22/4/10

Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση αποδέχθηκα την πρόσκληση που μου απευθύνατε για να παραστώ στη σημερινή εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος Λεμεσού. Συγχαίρω θερμά τον Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους, για την αρχική απόφαση να υπογράψετε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη για την Ισότητα Γυναικών και Ανδρών στις Τοπικές Κοινωνίες, αλλά ιδιαίτερα για τις δράσεις που έχετε αναλάβει αμέσως μετά για την υλοποίησή του.

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Λουκά Λουκά, χθες, στην εκδήλωση του Δήμου Λεμεσού με θέμα: «Η εφαρμογή του ευρωπαϊκού χάρτη για την ισότητα των φύλων στις τοπικές κοινωνίες»
22/04/2010






Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση αποδέχθηκα την πρόσκληση που μου απευθύνατε για να παραστώ στη σημερινή εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος Λεμεσού. Συγχαίρω θερμά τον Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους, για την αρχική απόφαση να υπογράψετε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη για την Ισότητα Γυναικών και Ανδρών στις Τοπικές Κοινωνίες, αλλά ιδιαίτερα για τις δράσεις που έχετε αναλάβει αμέσως μετά για την υλοποίησή του.

Η δημόσια δέσμευσή σας υπέρ της αρχής της ισότητας των φύλων και, κυρίως, η υλοποίηση σχετικών δράσεων, αποδεικνύουν έμπρακτα πλέον και πέρα από διακηρύξεις, το ενδιαφέρον και την ευαισθησία σας για τα θέματα της ισότητας των φύλων και για την ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των δημοτών της Λεμεσού. Ασφαλώς, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την εμπέδωση της αρχής της ισότητας και το σεβασμό των δικαιωμάτων των δύο φύλων σε όλους τους τομείς της ζωής. Η επίτευξη πραγματικής ισότητας των φύλων στην κοινωνία προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, την καταπολέμηση των κοινωνικών στερεοτύπων, την εξάλειψη της ενδοοικογενειακής βίας και όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην εργασία, στις υπηρεσίες υγείας, την αναβάθμιση των δομών φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων, την ισότιμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών σε όλα τα επίπεδα και όλους τους τομείς της ζωής, και γενικότερα την ανάληψη των ίδιων υποχρεώσεων και την απόλαυση των ίδιων δικαιωμάτων.

Οι Τοπικές Αρχές οφείλουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά όλα τα προβλήματα και ζητήματα της καθημερινότητας, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τις επιπτώσεις που θα έχουν οι αποφάσεις τους και οι πολιτικές που εφαρμόζονται στο κάθε φύλο ξεχωριστά. Ο Δήμος Λεμεσού έχει αποδείξει μέσα από τη δράση του ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη τη διάσταση του φύλου και δίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στα ζητήματα ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Έχω την πεποίθηση ότι θα συνεχίσετε το ίδιο δυναμικά την υλοποίηση των υποχρεώσεών σας, όπως ακριβώς προνοούνται στον Ευρωπαϊκό Χάρτη για την Ισότητα στις Τοπικές Κοινωνίες. Οι δράσεις που έχουν υλοποιηθεί στο παρελθόν, η παρούσα εκδήλωση και αυτές που θα ακολουθήσουν είναι μία ένδειξη της βούλησής σας να προχωρήσετε σε πρακτικά μέτρα και προγράμματα με στόχο την ενδυνάμωση του ρόλου και της θέσης της γυναίκας, την ενημέρωση και εμπλοκή του πολίτη στα κοινά και, κατ’ επέκταση, την τοπική ανάπτυξη.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ως ο αρμόδιος κυβερνητικός φορέας για την προώθηση της ισότητας των φύλων, επιδιώκει με στοχευμένες δράσεις και παρεμβάσεις να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί το κοινό για όλα αυτά τα ζητήματα, αλλά και να καταδεικνύει την ανάγκη λήψης πολιτικών αποφάσεων και νομοθετικών μέτρων προς απάμβλυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν κυρίως οι γυναίκες. Οι Τοπικές Αρχές έχουν πολύ σοβαρό ρόλο να διαδραματίσουν στην προσπάθεια αυτή, καθώς πολλά από τα ζητήματα ανισότητας πρέπει να αντιμετωπιστούν σε τοπικό επίπεδο με ειδικά προγράμματα και στοχευμένα μέτρα.

Η προώθηση της ισότητας σε όλους τους τομείς αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα του προγράμματος διακυβέρνησης, στο οποίο περιλαμβάνεται ειδικό κεφάλαιο για την ισότητα και τα δικαιώματα της γυναίκας. Επιπρόσθετα, έχουν ήδη δρομολογηθεί πολλές δράσεις στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα Ανδρών και Γυναικών σε έξι άξονες δράσεις: την απασχόληση, την εκπαίδευση, την ίση συμμετοχή, την καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, την εφαρμογή των κοινωνικών δικαιωμάτων και την αλλαγή κοινωνικών στερεοτύπων. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης ως προϊόν διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, μεταξύ των οποίων και η Ένωση Δήμων και η Ένωση Κοινοτήτων, περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις που αφορούν τις Τοπικές Αρχές και που συνάδουν πλήρως με τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Ισότητας στις Τοπικές Κοινωνίες.

Ο Εθνικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, ο οποίος τελεί υπό την προεδρία του Υπουργού Δικαιοσύνης, στηρίζει έμπρακτα όλους τους φορείς που προωθούν την ισότητα. Μέσα από το κονδύλι του επιχορηγούνται προγράμματα και δράσεις που στόχο έχουν την ενδυνάμωση και την αναβάθμιση του ρόλου της γυναίκας, καθώς και την εμπέδωση της ισότητας στην κυπριακή κοινωνία.

Καταλήγοντας, επαναλαμβάνω τη δέσμευση της Κυβέρνησης, του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά και τη δική μου προσωπικά, ότι θα έχετε την πλήρη στήριξή μας στις δράσεις που αναπτύσσετε και στις προσπάθειές σας για την επιτυχή υλοποίηση όλων των υποχρεώσεων σας που απορρέουν από την υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Χάρτη για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες.

Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας.