11/2/10

Συνάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου με τους δημοσιογράφους

11/02/2010
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου προέβη σήμερα σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών. Κατά την έναρξη της ενημέρωσης, ο κ. Στεφάνου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:



«Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας για το 2009, το οποίο ενέκρινε χθες η Ολομέλεια του Σώματος στο Στρασβούργο, αποτελεί ένα σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα για την άμεση υλοποίηση των κυπρογενών της υποχρεώσεων. Αποτελεί, επίσης, υπογράμμιση της αναγκαιότητας για ενεργό στήριξη από μέρους της μιας συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος.



Ουσιαστικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Τουρκία να συμβάλει με απτό τρόπο στην επίλυση του Κυπριακού αναθεωρώντας τη μέχρι σήμερα πολιτική της. Το ψήφισμα αποτελεί ακόμα ένα πολιτικό εργαλείο στον αγώνα που διεξάγουμε για επίτευξη λύσης που να τερματίζει την κατοχή και να επανενώνει την πατρίδα και το λαό μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.




Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δίνει τα ακόλουθα ξεκάθαρα μηνύματα στην Τουρκία:




- Καταδικάζει το γεγονός ότι, για τέταρτη συνεχή χρονιά, το πρόσθετο πρωτόκολλο στη συμφωνία σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή από την Τουρκία και καλεί την Τουρκική Κυβέρνηση να το εφαρμόσει πλήρως και χωρίς καθυστέρηση. Υπενθυμίζει, μάλιστα, ότι η μη εφαρμογή του μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.




- Επαναλαμβάνει την αδιαμφισβήτητη υποχρέωση της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας, όπως προβλέπεται από το διαπραγματευτικό πλαίσιο, και υπογραμμίζει την αναγκαιότητα να υποστηρίξει τις προσπάθειες για την επίτευξη συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος.




- Καλεί την Τουρκική Κυβέρνηση να υποστηρίξει ενεργά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις και να συμβάλει με απτό τρόπο στη συνολική διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος, με βάση μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.




Σημειώνω ότι είναι η πρώτη φορά που σε ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου περιλαμβάνεται η πρόνοια για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.




- Παροτρύνει την Τουρκία να ενεργήσει με εποικοδομητικό πνεύμα και να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η επιτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο ηγετών.




- Καλεί την Τουρκία να διευκολύνει τη δημιουργία πρόσφορου κλίματος για τις διαπραγματεύσεις αρχίζοντας αμέσως να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της από την Κύπρο, αντιμετωπίζοντας το ζήτημα του εποικισμού της νήσου και επιτρέποντας να επιστραφεί το αποκλεισμένο τμήμα της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους του σύμφωνα με την απόφαση 550(1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.




- Προτρέπει την Τουρκία να διασφαλίσει ότι γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα όλων των εκτοπισμένων ατόμων στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων. Τονίζει ότι όσον αφορά την κοινότητα των Καθολικών Μαρωνιτών θα πρέπει, επίσης, να δοθούν ελευθερίες και στα τέσσερα χωριά των Μαρωνιτών.




- Επιδοκιμάζει την επανενεργοποίηση της Επιτροπής Αγνοουμένων και καλεί την Τουρκία να αναλάβει κατάλληλη δράση σε σχέση με αυτό το ανθρωπιστικό ζήτημα.

- Καλεί, τέλος, την Τουρκική Κυβέρνηση να πάψει να παρεμποδίζει τα μη στρατιωτικά πλοία που κάνουν έρευνες για πετρέλαιο για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είναι προφανές ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία: Ομαλή συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και ένταξη της Τουρκίας προϋποθέτουν τήρηση των δεσμεύσεων της και λύση του Κυπριακού.

Τα πολιτικά μηνύματα του ψηφίσματος αποτελούν συνέχεια των ξεκάθαρων πολιτικών μηνυμάτων που απεστάλησαν στην Τουρκία με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Δεκέμβριο.

Είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρέθηκε μπροστά με τις πρωτοβουλίες και την πολιτική του Προέδρου στο Κυπριακό, που έβγαλε την Κύπρο από τη γωνιά και έπεισε για τη θέληση που διαθέτει και τις προσπάθειες που καταβάλλει για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

Το ψήφισμα αποτελεί ακόμα ένα τεκμήριο ότι η Τουρκία κάθε άλλο παρά αποενοχοποιημένη είναι και δεν βρίσκεται ένα βήμα μπροστά. Η πολιτική μας θέτει την Τουρκία προ των ευθυνών της και τα επικοινωνιακά της τεχνάσματα δεν βρίσκουν την απήχηση που η ίδια θα ανέμενε.

