10/6/10

Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών

Ανακοίνωση του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών αναφορικά με την παρουσία του λαγοκέφαλου στα παράκτια νερά της Κύπρου
10/06/2010





 (ΤΑΘΕ) του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος ανακοινώνει τα ακόλουθα σχετικά με την παρουσία του λαγοκέφαλου (Lagocephalus sceleratus) στα παράκτια νερά της Κύπρου:

Το ΤΑΘΕ έχει πλήρη γνώση των προβλημάτων που δημιουργούνται από την παρουσία του είδους, ιδιαίτερα για την παράκτια αλιεία, και λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τις αναφορές από αλιείς για σημαντική αύξηση και εξάπλωση του πληθυσμού του λαγοκέφαλου καθώς και για τις ζημιές που προκαλεί στα αλιευτικά εργαλεία και στα αλιεύματα.

Για τον λόγο αυτό, το ΤΑΘΕ έχει θέσει σε εφαρμογή από τον Οκτώβριο του 2009 ερευνητικό πρόγραμμα για τη μελέτη του είδους και τον προσδιορισμό των επιπτώσεων της παρουσίας του στο θαλάσσιο οικοσύστημα και την αλιεία της Κύπρου. Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού, το ΤΑΘΕ αγοράζει δείγματα λαγοκέφαλου από τους επαγγελματίες αλιείς έναντι αμοιβής ενός ευρώ ανά άτομο λαγοκέφαλου.

Κατά την πρώτη φάση της συλλογής και εργαστηριακής ανάλυσης δειγμάτων λαγοκέφαλου στα πλαίσια του προγράμματος (από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι το τέλος του 2009), συλλέχθηκαν περίπου 17.000 λαγοκέφαλοι από όλες της επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου, συνολικού βάρους περίπου έξι τόνων. Για τη συνέχιση του ερευνητικού προγράμματος κατά το έτος 2010 έχει ήδη εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο πρόταση ερευνητικού προγράμματος η οποία προνοεί δαπάνη ύψους €350.000. Η συλλογή δειγμάτων έχει ξεκινήσει από τις 3 Μαΐου και μέχρι τις 8 Ιουνίου έχουν συλλεχθεί γύρω στα 15000 άτομα λαγοκέφαλου, συνολικού βάρους περίπου 10 τόνων. Το μεγαλύτερο μέρος των δειγμάτων προέρχεται από τις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου.

Με το πέρας της μελέτης και την ανάλυση των δεδομένων που θα συλλεχθούν (στις αρχές του 2011) θα δημιουργηθεί το σωστό επιστημονικό υπόβαθρο για μετέπειτα διαχειριστικά και άλλα μέτρα μέσω του προσδιορισμού των βιολογικών και οικολογικών χαρακτηριστικών του είδους, της εξάπλωσης του και των επιπτώσεων της παρουσίας του στο θαλάσσιο οικοσύστημα και στην παράκτια αλιεία.

Παράλληλα με τη μελέτη του είδους, το ΤΑΘΕ διερευνά την πιθανότητα εξαγωγής του είδους σε χώρες της Άπω Ανατολής όπου καταναλώνεται και έχει μεγάλη εμπορική αξία. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει επαφές με την Ιαπωνία, την Κορέα και την Κίνα. Παρά τις νομικές δυσκολίες που υπάρχουν, φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον, ιδιαίτερα από την Κίνα, για αγορά των ψαριών αυτών.

Για ακόμη μια φορά το ΤΑΘΕ προειδοποιεί το κοινό ότι το ψάρι αυτό είναι εν δυνάμει τοξικό, λόγω της παρουσίας στους ιστούς του της τετροδοτοξίνης, μιας νευροτοξίνης που μπορεί να είναι πηγή τροφικής δηλητηρίασης, με υψηλά συσχετιζόμενα ποσοστά θνησιμότητας.