31/5/10

* Η παρουσία μου στη σημερινή συνάντηση με όλους εσάς, τους εργαζόμενους στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, θέλω να ερμηνευθεί ως ακόμα μια έκφραση της εκτίμησης, του σεβασμού αλλά και της αναγνώρισης για το δύσκολο έργο που επιτελείτε. Ένα έργο πολύπλοκο που απαιτεί ψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας, ορθή κρίση, νόμιμες και διαφανείς πρωτοβουλίες αλλά και αποφασιστικότητα στην εφαρμογή των νόμων του κράτους και στην υλοποίηση ειλημμένων αποφάσεων. Ακρογωνιαίος, όμως, λίθος κάθε προσπάθειας και ενέργειας σας ώστε αυτή να είναι και να φαίνεται επιτυχημένη οφείλει να είναι το αδιαμφισβήτητα ψηλό επίπεδο εντιμότητας και το απαρασάλευτο αίσθημα νομιμοφροσύνης προς την πολιτεία και την κοινωνία που είστε ταγμένοι να υπηρετείτε. *NEWS AGENCY-VOULI.NET-HELLAS AND CYPRUS NEWS

Προσφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια σε συνάντηση του με τους εργαζόμενους στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων
31/05/2010





Η παρουσία μου στη σημερινή συνάντηση με όλους εσάς, τους εργαζόμενους στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, θέλω να ερμηνευθεί ως ακόμα μια έκφραση της εκτίμησης, του σεβασμού αλλά και της αναγνώρισης για το δύσκολο έργο που επιτελείτε. Ένα έργο πολύπλοκο που απαιτεί ψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας, ορθή κρίση, νόμιμες και διαφανείς πρωτοβουλίες αλλά και αποφασιστικότητα στην εφαρμογή των νόμων του κράτους και στην υλοποίηση ειλημμένων αποφάσεων. Ακρογωνιαίος, όμως, λίθος κάθε προσπάθειας και ενέργειας σας ώστε αυτή να είναι και να φαίνεται επιτυχημένη οφείλει να είναι το αδιαμφισβήτητα ψηλό επίπεδο εντιμότητας και το απαρασάλευτο αίσθημα νομιμοφροσύνης προς την πολιτεία και την κοινωνία που είστε ταγμένοι να υπηρετείτε.

Βρίσκομαι σήμερα εδώ για να στηρίξω με τον πιο ουσιαστικό τρόπο αυτές σας τις προσπάθειες και θέλω να υπολογίζετε στη δική μου διαρκή στήριξη του έργου σας. Παρακολουθώ από κοντά τις δραστηριότητες του Τμήματος σας και βρίσκομαι σε επαφή με τους αρμόδιους διευθυντικούς του φορείς σε μια κοινή προσπάθεια ώστε το έργο σας να είναι ακόμα πιο αποτελεσματικό. Δεν αμφιβάλλω ότι όλοι εσείς, οι εργαζόμενοι στο αρμόδιο Τμήμα για την είσπραξη της άμεσης φορολογίας, στοχεύετε στην έγκαιρη είσπραξη των οφειλόμενων στο κράτος φορολογιών με αποτελεσματικό και επαγγελματικό τρόπο. Δεν αμφιβάλλω ότι αγωνίζεστε για την μείωση στον μέγιστο δυνατό βαθμό της φοροδιαφυγής. Τα συγκριτικά θετικά αποτελέσματα της εντατικοποίησης των προσπαθειών σας τους τελευταίους μήνες αποδεικνύουν την αξία και το μέγεθος του έργου που επιτελείτε.

