29/5/10

Σας μεταφέρω τον χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας στο 42ο Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΤΥΚ. Το Συνέδριο σας πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία για την οικονομία τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και στον ευρύτερο ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο.

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας στο 42o Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΤΥΚ
29/05/2010






Σας μεταφέρω τον χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας στο 42ο Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΤΥΚ. Το Συνέδριο σας πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία για την οικονομία τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και στον ευρύτερο ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο.

Συμπληρώνονται φέτος 55 χρόνια από την ίδρυση της ΕΤΥΚ, η οποία έχει διαγράψει μια λαμπρή και ανοδική πορεία, γεμάτη από αγώνες και διεκδικήσεις που ανέβασαν το τραπεζικό επάγγελμα στη συνείδηση της κυπριακής κοινωνίας. Στην πορεία της η ΕΤΥΚ έχει να παρουσιάσει ένα πολυσχιδές έργο που περιλαμβάνει πληθώρα δράσεων εντός και εκτός Κύπρου που στόχο είχαν και έχουν την ευημερία των μελών της. Σημαντική είναι η προσφορά της ΕΤΥΚ και στον αγώνα για προώθηση των δικαίων του λαού μας για επίτευξη λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, χωρίς ξένους στρατούς και κατοχή.

Το σημερινό Συνέδριο αποτελεί σταθμό για απολογισμό αναφορικά με την πορεία αυτών των 55 χρόνων, αλλά και για συζήτηση των νέων προκλήσεων και προοπτικών που βρίσκονται μπροστά στο συνδικαλιστικό κίνημα του τραπεζικού τομέα εν μέσω ραγδαίων ανακατατάξεων και εξελίξεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στην πληροφορική αλλά και την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας. Και, φυσικά, εν μέσω της πρωτοφανούς παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που πλήττει και τη δική μας ανοικτή οικονομία.

Ο τομέας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και ιδιαίτερα των τραπεζικών υπηρεσιών είναι ένας από τους ζωτικότερους και ραγδαία μεταβαλλόμενους τομείς υπηρεσιών στην ΕΕ. Στις συνθήκες της νέας εποχής με τον έντονο ανταγωνισμό, την παγκοσμιοποίηση και τη φιλελευθεροποίηση των συντελεστών παραγωγής, ιδιαίτερα του κεφαλαίου και του εργατικού δυναμικού, προκαλούνται αλλαγές και κλυδωνισμοί που αναπόφευκτα επηρεάζουν τους εργαζόμενους και τον ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος.

Ως γνωστόν, η Κύπρος είναι μια οικονομία προσανατολισμένη στις υπηρεσίες και ο χρηματοπιστωτικός τομέας αποτελεί σημαντική παράμετρο της οικονομίας με αυξανόμενη συνεισφορά στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας μας. Όπως κάθε ανοικτή οικονομία, η Κύπρος επηρεάστηκε και συνεχίζει να επηρεάζεται αρνητικά από την κρίση η οποία πλήττει και όλες τις άλλες χώρες μέλη της ΕΕ. Από τις αρχές της κρίσης, για εμάς, ήταν και παραμένει άμεση προτεραιότητά μας η στήριξη των τομέων που πλήγηκαν από την κρίση, η διατήρηση της αξιοπιστίας και της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος, η επαναφορά της κυπριακής οικονομίας σε αναπτυξιακή πορεία, η αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων και η στήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.

Για την επίτευξη αυτών των στόχων η Κυβέρνηση έλαβε και λαμβάνει μια σειρά από μέτρα. Ακρογωνιαίος λίθος των προσπαθειών μας ήταν και παραμένει η αρχή ότι το ξεπέρασμα των προβλημάτων απαιτεί συλλογικές προσπάθειες, λύσεις κοινωνικά ισορροπημένες, εξαντλητικό κοινωνικό διάλογο μέσα από τον οποίο όλες οι συνιστώσες της οικονομίας θα αναλάβουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης. Σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια είναι πεποίθηση μας ότι η προσήλωση στις αρχές του κοινωνικού διαλόγου, όπως και στις αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται το σύστημα εργασιακών σχέσεων στον τόπο μας, είναι σημαντικά υποβοηθητικά στοιχεία. Ως Υπουργείο Εργασίας θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι στο πλαίσιο του συνολικού κυβερνητικού σχεδιασμού για έξοδο από την κρίση θα δώσουμε τη δική μας συμβολή ειδικότερα στον τομέα της στήριξης της απασχόλησης και της διατήρησης των θέσεων εργασίας. Ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε τις ενέργειες στήριξης των ομάδων του πληθυσμού που είναι πιο ευάλωτες μπροστά στην κρίση. Σε αυτή την προσπάθεια είμαι βέβαιη ότι και η ΕΤΥΚ μπορεί να δώσει τη δική της θετική συμβολή. Ειδικότερα, σημαντικός είναι ο ρόλος σας στη διατήρηση και ενίσχυση της αξιοπιστίας του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος, στην προώθηση της Κύπρου ως κέντρο υπηρεσιών, στην προσέλευση ξένων επενδύσεων όπως και στη συνεχή αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού του τραπεζικού τομέα.

Με δεδομένο το δυναμισμό, τη σοβαρότητα και τη μεθοδικότητα με την οποία δραστηριοποιείται η ΕΤΥΚ, είμαι βέβαιη ότι στο Συνέδριο αυτό θα κατατεθούν απόψεις και εισηγήσεις που θα απαντούν στις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά στους εργαζόμενους στον τραπεζικό τομέα, αλλά και μπροστά στην οικονομία και την κοινωνία ευρύτερα. Εκφράζω, για ακόμη μια φορά, την εκτίμηση μου στην ηγεσία και τα μέλη της ΕΤΥΚ και σας διαβεβαιώνω ότι η Κυβέρνηση θα είναι πάντοτε ανοικτή να ακούσει τους προβληματισμούς και τις εισηγήσεις σας.