15/4/10

Απάντηση του Τμήματος Γεωργίας σε καταγγελίες για καταστροφή μελισσιών από ψεκασμούς

14/04/2010
Αναφορικά με πρόσφατα δημοσιεύματα και καταγγελίες για καταστροφή μελισσιών από ψεκασμούς σε εσπεριδοκαλλιέργειες, το Τμήμα Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος διευκρινίζει τα ακόλουθα:



Μετά από ενημέρωση που έγινε την περασμένη Παρασκευή ότι σε αγροκτήματα της επαρχίας Λεμεσού θα γίνονταν ψεκασμοί εσπεριδοειδών, το Τμήμα Γεωργίας ειδοποίησε αυθημερόν το Μελισσοκομικό Κέντρο το οποίο στη συνέχεια ειδοποίησε τους μελισσοκόμους να λάβουν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για προστασία των μελισσιών τους.

Το Επαρχιακό Γεωργικό Γραφείο Λεμεσού επικοινώνησε αμέσως και με τους ιδιοκτήτες των αγροκτημάτων και τους ενημέρωσε εκ νέου για τα επιτρεπόμενα φυτοφάρμακα κατά την περίοδο της ανθοφορίας. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με αντιπροσωπεία των μελισσοκόμων και στη συνέχεια αρμόδιος Λειτουργός επισκέφθηκε τους χώρους όπου ήταν εγκατεστημένα τα μελίσσια και διαπίστωσε τη ζημιά που έγινε.

Σημειώνεται ότι το Τμήμα Γεωργίας, ασκώντας το συμβουλευτικό και συντονιστικό του ρόλο, τα τελευταία τρία χρόνια φροντίζει ώστε να ενημερώνονται έγκαιρα οι πλευρές πριν την έναρξη των ψεκασμών. Το Τμήμα αποστέλλει επιστολές στους ιδιοκτήτες των αγροκτημάτων προτρέποντας τους να ενημερώνουν τους μελισσοκόμους για την περίοδο ψεκασμών ώστε να τους παρέχεται η δυνατότητα προστασίας των κυψελών τους.