Είναι αναντίλεκτο γεγονός ότι στα χρόνια που πέρασαν από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι τώρα η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής δεν είχε τεθεί πάνω σε συστηματική βάση με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλα περιθώρια φοροδιαφυγής. Σε ένα ευνομούμενο δημοκρατικό κράτος πρέπει να αποτελεί συνείδηση αλλά και πρώτιστο χρέος για κάθε πολίτη η ορθή εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων του. Δυστυχώς, αυτό δεν έγινε κατορθωτό να εμπεδωθεί στην κυπριακή κοινωνία στον βαθμό που έπρεπε, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια όχι ευκαταφρόνητη τάση φοροδιαφυγής. Η φοροδιαφυγή για ορισμένους έγινε «χόμπι». Τα αποτελέσματα της φοροδιαφυγής γίνονται αντιληπτά από όλους, ιδιαίτερα όμως από τους εργαζομένους, τους μισθωτούς με τα γνωστά και δεδηλωμένα εισοδήματα οι οποίοι καταβάλλουν ανελλιπώς και με ακρίβεια τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Οι εργαζόμενοι εισπράττουν τη φοροδιαφυγή ως ακόμα μια έκφραση αυξημένης κοινωνικής αδικίας και έχουν απόλυτο δίκαιο. Αυτή η κοινωνική αδικία πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Υπάρχουν φορολογικές οφειλές από κέρδη που ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Ο τόπος μας περνά μια δύσκολη οικονομική κρίση. Το κράτος και οι αρμόδιοι φορείς έχουν υποχρέωση να εντείνουν τις προσπάθειες τους ώστε τα οφειλόμενα στα κρατικά ταμεία χρηματικά ποσά, ως φορολογικές υποχρεώσεις, να μην διαφεύγουν. Η φοροδιαφυγή είναι ουσιαστικά κλοπή δημόσιου χρήματος και στερεί από το κράτος τη δυνατότητα άσκησης δίκαιης κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής. Ουσιαστικά η φοροδιαφυγή αποστερεί την επιστροφή των εσόδων από είσπραξη οφειλομένων φόρων πίσω στην κοινωνία μέσα από προγράμματα κοινωνικής ανάπτυξης και κοινωνικών παροχών. Για όλους αυτούς τους λόγους πιστεύω ακράδαντα πως ωρίμασε ο χρόνος να δράσουμε όλοι μαζί πιο αποφασιστικά και να μη χαριστούμε σε κανέναν. Η υπάρχουσα νομοθεσία μας καλύπτει. Αρκεί να γίνουμε πιο αυστηροί στην εφαρμογή της. Παρόλο τούτο, η Κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή επιπρόσθετα νομοσχέδια τα οποία μπορούν να γίνουν, εφόσον εγκριθούν, ακόμα πιο ισχυρά εργαλεία στα χέρια σας. Τα όσα ακούονται περί δήθεν αστυνομικού κράτους είναι το λιγότερο ατυχή και παραπλανητικά. Γι’ αυτό σας καλώ να κάνετε το καθήκον σας χωρίς αναστολές και με πάθος. Πέρα από τη δική μας ισχυρή θέληση υπάρχουν παραδείγματα πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών, και όχι μόνο, όπου και οι νομοθεσίες αλλά και οι έλεγχοι και οι επιπτώσεις από τη φοροδιαφυγή μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα για εμάς. Θέλω να επαναλάβω με έμφαση πως για εμάς η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αποτελεί, μαζί με μια σειρά άλλων μέτρων, κομβικό σημείο και έναν από τους πυρήνες ενεργειών μας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Γνωρίζω ότι καταβάλλονται σοβαρές προσπάθειες από το Τμήμα σας για πάταξη της φοροδιαφυγής. Ο Υπουργός Οικονομικών, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου και ο Διευθυντής του Τμήματος σας εργάζονται εντατικά προς την κατεύθυνση αυτή.

Πέραν της φοροδιαφυγής είναι και εκείνοι, κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες, που αποφεύγουν να δηλώσουν τα εισοδήματα που αποκομίζουν ή κάνουν ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις. Η αποκάλυψη και η φορολόγηση των πραγματικών τους εισοδημάτων εντάσσεται στα καθήκοντα σας. Πρέπει και αυτό το καθήκον να εκπληρωθεί με συνέπεια και αυστηρότητα.

Έχω υποσχεθεί στις συντεχνίες των εργαζομένων, μεταξύ των οποίων και η δική σας συντεχνία, η ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ., ότι θα παρακολουθώ και θα ελέγχω προσωπικά την εξέλιξη του θέματος για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

Στο σημείο αυτό θέλω να εξάρω την προσφορά της Ε.Τ.Υ.Κ. προς το κράτος, ύψους 500 χιλιάδων ευρώ, για αντιμετώπιση της κρίσης. Τους συγχαίρω γιατί οι τραπεζικοί υπάλληλοι καταβάλλουν τον φόρο εισοδήματος που τους αναλογεί και το ποσό αυτό είναι μια εθελοντική χειρονομία που αποτελεί πρόσκληση προς μίμηση.

Έχω θεωρήσει αναγκαίο να επικοινωνήσω άμεσα μαζί σας για να σας δώσω ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να σας δώσει όλα τα μέσα τα οποία είναι αναγκαία για να εκπληρώσετε στο ακέραιο το καθήκον σας, με αμεροληψία, μακριά από παρεμβάσεις, με αντικειμενικό και επαγγελματικό τρόπο.

Σε συνεργασία με το Υπουργείο και τη Διεύθυνση του Τμήματος θα δώσουμε δυνατότητα στην υπηρεσία σας για πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων και στοιχείων άλλων Υπηρεσιών όπως η Υπηρεσία Φ.Π.Α., το Τελωνείο, το Κτηματολόγιο, οι Κοινωνικές Ασφαλίσεις και όπου αλλού χρειάζεται.

Θα εξετάσουμε κατά πόσο υπάρχουν ανάγκες σε προσωπικό και εξοπλισμό και τις δυνατότητες αποσπάσεων προσωπικού, αν χρειάζεται, από άλλες Υπηρεσίες για να βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων.

Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι ως δημόσιοι λειτουργοί, με υψηλό αίσθημα ευθύνης της αποστολής σας, στα πλαίσια της χρηστής διοίκησης, είμαι βέβαιος ότι θα εκτελέσετε τα καθήκοντα σας στο ακέραιο και με αποτελεσματικότητα. Εγώ θα είμαι δίπλα σας, θα παρακολουθώ τις εξελίξεις και τα αποτελέσματα και θα ενημερώνομαι συνεχώς για την πρόοδο που θα υπάρχει στο θέμα της φοροδιαφυγής ώστε αυτή η μάστιγα που ταλανίζει τον τόπο με την κοινωνική αδικία που προκαλεί να εκλείψει.