1/5/10

Με σεβασμό και τιμή στα διαχρονικά πανανθρώπινα μηνύματα της Εργατικής Πρωτομαγιάς χαιρετίζω την συγκέντρωση της ΠΕΟ για την Εργατική Πρωτομαγιά. Τέτοια μέρα η μνήμη μας γυρίζει σε όσους αγωνίστηκαν ενάντια στην εκμετάλλευση του ανθρώπινου μόχθου, για μια καλύτερη ζωή για τους ανθρώπους της εργασίας.

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στην Πρωτομαγιάτικη εκδήλωση της ΠΕΟ, στη Λευκωσία
01/05/2010



Με σεβασμό και τιμή στα διαχρονικά πανανθρώπινα μηνύματα της Εργατικής Πρωτομαγιάς χαιρετίζω την συγκέντρωση της ΠΕΟ για την Εργατική Πρωτομαγιά. Τέτοια μέρα η μνήμη μας γυρίζει σε όσους αγωνίστηκαν ενάντια στην εκμετάλλευση του ανθρώπινου μόχθου, για μια καλύτερη ζωή για τους ανθρώπους της εργασίας.

Το εργατικό κίνημα της Κύπρου, εμπνεόμενο από το διαχρονικό μήνυμα της Πρωτομαγιάς ακολούθησε τη δική του ιστορική πορεία. Μέσα σε αντίξοες συνθήκες την εποχή της αποικιοκρατίας, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θεμελίωσαν το εργατικό κίνημα του τόπου και πέτυχαν σημαντικές κοινωνικές κατακτήσεις που σήμερα θεωρούνται πλέον δεδομένες και που αποτελούν τη βάση για την εργασιακή και κοινωνική πολιτική του τόπου μας. Αργότερα, με την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το εργατικό κίνημα υπήρξε η κινητήριος δύναμη στον ειρηνικό αγώνα για οικοδόμηση της κοινωνικής και οικονομικής προόδου. Μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974, οι εργαζόμενοι επωμίστηκαν και πάλι τεράστιο βάρος με στόχο την ανόρθωση της κυπριακής οικονομίας και συνέβαλαν καθοριστικά στο οικονομικό θαύμα που συντελέστηκε.

Σήμερα, με την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση και εν μέσω της πρωτοφανούς παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, το εργατικό κίνημα, μαζί με τις υπόλοιπες παραγωγικές τάξεις της Κύπρου, βρίσκεται ενώπιον σημαντικών προκλήσεων που γίνονται ακόμη πιο έντονες εξαιτίας της αναπόφευκτης αλληλεξάρτησης των οικονομιών λόγω της παγκοσμιοποίησης. Η παγκόσμια κρίση που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και έχει μετακυλιστεί στον υπόλοιπο κόσμο, δεν μπορούσε να εξαιρέσει την Κύπρο με την ανοικτή της οικονομία. Βασικοί τομείς της οικονομίας έχουν επηρεαστεί με συνακόλουθες επιπτώσεις στην απασχόληση και στα δημόσια οικονομικά. Το μικτό σύστημα της οικονομίας μας και η τριμερής συνεργασία που για δεκαετίες συνέβαλαν αποφασιστικά στην ανάπτυξη και πρόοδο, αποτελούν ισχυρό εχέγγυο για να αντιμετωπίσουμε και τις σημερινές δυσκολίες. Μόνο μέσα από ειλικρινή διάλογο και συναινετικές προσεγγίσεις, χωρίς ακρότητες, με συλλογικότητα, συνδιαλλαγή και συνεργασία θα μπορέσουμε να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις αρνητικές συνέπειες της κρίσης χωρίς να υποβαθμίσουμε το κοινωνικό και εργασιακό κεκτημένο.

