9/2/10

Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια για την αποχώρηση της ΕΔΕΚ

Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια για την αποχώρηση της ΕΔΕΚ
09/02/2010
Εκφράζω τη λύπη μου για την απόφαση της ηγεσίας της ΕΔΕΚ να αποχωρήσει από την Κυβέρνηση. Σέβομαι, ασφαλώς, την απόφαση της Κ.Ε. της ΕΔΕΚ. Τη θεωρώ όμως βεβιασμένη.



Θα ήταν φυσικό και δεοντολογικά ορθό, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ να πάρει την απόφασή του αφού λάμβανε χώρα η προγραμματισμένη συνάντηση των ηγετών των συνεργαζομένων κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η συνάντηση, την οποία είχε ζητήσει και η ΕΔΕΚ, καθορίστηκε για την 1η Φεβρουαρίου, αλλά αναβλήθηκε ένεκα της επίσκεψης του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Στόχος της συνάντησης ήταν, μέσα από ένα ειλικρινή διάλογο, να ξεπεραστούν δυσκολίες και προβλήματα και να επιτευχθεί ενίσχυση και αναβάθμιση της συνεργασίας.

Πρέπει, με ειλικρίνεια, να ομολογήσω ότι η απόφαση της ΕΔΕΚ δεν μου προκαλεί έκπληξη. Δυστυχώς, σε όλη την πορεία της συνεργασίας, η ΕΔΕΚ ενώ λάμβανε μέρος στην Κυβέρνηση, λειτουργούσε ουσιαστικά σαν αντιπολίτευση τόσο στο Κυπριακό όσο και σε πολλά ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά στην εσωτερική διακυβέρνηση, η συνεργασία με την ΕΔΕΚ θα μπορούσε να εδράζεται στους κοινούς αγώνες και στις συνεργασίες του παρελθόντος, στην ιδεολογική συγγένεια που εκφράζεται σε προγραμματικό επίπεδο με πολλές κοινές θέσεις.

Στο σημείο αυτό, θέλω να ευχαριστήσω τους Υπουργούς της ΕΔΕΚ για το έργο που παρήγαγαν και για τη συμβολή τους στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος. Δυστυχώς, η απόφαση της ηγεσίας της ΕΔΕΚ να αποχωρήσει από την Κυβέρνηση, δεν μας δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε την αγαστή συνεργασία μας στο πλαίσιο του Υπουργικού Συμβουλίου.

Οι Υπουργοί έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους και αποδέχθηκα τις παραιτήσεις τους. Τους κάλεσα να παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι να διοριστούν νέοι Υπουργοί και έχουν συμφωνήσει.

Ευχαριστώ, επίσης, όλους τους υπόλοιπους Υπουργούς για τη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει, για τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλουν και την αφοσίωση που επιδεικνύουν στην υλοποίηση του προγράμματος.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, είναι γνωστές οι διαφορές απόψεων που υπάρχουν με την ΕΔΕΚ. Δεν θεωρώ, όμως, ότι υπάρχει χάσμα προσεγγίσεων όπως δημόσια παρουσιάζεται. Σημειώνω ότι καμιά νέα εξέλιξη δεν υπήρξε το τελευταίο χρονικό διάστημα στις διαπραγματεύσεις επί των θεμάτων που εκδηλώθηκαν διαφωνίες, για να δικαιολογείται λήψη απόφασης για αποχώρηση από την Κυβέρνηση.

Θέλω να τονίσω, για ακόμα μια φορά, πως δεν μπορεί να παραγνωρίζεται η βασική αρχή πάνω στην οποία διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις ότι: «τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο, αν δεν συμφωνηθούν όλα». Αυτό επαναβεβαιώθηκε στην κοινή δήλωση κατά την εδώ επίσκεψη του Γ.Γ. του ΟΗΕ. Δυστυχώς, δεν βρισκόμαστε τόσο κοντά στη λύση όσο ισχυρίζονται διάφοροι παράγοντες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Εργαζόμαστε, όμως, για λύση και η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τα προβλήματα είναι υπαρκτά, όπως υπαρκτές είναι και οι προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού. Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα και, πολύ περισσότερο, δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι τάχα έχουμε εγκλωβιστεί σε, δήθεν, επικίνδυνες ατραπούς. Αυτό το συμπέρασμα είναι ατεκμηρίωτο και λυπάμαι να παρατηρήσω, λανθασμένο.

