8/4/10

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

08/04/2010
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου προέβη σήμερα στις ακόλουθες δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους: “Έχω πληροφορηθεί ότι ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ κ. Γιαννάκη Ομήρου έχει προβεί σε δηλώσεις αναφορικά με δήλωση του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς για το απευθείας εμπόριο. Ο κ. Ομήρου έχει αποδώσει την αναφορά του κ. Σουλτς στους λανθασμένους χειρισμούς της ελληνοκυπριακής πλευράς και στα περί ψευδεπίγραφης προόδου στις συνομιλίες.


Απορρίπτω κατηγορηματικά ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο. Η δήλωση στην οποία είχε προβεί ο κ. Σουλτς ασφαλώς και δεν έχει να κάνει με καμιά ενέργεια της ελληνοκυπριακής πλευράς. Ο κ. Σουλτς, άλλωστε, πολύ ψηλά εκτιμά και αξιολογεί την πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό, για την οποία εξέφρασε και υποστήριξη. Από την πρώτη στιγμή που μεταδόθηκε ότι ο κ. Σουλτς προέβη σε δήλωση αναφορικά με το απευθείας εμπόριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε συνεργασία και με το ΠΑΣΟΚ, έκανε έντονες προσπάθειες για το θέμα.

Σήμερα το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Σουλτς, ο οποίος είπε ότι θα προβεί σε διορθωτική δήλωση. Για αυτές τις προσπάθειες, όπως και για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το πρωί με τον κ. Σουλτς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε και τον κ. Ομήρου, επειδή η ΕΔΕΚ είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και συμμετέχει στη Σοσιαλιστική Ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Τον ενημέρωσε ότι, με τις παραστάσεις που έχει κάνει και με την επικοινωνία που είχε μαζί του, ο κ. Σουλτς θα κάνει διορθωτική δήλωση. Αυτό το παραλείπει ο κ. Ομήρου και το αποδίδει – πέραν των άλλων που έχω σημειώσει – στις δικές τους ενέργειες, που μπορεί να έχουν κάνει, αλλά, επαναλαμβάνω, ότι είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που ενημέρωσε τον κ. Ομήρου για την επικοινωνία που είχε με τον κ. Σουλτς και για τη διορθωτική δήλωση, η οποία θα γίνει. Θέλω να επανέλθω στο θέμα περί ψευδεπίγραφης προόδου στις συνομιλίες που συνεχώς ο κ. Ομήρου και άλλοι αποδίδουν διάφορα αρνητικά, διάφορα κακά που προκύπτουν ή που θεωρούν ότι έχουν προκύψει στο Κυπριακό.
Το θεωρώ πραγματικά και αυτό απαράδεκτο, να λέγεται ότι η δήλωση του κ. Σουλτς προέρχεται από την ψευδεπίγραφη, όπως λένε, πρόοδο στις συνομιλίες. Ο κ. Σουλτς δεν μας έχει πει κάτι τέτοιο. Το απορρίπτω κατηγορηματικά και δεν ισχύει.

Νομίζω ότι όλοι πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί για να μη δημιουργούμε λανθασμένες εικόνες και να δημιουργούμε προβλήματα». Ερωτηθείς πού απέδωσε ο κ. Σουλτς τη δήλωση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «δεν θα ήθελα να αποκαλύψω το διάλογο του κ. Σουλτς με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά ακριβώς το γεγονός ότι ο κ. Σουλτς θα προβεί σε διορθωτική κίνηση δείχνει ότι έχει και εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ότι συμμερίζεται τους προβληματισμούς που του ανέπτυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δεν είναι από τους λανθασμένους χειρισμούς της ελληνοκυπριακής πλευράς που παραπλανήθηκε ο κ. Σουλτς».

Σε ερώτηση αν στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Ομήρου έδειξε να γνωρίζει ότι ο κ. Σουλτς είχε μιλήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Στεφάνου είπε «όχι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πήρε τον κ. Ομήρου αφότου μίλησε με τον κ. Σουλτς και ο κ. Ομήρου τον ευχαρίστησε για την πληροφόρηση».

Πρόσθεσε ότι «ο κ. Σουλτς δεν έχει πει οτιδήποτε σχετικό. Δεν μπορώ να ξέρω αν είχε ο κ. Ομήρου επικοινωνία, όπως λέει, με την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Μπορεί και να είχε, μπορεί και να έκανε τις ενέργειές του.

Όμως, επισημαίνω πρώτον, την αυθαίρετη τοποθέτηση του κ. Ομήρου ότι τάχατες η δήλωση του κ. Σουλτς οφείλεται στους δήθεν λανθασμένους χειρισμούς της ελληνοκυπριακής πλευράς – τι μανία είναι αυτή συνεχώς να τα αποδίδουμε όλα σε δήθεν λανθασμένους χειρισμούς της ελληνοκυπριακής πλευράς – ο κ. Σουλτς δεν μας έχει πει τέτοιο πράγμα, και δεύτερον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον κ. Ομήρου για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Σουλτς καθώς και για άλλες επαφές που έχει κάνει και ότι ο κ. Σουλτς τον έχει ενημερώσει ότι θα προβεί σε διορθωτική δήλωση. Για να ήταν δίκαιος ο κ. Ομήρου έπρεπε αυτά να τα αναφέρει και να μην τα λέει με τρόπο ότι τάχατες ‘εμείς κινηθήκαμε ή εμείς έχουμε κινηθεί για να πάρουμε αυτό το αποτέλεσμα’.

Διότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον είχε ενημερώσει». Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι «κλίμα ενάντια στην ελληνοκυπριακή πλευρά δεν υπάρχει. Είναι εκεί οι διάφορες επίσημες τοποθετήσεις που γίνονται οι οποίες συγχαίρουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, για την πολιτική που ακολουθεί στο Κυπριακό και για την πεποίθηση που έχει τόσο ο διεθνής όσο και ο ευρωπαϊκός παράγοντας ότι ο Πρόεδρος εργάζεται για επίτευξη λύσης του Κυπριακού.

Από κει και πέρα, προκύπτουν διάφορα προβλήματα που κατά καιρούς παρουσιάζονται στο Κυπριακό και που, από τη στιγμή που η εκκρεμότητα στο Κυπριακό συντηρείται και συνεχίζεται, τέτοια προβλήματα και άλλης υφής προβλήματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

Το μήνυμα που παίρνουμε εμείς είναι να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης, που να στηρίζεται σε αρχές, που να τερματίζει την κατοχή και να επανενώνει την Κύπρο, για να καταργήσουμε την πηγή που γεννά και παράγει τέτοιου είδους και άλλα προβλήματα, τόσο εντός της Κύπρου – εννοώ επί του εδάφους ή ντε φάκτο - όσο και διεθνώς.

Ότι υπάρχουν κύκλοι διεθνώς που, εξυπηρετώντας τα δικά τους συμφέροντα, θέλουν να κάνουν ‘παιχνίδι’ αυτό είναι κατανοητό και αποδεικνύεται και στην πράξη». Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι χθες ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο ότι είναι δύσκολο να ανατραπεί η κατάσταση στο Ευρωκοινοβούλιο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «κατ’ αρχάς ο Υπουργός Εξωτερικών κατέθεσε, με ολοκληρωμένο τρόπο, ενημέρωση στο Εθνικό Συμβούλιο για το πώς έχει το θέμα του απευθείας εμπορίου.

Έχει λεχθεί – και είναι θέση της Κυβέρνησης και του ίδιου του Υπουργού Εξωτερικών – ότι έχουμε στα χέρια μας και πολιτικά και νομικά όπλα – στο πλαίσιο των διαδικασιών που ακολουθούνται τώρα με τη συνθήκη της Λισαβόνας – για να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα που έχει προκύψει. Και αυτό έχουμε ξεκινήσει να κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε σε συνεργασία της Κυβέρνησης, της Μόνιμης μας Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες, των κομμάτων, των Ευρωβουλευτών μας, με τις χώρες και τις δυνάμεις που έχουμε σχέσεις συνεργασίας. Με συλλογική προσπάθεια αντιμετωπίζουμε αυτό το θέμα».

Ερωτηθείς αν οι προσπάθειες στρέφονται και στο Ευρωκοινοβούλιο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «με τη Συνθήκη της Λισαβόνας προκύπτει θέμα συναπόφασης Ευρωκοινοβουλίου και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, άρα, θα πρέπει να κινηθούμε – και κινούμαστε – και προς την κατεύθυνση των θεσμικών οργάνων, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά ασφαλώς και προς την κατεύθυνση του Ευρωκοινοβουλίου».

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες στον τουρκοκυπριακό Τύπο για απευθείας πτήσεις από τα κατεχόμενα προς το Ιράν, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «δεν έχουμε πληροφόρηση ότι υπάρχουν απευθείας πτήσεις από τα κατεχόμενα στο Ιράν.

Θα διερευνηθεί και περαιτέρω το θέμα». Ερωτηθείς για το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης κατεχομένων – Συρίας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «δεν έχουμε νεότερα ότι έχουν αρχίσει ακτοπλοϊκά δρομολόγια, γνωρίζετε πολύ καλά τις προσπάθειες που έχουμε κάνει προς γειτονικές χώρες, ακριβώς για να αντιμετωπίσουμε τέτοια ζητήματα».

Σε άλλο θέμα, ο κ. Στεφάνου κληθείς να σχολιάσει δήλωση της ΠΑΣΥΔΥ είπε ότι «ενόψει και της συζήτησης που θα έχουμε με την ΠΑΣΥΔΥ για ζητήματα που αφορούν στη Δημόσια Υπηρεσία στο φόντο και της οικονομικής κρίσης και της συλλογικής προσπάθειας που καταβάλλεται για να αντιμετωπίσουμε και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης αλλά και για να επιλύσουμε διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας, οι τόνοι πρέπει να παραμείνουν χαμηλοί.

Από κει και πέρα ο Υπουργός Οικονομικών τόνιζε στην επιστολή του ότι μιλά για ένα εθελοντικό μέτρο στο πρότυπο αυτού που έχει γίνει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από τους Υπουργούς της Κυβέρνησης. Να κρατήσουμε τους τόνους σε ένα εποικοδομητικό επίπεδο διότι θέλουμε και θα έχουμε συζήτηση και διάλογο με την ΠΑΣΥΔΥ όπως και με τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους και με τα κόμματα – και θα επιμείνουμε σε αυτόν το διάλογο».

Ερωτηθείς είπε ότι «ένας διάλογος είτε με την ΠΑΣΥΔΥ είτε με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις είτε με τα πολιτικά κόμματα, έχει και το χαρακτήρα του εντοπισμού προβλημάτων, πιθανών λύσεων και της προσπάθειας να υπάρχει συναίνεση έτσι ώστε οι λύσεις που θα δοθούν να είναι συναινετικές και να υπάρχει η συλλογική προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν προβλήματα που πολλές φορές είναι και δύσκολα και περίπλοκα. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε να κάνουμε και με αρκετά προβλήματα που είναι διαχρονικά – υπάρχουν εδώ και δεκαετίες – και χρειάζεται αυτή η συναίνεση και η συλλογική προσπάθεια για να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε και να τα επιλύσουμε».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «είναι λυπηρό που κάποια κόμματα δεν προσήλθαν στη σύσκεψη (με τον Υπουργό Οικονομικών). Διάλογος δεν είναι τώρα που θα γίνει, διάλογος γίνεται εδώ και καιρό. Έγιναν και συσκέψεις, που έχουν δημοσιοποιηθεί, έχουν γίνει και κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τα κόμματα είτε για την οικονομία είτε για συγκεκριμένα ζητήματα, όπως ήταν οι συσκέψεις που είχε κάνει ο Υπουργός Οικονομικών για το θέμα της πολεοδομικής αμνηστίας που αποτελεί συστατικό μέρος της προσπάθειας που καταβάλλουμε έτσι ώστε να αυξήσουμε τα έσοδα του κράτους. Άρα, διάλογος έγινε και θέλουμε να τον συνεχίσουμε.

Έχουμε καταθέσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Λέγεται ότι δεν υπάρχει αντικείμενο στις συναντήσεις πλέον διότι έχει κατατεθεί το Πρόγραμμα. Ένα Πρόγραμμα Σταθερότητας που εκτείνεται μέχρι το 2013, που θέτει συγκεκριμένους στόχους και έχει συγκεκριμένους άξονες δεν είναι Πρόγραμμα άπαξ και δια παντός. Είναι πρόγραμμα που θέτει στόχους, περιλαμβάνει μέτρα, αλλά που χρειάζεται και επιβάλλεται η περαιτέρω εξειδίκευση, διαμόρφωση και συνεχής διαβούλευση διότι μπορεί να διαφοροποιηθούν οι συνθήκες. Ταυτόχρονα, εκκρεμούν και οι συζητήσεις για διάφορα σημαντικά ζητήματα όπως είναι η φοροδιαφυγή. Έχουμε διαμορφώσει μια πρόταση από 22 μέτρα, θα πάμε στη Βουλή, χρειαζόμαστε το διάλογο

. Έχουμε μιλήσει για τη στόχευση των κοινωνικών μέτρων – που είναι άποψη όλων όπως και η πάταξη της φοροδιαφυγής – αυτό όμως για να γίνει χρειάζεται να υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα. Έχουμε εμείς τις δικές μας σκέψεις, θέλουμε όμως να συζητήσουμε και να καταλήξουμε με τα κόμματα για το πώς προχωρούμε.

Θέλουμε να ξέρουμε μέχρι πού φτάνουν οι προθέσεις – πλέον πολύ συγκεκριμένα - του κάθε κόμματος και να αναζητήσουμε τη συναίνεση και τη συμφωνία έτσι ώστε με τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που δεν είναι εύκολα». Πρόσθεσε ότι «έχουμε απευθύνει εκ νέου πρόσκληση προς τα κόμματα που δεν συμμετείχαν στη σύσκεψη, να κάνουν δεύτερες σκέψεις και να προσέλθουν στο διάλογο».

Επισήμανε, εξάλλου, ότι «τα κόμματα που έχουν συμμετάσχει στη σύσκεψη έχουν πάρει το Πρόγραμμα και όπως έχουν πει θα το μελετήσουν και θα έρθουν με συγκεκριμένες προτάσεις εντός 10-15 ημερών. Αυτό το θεωρούμε ως μια στάση υπεύθυνη και εποικοδομητική. Θα δουν το Πρόγραμμα, θα φέρουν τις προτάσεις τους, θα τις συζητήσουμε, θα δούμε τί μπορεί περαιτέρω να υιοθετηθεί, να διαμορφωθεί, ποιο περιεχόμενο θα πάρουν διάφοροι άξονες. Δεν έχουν εξαντληθεί τα όρια του διαλόγου.

Τώρα είναι που χρειάζεται πραγματικά ο διάλογος, που θα μπούμε στα πολύ συγκεκριμένα». Ερωτηθείς για το θέμα της αύξησης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «είναι με συγκεκριμένες ενέργειες εδώ και δύο χρόνια που έχουμε καταφέρει να πάρουμε παράταση από την εφαρμογή των Οδηγιών. Σε ό,τι αφορά, τουλάχιστον, στον κατώτατο συντελεστή ΦΠΑ σε φάρμακα και τρόφιμα, αυτός αποτελεί μέρος του κοινοτικού κεκτημένου
. Εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες, θα δούμε πού θα καταλήξουμε». Επισήμανε, επίσης, ότι «σε ό,τι αφορά στη διατίμηση του ηλεκτρικού ρεύματος, η Κύπρος είναι στο μέσο της ΕΕ και μάλιστα με δυσμενέστερους όρους διότι είμαστε νησιωτική χώρα». Πρόσθεσε ότι σε ό,τι αφορά «στη λιανική πώληση καυσίμων, η Κύπρος βρίσκεται ανάμεσα στις τρεις πιο φθηνές χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, και όχι με το τι δηλώνει ο καθένας. Και έχουμε μάλιστα τους πιο χαμηλούς συντελεστές φορολογίας

. Η Κυβέρνηση επιδιώκει το καλύτερο δυνατόν για τον καταναλωτή». Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι «έχουν γίνει δηλώσεις ότι η Τουρκία επιθυμεί λύση, ο κ. Ερντογάν πρόσφατα έκανε δηλώσεις για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και είπαμε αυτή είναι η βάση λύσης που έχουμε συμφωνήσει και στη βάση αυτή διεξάγουμε διαπραγματεύσεις.

Αλλά στην πράξη τί έχει κάνει η Τουρκία για να αποδείξει έμπρακτα ότι τα εννοεί αυτά και υπάρχουν πράγματα που εξ αντικειμένου πρέπει να τα κάνει η Τουρκία. Έχει δεσμευτεί έναντι της ΕΕ για πράγματα που απορρέουν από αποφάσεις της ΕΕ και από Πρωτόκολλα και δεν τα έχει κάνει. Αυτή η συμπεριφορά τί δείχνει;»