ολοκληρώνοντας, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην υλοποίηση των στόχων μας όσον αφορά την κοινωνική ενσωμάτωση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες και δεσμευόμαστε να εργαστούμε μαζί σας για να προσφέρουμε ένα καλύτερο μέλλον στα άτομα με οπτική αναπηρία.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της σημερινής Γενικής Συνέλευσης και καλή συνέχεια στο σημαντικό έργο το οποίο επιτελείτε.