Για την παρούσα κυβέρνηση ο άνθρωπος ήταν και παραμένει στο επίκεντρο των αποφάσεων και της πολιτικής της. Στόχος μας είναι η επίλυση χρόνιων αλλά και νέων προβλημάτων που εμφανίζονται με τρόπο ισορροπημένο και δίκαιο. Παρά την δραστική μείωση των δημόσιων πόρων και την βοήθεια που δόθηκε από τα δημόσια ταμεία για στήριξη της οικονομίας, στα δύο χρόνια και κάτι της διακυβέρνησης Χριστόφια έχουμε υλοποιήσει μέτρα που στοχεύουν στην ενίσχυση και διεύρυνση του κοινωνικού κράτους, στη στήριξη των αδύνατων ομάδων των εργαζομένων και άλλων ευπαθών κοινωνικά ομάδων. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται η διασφάλιση της βιωσιμότητας του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η συνεχής αύξηση του κατώτατου μισθού και συμπερίληψη πρόσθετων επαγγελματικών κατηγοριών στο σχετικό διάταγμα, η εισαγωγή του σχεδίου στήριξης των εισοδημάτων των συνταξιούχων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, το πασχαλινό επίδομα που δίνεται για τρίτη συνεχή χρονιά, η εισαγωγή του Νόμου περί Πρόσληψης Ατόμων με Αναπηρίες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στα πλαίσια του οποίου στο 10% των θέσεων θα προσλαμβάνονται ανάπηροι, η εισαγωγή σχεδίων κοινωνικού τουρισμού, η παροχή πρόσθετου επιδόματος στις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες και η δημιουργία Φορέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής.

Στο κεφάλαιο της στήριξης της απασχόλησης το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει εισάξει μια σειρά από μέτρα όπως η εκστρατεία πάταξης της παράνομης και αδήλωτης εργοδότησης, το έκτακτο σχέδιο ενίσχυσης των επιχειρήσεων για διατήρηση και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, το έκτακτο σχέδιο επιχορήγησης για πρόσληψη ανέργων και τα σχέδια της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, με αξιοποίηση εκατομμυρίων ευρώ από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους ανταποκρινόμενο σχεδόν πλήρως και σε εισηγήσεις των κοινωνικών εταίρων. Αναμένουμε η δική μας ανταπόκριση να βρει την ίδια ανταπόκριση από τον επιχειρηματικό κόσμο, να αξιοποιήσουν τα σχέδια, να στηρίξουν την απασχόληση στις επιχειρήσεις τους, να στηρίξουν τους εργαζόμενους που είναι το πολυτιμότερο τους κεφάλαιο.

Κεντρικός μας στόχος η διασφάλιση ενός ελάχιστου κοινωνικού επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους και ταυτόχρονα η ενδυνάμωση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της κυπριακής οικονομίας που είναι απαραίτητο στοιχείο για να ανακάμψει η απασχόληση.

Στις προτεραιότητες μας αυτή την περίοδο βρίσκεται ο εκσυγχρονισμός του συστήματος εργασιακών σχέσεων και η επενδυτική πολιτική του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Σύντομα θα δώσουμε στους κοινωνικούς εταίρους τις θέσεις του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και για τα δύο θέματα για ανταλλαγή απόψεων.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Από τα πανανθρώπινα μηνύματα της Πρωτομαγιάς αντλούμε δύναμη και αισιοδοξία. Στην κρίσιμη καμπή που διέρχεται ο τόπος προτάσσει επιτακτική η ανάγκη για ένα αρραγές και ενιαίο κοινωνικό μέτωπο, ώστε ενωμένοι να ανταποκριθούμε με επιτυχία στις προκλήσεις και τις δυσκολίες που βρίσκονται ενώπιον μας. Με υψηλό αίσθημα ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης και χωρίς αχρείαστες αντιπαραθέσεις, με εποικοδομητικό πνεύμα και καλή θέληση θα ξεπεράσουμε αυτή την ομολογουμένως δύσκολη περίοδο.

Με την ευκαιρία της Εργατικής Πρωτομαγιάς χαιρετώ όλους τους εργαζόμενους στην Κύπρο ανεξάρτητα από καταγωγή διαβεβαιώνοντας τους ότι τα πανανθρώπινα ιδανικά της 1ης του Μάη μας εμπνέουν στην προσπάθεια για μια κοινωνία που θα την χαρακτηρίζει η κοινωνική συνοχή, η ανάπτυξη και η ευημερία για όλους.