Ως Κυβέρνηση θέλουμε να ευχαριστήσουμε:

-την εισηγήτρια του Ψηφίσματος κα Οουμεν για την εργασία που επιτέλεσε,

-τους Κύπριους Ευρωβουλευτές για τη σκληρή προσπάθεια που κατέβαλαν,

-τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας στις Βρυξέλλες για την πολύ καλή εργασία που επιτέλεσε».

Στη συνέχεια ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως ακολούθως:

Ν. Μαρκαντώνης: Πώς σκοπεύει να το αξιοποιήσει η Κυβέρνηση το ψήφισμα; Ενδέχεται να το θέσει στις διαπραγματεύσεις;

Απάντηση: Ένα ψήφισμα αποτελεί ένα πολιτικό ντοκουμέντο- ειδικά αυτό που είναι ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, αφορά την Εκθεση Προόδου της ΕΕ και μπορεί να αξιοποιηθεί και θα αξιοποιηθεί προς διάφορες κατευθύνσεις. Αυτό το ψήφισμα καταδεικνύει αυτό που εμείς προσπαθούμε να δείξουμε και δείχνουμε στη διεθνή πολιτική σκηνή, ότι η Τουρκία έχει κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσει στο Κυπριακό, ότι θα πρέπει να σεβαστεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και ότι θα πρέπει να εργαστεί έμπρακτα προς την κατεύθυνση επίτευξης λύσης του Κυπριακού. Αρα, όπου υπάρχει δυνατότητα και υπάρχουν δυνατότητες εμείς θα το αξιοποιήσουμε προς διάφορες κατευθύνσεις και σε διάφορα επίπεδα.

Ν. Μαρκαντώνης: Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα τεθεί;

Απάντηση: Τέτοια πράγματα αξιοποιούνται με τον εξής τρόπο: Διαπραγματεύεσαι, για παράδειγμα, το θέμα των εποίκων. Καταδεικνύεις τις αποφάσεις που υπάρχουν, ως ενισχυτικό και των αρχών του διεθνούς δικαίου που θέτεις στο τραπέζι και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ που θέτεις στο τραπέζι και όσων θεμάτων έχουν να κάνουν με τις συμβάσεις περί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που επίσης αξιοποιείς. Με τον ίδιο τρόπο αξιοποιείς και αυτά τα ψηφίσματα με στόχο να πείσεις περί της ορθότητας των δικών σου θέσεων και περί της ανάγκης που υπάρχει ώστε η λύση στο Κυπριακό να στηρίζεται σε αρχές.

Γ. Γεωργιάδης: Πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις Μπαγίς για το ψήφισμα;

Απάντηση: Αυτό δείχνει πως για την Τουρκία τέτοιου είδους αποφάσεις δεν είναι αμελητέες, ότι ενοχλούν την Τουρκία. Όμως, την ενόχληση της Τουρκίας και τις δηλώσεις που γίνονται θα πρέπει να τις αξιολογήσουν και να τις λάβουν υπόψη και ορισμένοι εδώ στην Κύπρο που επιμένουν ότι η Τουρκία, τάχατες, είναι απενοχοποιημένη, ότι δεν ασκείται πίεση πάνω της, ότι συνεχίζει ανενόχλητη την επικοινωνιακή της πολιτική. Κάθε άλλο. Αυτό, εξάλλου, αποδεικνύεται και στη δήλωση που σας έχω καταθέσει. Μια απενοχοποιημένη Τουρκία δεν δακτυλοδείχνεται ως η χώρα που διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στο Κυπριακό και που πρέπει να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της, περιλαμβανομένης και της επίλυσης του Κυπριακού, για να μπορέσει να συνεχίσει την ενταξιακή της πορεία. Εάν ήταν απενοχοποιημένη η Τουρκία δεν θα λέγονταν αυτά τα πράγματα ούτε στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το Δεκέμβριο ούτε και τώρα με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο είναι και το πιο ισχυρό που πήραμε τα τελευταία χρόνια.

