20/1/10

Χαιρετισμός του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας δρος Πέτρου Μ. Καρεκλά στην Ημερίδα: «Θεσμοί και Λειτουργία της Ε.Ε.», στη Λευκωσία

20/01/2010
Σας μεταφέρω, κατ’ αρχάς, τους θερμούς χαιρετισμούς του Υπουργού Άμυνας κ. Κώστα Παπακώστα και τις ευχές του για κάθε επιτυχία στην Ημερίδα αυτή με θέμα: «Θεσμοί και Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».



Θα ήθελα να ευχαριστήσω, με τη σειρά μου, την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και την κα Ανδρούλλα Καμιναρά για τη φιλοξενία και την άριστη συνεργασία της με το Υπουργείο Άμυνας, ώστε να καταστεί δυνατή αυτή η προσπάθεια καλύτερης ενημέρωσης του προσωπικού του Υπουργείου Άμυνας σε θέματα λειτουργίας των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το δεύτερο εξάμηνο του 2012, είναι για την Κύπρο μια σημαντική πρόκληση και ένα έργο το οποίο χαρακτηρίζεται ως μείζονος εθνικής σημασίας. Το έργο αυτό μάς δίνει, επίσης, την ευκαιρία να παρουσιάσουμε την πατρίδα μας στην ευρύτερη ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά και γενικότερα στο διεθνές περιβάλλον, ως χώρα που ανταποκρίνεται ισότιμα με τις άλλες χώρες μέλη της Ε.Ε. σε όλες τις υποχρεώσεις της, περιλαμβανομένης και της ενάσκησης της προεδρίας.

Η συνταγή για μια επιτυχημένη προεδρία είναι, πιστεύω, μια έγκαιρη προετοιμασία και ένας σωστός προγραμματισμός. Ακριβώς με αυτό τον προβληματισμό ξεκίνησε το Υπουργείο Άμυνας έγκαιρα και προγραμματισμένα την όλη προσπάθεια της προετοιμασίας του, έχοντας θέσει ως αντικειμενικό στόχο να ανταποκριθεί επάξια στις προκλήσεις αυτού του εγχειρήματος και να συμβάλει στο γενικότερο στόχο που έθεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για μια καθ’ όλα επιτυχημένη ενάσκηση της ευρωπαϊκής προεδρίας το 2012.

Το Υπουργείο Άμυνας, σε στενή συνεργασία με το συναφές Συντονιστικό Επιτελείο Προεδρίας, επικεφαλής του οποίου τέθηκε ο φίλος δρ. Ανδρέας Μολέσκης, εργάζεται μεθοδικά και αποτελεσματικά για το συντονισμό της όλης προσπάθειας και για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε γερές βάσεις γι’ αυτό το πρωτόγνωρο για την Κύπρο εγχείρημα. Το Υπουργείο Άμυνας συμμετέχει σε Ομάδες Εργασίας του Επιτελείου Προεδρίας, εντόπισε τις ανάγκες σε προσωπικό που θα αποσταλεί στις Μόνιμες Αντιπροσωπείες της Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες και στη Νέα Υόρκη, ξεκίνησε την επιλογή του προσωπικού που θα επανδρώσει τις θέσεις αυτές και συνεργάζεται στενά με τα Υπουργεία Άμυνας της Πολωνίας και της Δανίας (χώρες του δικού μας τρίο προεδρίας). Ήδη διοργανώσαμε στην Κύπρο με επιτυχία, τον περασμένο Σεπτέμβριο, σεμινάριο επί θεμάτων της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Ασφάλειας και Άμυνας, με συμμετοχή αξιωματούχων από 20 κράτη μέλη της Ε. Ε.

Παρ' όλα αυτά ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς και δύσκολος. Απαιτείται συνολική και συντονισμένη προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων. Εσείς, αγαπητοί συνάδελφοι και συνοδοιπόροι στην προσπάθεια αυτή του Υπουργείου Άμυνας, είστε ο βασικός κορμός στον οποίο θα στηριχθούμε για την προετοιμασία και την ενάσκηση μιας επιτυχημένης προεδρίας στα θέματα που μας αφορούν. Απαιτείται εκπαίδευση και εξειδίκευση, καθώς και συνεχής ενημέρωση και εγρήγορση. Η σημερινή Ημερίδα μπορεί να χαρακτηριστεί ως η απαρχή αυτής της εντατικής προσπάθειας για περαιτέρω εκπαίδευση και εξειδίκευση. Να είστε σίγουροι ότι θα ακολουθήσουν και άλλες Ημερίδες και εκπαιδευτικά προγράμματα, μικρής και μεγαλύτερης διάρκειας. Η αρχή, όμως, όπως οι σοφοί πρόγονοί μας μάς δίδαξαν, είναι το ήμισυ του παντός!

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή τη διοργάνωση και εύχομαι καλή επιτυχία. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι με σκληρή δουλειά, επιμονή και θέληση θα πετύχουμε στους στόχους μας.