12/2/10

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Μάριος Καρογιάν

12/02/2010
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Μάριος Καρογιάν, είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Λιβάνου Στρατηγό Michel Sleiman, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.



Ο κ. Καρογιάν, αφού καλωσόρισε τον Στρατηγό Sleiman, εξήρε το άριστο επίπεδο των σχέσεων Κύπρου - Λιβάνου, επισημαίνοντας ότι τα δύο κράτη συνδέουν παραδοσιακοί δεσμοί φιλίας που εδράζονται σε κοινές αξίες ενώ οι κοινές προκλήσεις, που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες, ενισχύουν την αμοιβαία βούληση και επιθυμία για περαιτέρω συνεργασία και συντονισμό σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και, ιδιαίτερα, στον κοινοβουλευτικό τομέα και τα συναφή διεθνή βήματα.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τον Λιβάνιο Πρόεδρο σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων για το κυπριακό πρόβλημα, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την περιορισμένη, μέχρι στιγμής, πρόοδό τους, λόγω, όπως υπογράμμισε, της τουρκικής αδιαλλαξίας. Ο κ. Καρογιάν ευχαρίστησε τον Στρατηγό Sleiman για τη βασισμένη σε αρχές στάση, που τηρεί ο Λίβανος σχετικά με το Κυπριακό σε διεθνή βήματα. Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι η Κύπρος στηρίζεται στη θετική συμβολή φίλων χωρών για ουσιαστικές πιέσεις επί της Τουρκίας ώστε η χώρα αυτή, που κατέχει το κλειδί της λύσης, να μεταβάλει την άτεγκτη στάση της στο πρόβλημα.

Ο κ. Καρογιάν αναφέρθηκε, επίσης, στη δυνατότητα και προθυμία της Κύπρου να συμβάλει στην προώθηση των σχέσεων του Λιβάνου, αλλά και άλλων χωρών της περιοχής, με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως άλλωστε έχει πράξει και στο παρελθόν, ως κράτος μέλος της Ένωσης.

Ο Στρατηγός Sleiman ευχαρίστησε την Κυπριακή Κυβέρνηση και τον κυπριακό λαό για την έμπρακτη και ποικιλόμορφη στήριξη που παρείχαν στο Λίβανο σε κάθε κρίση που αντιμετώπισε. Υπογράμμισε δε, ότι η περαιτέρω εμβάθυνση και ο εμπλουτισμός των διμερών σχέσεων αποτελούν κοινή επιδίωξη εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι η επίσκεψή του θα αποτελέσει απαρχή της εντατικοποίησης των διμερών επαφών σε όλα τα επίπεδα.

Περαιτέρω, ο Πρόεδρος του Λιβάνου εξέφρασε τη στήριξή του για σύντομη εξεύρεση λύσης, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η οποία να επανενώνει την Κύπρο και διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Βουλής για την υποστήριξη του Λιβάνου προς την κατεύθυνση αυτή και από τη θέση του μη Μονίμου Μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την τρέχουσα διετία.

Τέλος, οι κ.κ. Καρογιάν και Sleiman αντήλλαξαν απόψεις για το Μεσανατολικό πρόβλημα και τις προσπάθειες ειρήνευσης στην ευρύτερη περιοχή.