Ν. Κουλέρμου: Εχετε κάνει θετική αναφορά στο γεγονός ότι στο ψήφισμα περιλαμβάνεται πρόνοια στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Ο κ. Συλλούρης είπε ότι η πρόνοια αυτή στο ψήφισμα είναι κάτι επικίνδυνο διότι μπορεί να ερμηνευθεί κατά τρόπο λανθασμένο.

Απάντηση: Εάν η αναφορά στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία είναι επικίνδυνη, τότε είναι επικίνδυνα όλα εκείνα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που έχουν υιοθετήσει τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία ως τη βάση λύσης του Κυπριακού καθώς επίσης θα είναι επικίνδυνες και οι Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου που επίσης περιέχουν τη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Αυτή η λύση είναι ο διαχρονικός στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς. Είναι ο συμβιβασμός της ελληνοκυπριακής πλευράς με στόχο να εξευρεθεί μια λύση στο Κυπριακό που να στηρίζεται, ασφαλώς, σε αρχές και ταυτόχρονα να τερματίζει την κατοχή και να επανενώνει την Κύπρο. Τώρα, πώς ο κ. Συλλούρης βρήκε ότι αυτό είναι επικίνδυνο, δεν μπορώ να το κατανοήσω. Επισημαίνω ότι η αναφορά που κάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τη μια στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και από την άλλη στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σημαίνει ότι, ναι, μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία μπορεί να στηρίζεται και να εκφράζει και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ίδια η ΕΕ.

Γ. Σελινόπουλος: Ο κ. Φωτίου λέγει ότι το ΔΗΚΟ βλέπει με προβληματισμό την έκκληση που γίνεται για το άνοιγμα του κεφαλαίου της ενέργειας.

Απάντηση: Για το θέμα της ενέργειας υπάρχουν αναφορές και σε προηγούμενα ψηφίσματα και υπάρχει και εδώ, αποδυναμωμένη όμως, διότι υπάρχει σαφής αναφορά στο ψήφισμα περί της ανάγκης όπως η Τουρκία τερματίσει τις προκλήσεις της, ουσιαστικά, σε βάρος πλοίων που διεξάγουν έρευνες για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η θέση που έχουμε εμείς αναφορικά με το κεφάλαιο της ενέργειας είναι ότι δεν πρόκειται να ανοίξει αν δεν τερματιστούν, αν δεν δεσμευτεί η Τουρκία ότι τερματίζει τις παρενοχλήσεις της στα πλοία και αν δεν αφήσει την Κυπριακή Δημοκρατία να διεξάγει έρευνες απρόσκοπτα στον υποθαλάσσιο της πλούτο.

Γ. Σελινόπουλος: Εκτιμούν ότι δεν βλέπετε κάτι το αρνητικό στο ψήφισμα.

Απάντηση: Αυτό που έχουμε πει εμείς είναι ότι υπάρχουν ασφαλώς και αρνητικά στοιχεία που δεν είναι τόσο σημαντικά και τα οποία είτε προέρχονται από το περιβάλλον και τα ισοζύγια που υπάρχουν μέσα στο ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και από αναφορές που έρχονται από το παρελθόν. Αυτό που εκτιμούμε, όμως, και θα πρέπει να εκτιμήσουμε σωστά είναι ότι το τελευταίο ψήφισμα που εγκρίθηκε χθες είναι το πιο ισχυρό ψήφισμα που έχουμε πάρει τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια.

Ν. Μαρκαντώνης: Πώς σχολιάζετε την επιστολή του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο κ. Σουλτς προς τον κ. Ομήρου;

Απάντηση: Εχω δει την επιστολή στον Τύπο. Είναι ένα εσωτερικό θέμα της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο στην οποία ανήκει και η ΕΔΕΚ. Δεν θα ήθελα να υπεισέλθω στα εσωτερικά της Σοσιαλιστικής Ομάδας. Με την ευκαιρία, όμως, εφόσον γίνεται αναφορά στη Σοσιαλιστική Ομάδα και στον Πρόεδρο της κ. Σουλτς, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μας ως Κύπρος, πρώτα από όλα, και ως Κυβέρνηση για τη στήριξη που παρέχει η Σοσιαλιστική Ομάδα και ο κ. Σουλτς στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για λύση στο Κυπριακό και για τη στήριξη που παρέχουν στην Κύπρο στις προσπάθειες που καταβάλλει ώστε να καταφέρουμε να απαλλαχθούμε από την κατοχή και να επανενώσουμε την Κύπρο.

