28/5/10

* Ομιλία του Υπουργού Άμυνας κ. Κώστα Παπακώστα στην τελική φάση της άσκησης «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ – 2010», στο Μαρί Λάρνακας *"Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης" Ι.Ι. Μάγερ

28/05/2010
Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω σήμερα εδώ στη Ναυτική Βάση «Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης» για να παρακολουθήσουμε την τελική φάση της πολυεθνικής άσκησης «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2010».



Η άσκηση «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2010», διάρκειας τεσσάρων ημερών, διεξάγεται φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά με την ενεργό συμμετοχή και συνεργασία οκτώ Υπουργείων και 26 Υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και με τη συμμετοχή ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων από τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Βεβαίως αριθμός άλλων χωρών συμμετέχουν ως παρατηρητές.

Κύριος σκοπός της άσκησης είναι η ανάπτυξη πνεύματος επικοινωνίας και συναντίληψης, αλλά και ευέλικτων διαδικασιών, προκειμένου να υπάρξει αρμονική και αποτελεσματική πολιτικόο-στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων στην άσκηση. Είμαι σίγουρος ότι αυτός ο στόχος έχει και φέτος επιτευχθεί.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, παρά τα συνεχιζόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω της παράνομης κατοχής μεγάλου μέρους των εδαφών της από τις τουρκικές δυνάμεις, προσπαθεί με κάθε τρόπο να συμβάλει στην ενίσχυση της διεθνούς νομιμότητας και των διεθνών συνθηκών ειρήνης και ασφάλειας.

Γι’ αυτό, συμμετέχουμε ενεργά στις διάφορες δομές ασφάλειας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και, ιδιαίτερα, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, η ενδυνάμωση της Εθνικής Φρουράς με την προμήθεια τριών υπερσύγχρονων ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης, αποτελεί απόδειξη της βούλησης της παρούσας Κυβέρνησης - και τούτο παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση η οποία επηρεάζει και στη την πατρίδα μας - για ενίσχυση της δυνατότηταάς της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε να ασκεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην περιοχή του FIR Λευκωσίας.

Αυτή η ενέργεια αποδεικνύει συγχρόνως την αποφασιστικότητα, αλλά και την ανθρωπιστική διάσταση των εντεταλμένων Υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού μπορεί να εξασφαλίσει την αρωγή στη διάσωση προσώπων που θα βρεθούν ενδεχομένως σε κίνδυνο εντός του FIR της χώρας μας.

Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και σε άλλα μέρη του κόσμου συνεχίζονται, ενώ διαρκώς εκρήγνυνται και άλλες. Η εσωτερική αστάθεια και η αποδιοργάνωση που παρατηρείται σε διάφορα κράτη επηρεάζει την παγκόσμια ασφάλεια και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της εγκληματικότητας, της λαθρομετανάστευσης και, πρόσφατα, της πειρατείας.

Η τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα μάς απειλούν όλο και περισσότερο. Η εξάπλωση των πυρηνικών όπλων αποτελεί κίνδυνο για τη σταθερότητα ολόκληρης της ανθρωπότητας και ιδιαίτερα στο χώρο της Μέσης Ανατολής, καθώς επίσης και παραβίαση ολόκληρου του συστήματος μη διάδοσής τους.

Η πειρατεία επισημαίνεται ως μια νέα διάσταση του οργανωμένου εγκλήματος, η οποία πρωτίστως πηγάζει από την αυξανόμενη αναρχία και την αδυναμία εφαρμογής του Νόμου για ασφαλή ναυσιπλοΐα. Το 90% του εμπορίου της παγκόσμιας οικονομίας διεξάγεται μέσω των θαλασσίων οδών. Η πειρατεία στον Ινδικό Ωκεανό και στον Κόλπο του Άντεν κατέστησε το πρόβλημα αυτό πιεστικότερο τα τελευταία χρόνια, και έχει αρνητικό αντίκτυπο στη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στον δοκιμαζόμενο λαό της Σομαλίας που υποφέρει από την πείνα.

Η ΕΕ αντέδρασε άμεσα με την οργάνωση της πρώτης αυτόνομης ναυτικής επιχείρησης Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας με την επωνυμία «ΑΤΑΛΑΝΤΑ», προκειμένου να συμβάλει μαζί με άλλες επηρεαζόμενες χώρες και οργανισμούς στην αποτροπή της πειρατείας στα ανοικτά της Σομαλίας.

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει έμπρακτα σε όλες τις επιχειρήσεις της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, αποδεικνύοντας την πολιτική της βούληση για ενεργό εμπλοκή στις δομές της ΕΕ. Συμμετέχουμε, επίσης, στην επιχείρηση των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο UNIFIL.

Στο σημείο αυτό θεωρώ αναγκαίο να σημειώσω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συνεισέφερε και συνεχίζει να συνεισφέρει τις υποδομές της όπως λιμάνια, αεροδρόμια και εγκαταστάσεις, σε όλες τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις της ΕΕ και του ΟΗΕ και απτό παράδειγμα αποτελεί η έμπρακτη και ουσιαστική μας συνεισφορά στην αντιμετώπιση της κρίσης στο Λίβανο το 2006.

Λαμβάνοντας υπόψη τη ρηξικέλευθη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για προώθηση της συνέργειας των πολιτικόπολιτικο-στρατιωτικών δυνατοτήτων της στα στο πλαίσια πλαίσιο της εφαρμογής της Αντίληψης της Συνολικής Προσέγγισης, το Υπουργείο Άμυνας, σε συνεργασία με άλλους αρμόδιους φορείς, μελετά τη συμπερίληψη της ετήσιας άσκησης «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ» στις πολιτικόπολιτικο-στρατιωτικές ασκήσεις του Στρατιωτικού Επιτελείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η προσδοκία μας είναι να αντλήσουμε διδάγματα από την Άσκηση και να συνεισφέρουμε έτσι στην καλύτερη ανάπτυξη της πολιτικο-στρατιωτικής συνεργασίας της ΕΕ.

Ευελπιστούμε ότι θα ευοδωθούν οι προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας για την επίτευξη δίκαιης, υπό τις περιστάσεις, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Εμείς θα συνεχίσουμε με συνέπεια τις ειλικρινείς προσπάθειέες μας, στη βάση των περί Κύπρου ψΨηφισμάτων του ΟΗΕ, των αρχών του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και στων Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου, για μια ειρηνική λύση που θα επανενώνει την Κύπρο και το λαό της και θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά Ψψηφίσματα του ΟΗΕ, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να συγχαρώ και ταυτόχρονα να ευχαριστήσω όλους όσοι καθ’ οιανδήποτε οιονδήποτε τρόπο συνέβαλαν στην επιτυχή διεξαγωγή της άσκησης, καθώς και όλους εσάς για την εδώ παρουσία σας. Για ακόμη μια φορά ευχαριστώ θερμά τους φίλους μας από τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο για τη συμμετοχή τους στην Άσκηση «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2010» και τους προσκαλώ να συμμετάσχουν και τον ερχόμενο χρόνο στην Άσκηση «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2011», ευελπιστώντας στην επέκταση και αναβάθμιση αναβάθμισή της.