Η πολιτική μας, έχει θωρακίσει την ελληνοκυπριακή πλευρά σε ό,τι αφορά στην ουσία του Κυπριακού, αλλά και σε ό,τι αφορά στη διαδικασία και τους χειρισμούς. Είναι γι’ αυτό που η επιλογή της ηγεσίας της ΕΔΕΚ να αποχωρήσει από την Κυβέρνηση, ειδικά αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή, μου προκαλεί θλίψη και ερωτηματικά.

Τέτοιες πράξεις δυσχεραίνουν τη σκληρή και επίπονη προσπάθεια για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό. Λύση, την οποία θα συνεχίσουμε με συνέπεια να επιδιώκουμε στηριγμένοι στις διαχρονικές αρχές που καθοδηγούν την ελληνοκυπριακή πλευρά. Στηριγμένοι στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και ’79.

Για να επιτύχει αυτός ο αγώνας επιβάλλεται η συσπείρωση όλων και η ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο. Επιβάλλεται, ακόμα, η επίδειξη ελάχιστης έστω εμπιστοσύνης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η συνεχής αμφισβήτηση άθελά μας στέλνει αρνητικά μηνύματα στο διεθνή χώρο. Ανέμενα, συνεχίζω να αναμένω, περισσότερη στήριξη και συμπαράσταση στο εσωτερικό μέτωπο. Ευθύνη για την επίτευξη ενότητας έχουμε όλοι. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι πολιτικές δυνάμεις. Ας μην φορτώνονται όλα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για προβλήματα που εμφανίζονται στο εσωτερικό μέτωπο. Ας αναλογιστούμε όλοι και ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας.

Από δικής μου πλευράς θα συνεχίσω να εργάζομαι σκληρά για την οικοδόμηση ενότητας. Θα συνεχίσω να επιδιώκω τη συλλογικότητα, έγκαιρα ενημερώνοντας και αναπτύσσοντας διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις, εντός και εκτός του Εθνικού Συμβουλίου. Με σαφήνεια ξεκαθαρίζω ότι, θα συνεχιστεί η πρακτική που μέχρι σήμερα εφαρμόζεται. Θέλω να πληροφορήσω τον κυπριακό λαό ότι, στους 20 μήνες χειρισμού του Κυπριακού, πραγματοποιήθηκαν 18 συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου, τρεις συνεδρίες του Άτυπου Συμβουλίου Αρχηγών και πολλές κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Δεν ισχυρίζομαι ότι είμαι αλάνθαστος. Καθοδηγούμαι από τη ρήση «ουδείς αλάθητος». Είναι, όμως, άδικο να λέγεται από υπεύθυνα χείλη ότι, τάχατες, τα πολιτικά κόμματα και το Εθνικό Συμβούλιο ενημερώνονται εκ των υστέρων. Με όλο το σεβασμό, αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και το τονίζω με έμφαση.

Απευθύνω έκκληση προς όλα τα πολιτικά κόμματα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στους χειρισμούς του Κυπριακού, να συνεχίσουμε το διάλογο σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συναντίληψη και ενότητα στην πράξη, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που συναντούμε στο δρόμο μας. Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας και την επικοινωνιακή επίθεση που έχει εξαπολύσει διεθνώς.

Από την πρώτη στιγμή της εκλογής μου, η μόνη μου έγνοια ήταν και παραμένει η επίτευξη λύσης στο Κυπριακό και ο τερματισμός της κατοχής. Ιδεολογία μου είναι η Κύπρος. Η επανένωση και η σωτηρία της.

Έγνοια μου είναι, επίσης, η υλοποίηση του προγράμματος για πιο δίκαιη κοινωνία.

Απευθύνομαι σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης και ιδεολογικών πεποιθήσεων, και τους ευχαριστώ από καρδιάς για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη τους. Από το λαό αντλώ δύναμη για να συνεχίσουμε την τιτάνια προσπάθεια και να πάρουμε την Κύπρο μπροστά.

Διαβεβαιώνω τους πολίτες ότι θα τιμήσω πλήρως το πρόγραμμα το οποίο με δεσμεύει έναντί τους. Θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι αρχές, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού μας.

Διαβεβαιώνω ότι θα παραμείνω συνεπής στη δέσμευση για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που, από το 1977, η δική μας πλευρά έχει συμφωνήσει. Η ενωμένη ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.

Η συνέπεια στα πιο πάνω αποτελεί προϋπόθεση διατήρησης της αξιοπιστίας μας και της ευνοϊκής στάσης όλων των σημαντικών παραγόντων της διεθνούς κοινότητας στις θέσεις και την πολιτική μας.