Γ. Σελινόπουλος: Συμφωνείτε με τον κ. Σουλτς ότι η αποχώρηση της ΕΔΕΚ θα δημιουργήσει προβλήματα στην Κυβέρνηση;

Απάντηση: Επαναλαμβάνω ότι δεν θα ήθελα να υπεισέλθω σε ένα ζήτημα που αφορά τη Σοσιαλιστική Ομάδα και την ΕΔΕΚ.

Σ. Μιχαήλ: Πώς σχολιάζετε τις επικρίσεις εναντίον της Κυβέρνησης για ρουσφέτι; Πώς απαντάτε στα όσα αποδίδονται;

Απάντηση: Τα καταδικάζουμε και τα απορρίπτουμε και αν υπάρχουν στοιχεία ότι υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα, να δοθούν. Και εκεί και όπου υπάρχουν να αντιμετωπιστούν. Αυτή η Κυβέρνηση επιμένει πάρα πολύ στην αξιοκρατία και στην πάταξη του ρουσφετιού και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε. Αλλωστε, χθες η Υπουργός Εργασίας είπε πως αν υπάρχει μια Κυβέρνηση και ένα Υπουργείο – το Υπουργείο Εργασίας και η ίδια η Υπουργός – που, ήδη, μελετά και προγραμματίζει αλλαγές σε κανονισμούς και θεσμούς με στόχο να ενισχυθούν οι διαδικασίες για να διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα στις προσλήψεις, όπως και η αξιοκρατία, είναι αυτή η Κυβέρνηση. Αντιμετωπίζουμε και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε με μέτρα και πολιτικές ένα πρόβλημα διαχρονικό και υπαρκτό. Τονίζω ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν κάνει ρουσφέτι, αλλά προσπαθεί να το καταπολεμήσει και, πολύ περισσότερο, πίσω από τον κάθε πολίτη δεν βλέπει ούτε τα ιδεολογικά του πιστεύω ούτε τα πολιτικά ή κομματικά του πιστεύω αλλά βλέπει τον πολίτη με τις δυνατότητες του, τα ταλέντα του και τις προσπάθειες του για να πετύχει σε αυτόν τον τόπο.

Γ. Γεωργιάδης: Υπάρχει κάτι νεότερο για τις επικείμενες συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Ταλάτ; Επίσης, ο κ. Ταλάτ ανέφερε χθες για το εδαφικό ότι οι Ελληνοκύπριοι θα μπορούν να διαμείνουν μόνο σε τέσσερα χωριά στην Καρπασία.

Απάντηση: Οι επόμενες συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στο πλαίσιο των συναντήσεων θα ανακοινωθούν. Ο Πρόεδρος θα επιστρέψει απόψε στην Κύπρο από τις Βρυξέλλες και όταν θα είναι έτοιμος θα συζητήσει και για τις ημερομηνίες που θα γίνουν οι συναντήσεις για συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Απ' εκεί και πέρα, ανεξαρτήτως δηλώσεων που γίνονται, τα διάφορα ζητήματα που αφορούν βασικές πτυχές του Κυπριακού, όπως είναι το εδαφικό, είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και εμείς τις συζητούμε, τις διεκδικούμε και προσπαθούμε να πετύχουμε μια συνολική λύση στο Κυπριακό που να ικανοποιεί και τις βασικές ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων, και των Κυπρίων γενικότερα, αλλά και μια λύση που να είναι δίκαιη, υπό τις περιστάσεις, βιώσιμη και λειτουργική.

Γ. Σελινόπουλος: Η αποχώρηση της ΕΔΕΚ αποσταθεροποιεί την Κυβέρνηση και προκαλεί προβλήματα στις συνομιλίες;

Απάντηση: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχίσει τις προσπάθειες του στο Κυπριακό, όπως ξεκίνησε έτσι θα συνεχίσει, πάντοτε συνεπής σε αρχές, πάντοτε έχοντας υπόψη την εντολή που έχει πάρει από το λαό και αυτή την εντολή θα τη συνεχίσει.

Γ. Σελινόπουλος: Αποσταθεροποιείται η Κυβέρνηση με την αποχώρηση της ΕΔΕΚ;

Απάντηση: Επαναλαμβάνω αυτό που έχω πει και πρόσφατα ότι στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού θέλουμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις κοντά, και ειδικά αυτές τις δυνάμεις που στηρίζουν την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο.