15/1/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Λουκά Λουκά

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Λουκά Λουκά κατά την τελετή υπογραφής της Ευρωπαϊκής Χάρτας Οδικής Ασφάλειας, στο Προεδρικό Μέγαρο
14/01/2010





Σας καλωσορίζω με τη σειρά μου στη δεύτερη τελετή μαζικής υπογραφής της Ευρωπαϊκής Χάρτας Οδικής Ασφάλειας. Συγχαίρω θερμά τους 35 οργανισμούς που υπέγραψαν την Χάρτα και τους 21 που πρόκειται να την υπογράψουν σήμερα, τοποθετώντας έτσι την Κύπρο ανάμεσα στους πρωτοπόρους ευρωπαϊκούς συμμάχους για την Οδική Ασφάλεια.

Eυχαριστούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρωτοβουλία του να φιλοξενήσει την εκδήλωση υπογραφής της Χάρτας στο Προεδρικό Μέγαρο, αναβαθμίζοντας έτσι τη σημασία που δίνει η πολιτεία αλλά και ο ίδιος προσωπικά στην εκστρατεία για την οδική ασφάλεια. Χαίρομαι ιδιαίτερα για την απόφαση του Προέδρου να συστρατευθεί και να αναλάβει ο ίδιος συγκεκριμένο ρόλο, όπως είπε, και συγκεκριμένες δράσεις στην εκστρατεία που αρχίζει φέτος για την οδική ασφάλεια με επίκεντρο τους νέους.

H προσωπική αυτή έμπρακτη εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας στον αγώνα εναντίον του Μολώχ της ασφάλτου λειτουργεί ως εγερτήριο για τη συστράτευση και δραστηριοποίηση όλων των οργανωμένων φορέων, κρατικών, κοινωνικών, ιδιωτικών, όλων των πολιτών, και ιδιαίτερα των ίδιων των νέων στην κοινή πάλη για να αντιμετωπίσουμε ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα στη χώρα μας. Όλοι μπορούν να συμβάλουν και ήδη υπάρχουν εξαιρετικά παραδείγματα αγώνα και προσφοράς και από τους εταίρους που υπέγραψαν την Χάρτα και από άλλους φορείς.

Η εξαγγελία αυτής της νέας, πιο μαχητικής εκστρατείας στην Κύπρο συμβαδίζει με μια παγκόσμια συνειδητοποίηση της σοβαρότητας του προβλήματος που οδήγησε σε ένα συντονισμό δυνάμεων διεθνώς, ώστε να μειωθούν οι συγκλονιστικοί αριθμοί των θυμάτων στον κόσμο: Ενα εκατομμύριο και τριακόσιες χιλιάδες χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο και πέντε εκατομμύρια καταλήγουν με μόνιμες αναπηρίες. Η 1η Παγκόσμια Υπουργική Διάσκεψη για την Οδική Ασφάλεια που έγινε στη Μόσχα τον περασμένο Νοέμβριο έθεσε ως στόχο τη δραστική μείωση των θυμάτων σε οδικά δυστυχήματα μέχρι το 2020.

Στη χώρα μας τα τελευταία δέκα χρόνια έχασαν τη ζωή τους σε οδικά δυστυχήματα 1000 άνθρωποι σχεδόν, σε έναν πληθυσμό που τώρα ξεπερνά τους 700.000 κατοίκους. Ένας στους 700 δηλαδή πέθανε στην άσφαλτο. Ένα μικρό χωριό αφανίστηκε από το χάρτη.

Παρόλα αυτά, ο χρόνος που έφυγε μας άφησε ελπίδες και αισιοδοξία γιατί ήταν η χρονιά με τους λιγότερους θανάτους από το 1960, με εξαίρεση το 1976. Αυτή η μείωση σχετίζεται άμεσα με τα στοχευμένα μέτρα που εφαρμόζει η Αστυνομία για να «κτυπήσει» τις βασικές αιτίες πρόκλησης δυστυχημάτων.

Το 2009 καταγράφηκαν 64 θανατηφόρα οδικά δυστυχήματα με 71 νεκρούς, σε σύγκριση με 79 δυστυχήματα και 82 νεκρούς το 2008. Σημειώθηκε δηλαδή μείωση 19% στα θανατηφόρα και 13,5% στους νεκρούς.

Την ίδια στιγμή νιώθουμε θλίψη γιατί οι νέοι, δυστυχώς, αποτελούν τα πρώτα θύματα της μάστιγας των οδικών δυστυχημάτων. Από τους 71 νεκρούς το 2009 οι 33, σχεδόν οι μισοί δηλαδή, το 46%, ήταν κάτω των 25 ετών.

Για την αυξητική τάση του ποσοστού των νέων στα θύματα της ασφάλτου δεν ευθύνονται μόνο οι ίδιοι οι νέοι. Η κοινωνία η ίδια με τα προβλήματα της ευθύνεται που πολλά νέα παιδιά αντί να κυνηγούν τα όνειρα τους τα αφήνουν να γίνουν σκόνη και θρύψαλα πάνω στην άσφαλτο. Γι΄αυτό κράτος και κοινωνία έχουμε χρέος να αγωνιστούμε συντονισμένα για να προστατέψουμε τη νέα γενιά.

Η Κυβέρνηση, έχοντας πλήρη επίγνωση της έκτασης και της σοβαρότητας του προβλήματος οδικών δυστυχημάτων στον τόπο μας, έχει ιεραρχήσει τον τομέα της οδικής ασφάλειας ανάμεσα στις ύψιστες προτεραιότητές της. Σε αυτό το πλαίσιο, το Τμήμα Τροχαίας έθεσε τους τελευταίους μήνες σε εφαρμογή μια νέα στοχευμένη αστυνόμευση η οποία επικεντρώνεται στους «τέσσερεις δολοφόνους της ασφάλτου», τις πρώτες αιτίες πρόκλησης δυστυχημάτων που είναι η υπερκατανάλωση αλκοόλ, η υπερβολική ταχύτητα, η μη χρήση ζώνης ασφαλείας και η μη χρήση προστατευτικού κράνους.



Η νέα αυτή αστυνόμευση επίσης εστιάζει την προσοχή της στα μελανά σημεία του οδικού δικτύου όπου προκαλούνται τα περισσότερα σοβαρά δυστυχήματα. Ταυτόχρονα, εντείνουμε τη δραστηριότητα μας στον τομέα της πρόληψης μέσω της ενημέρωσης και της διαφώτισης του κοινού.

Στα πλαίσια της πρόληψης απαιτείται ευαισθητοποίηση, γενική συστράτευση και συντονισμένη κινητοποίηση από ολόκληρη την κοινωνία. Η όλη προσπάθεια αποκτά μέγιστη δυναμική και πετυχαίνει να αγγίξει και να επηρεάσει πολύ περισσότερους πολίτες, που είναι και το βασικό ζητούμενο, όταν περισσότεροι φορείς, οργανισμοί, ομάδες και απλοί άνθρωποι εμπλέκονται σ΄ αυτήν.

Γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο αποτελεί μεγάλη επιτυχία η υπογραφή της Ευρωπαϊκής Χάρτας Οδικής Ασφάλειας από σύνολο 56 εταίρων στην Κύπρο, ενώ σε ολόκληρη την Ευρώπη υπάρχουν μόνο τρεις υπογράψαντες για κάθε εκατομμύριο πληθυσμού.

Η έμπρακτη συμβολή των υπογραφόντων στην ενημέρωση και διαφώτιση των πολιτών όσον αφορά στην οδική ασφάλεια είναι απόλυτα αναγκαία, αν θέλουμε μια κοινωνία ευαισθητοποιημένη και συνειδητοποιημένη ως προς τη σοβαρότητα του προβλήματος και ως προς το δικό της ρόλο στην αντιμετώπιση του.

Συγχαίρω θερμά τους 56 εταίρους της συμμαχίας και είμαι σίγουρος ότι η μαζικότητα του κινήματος αυτού μαζί με τις ενέργειες της πολιτείας θα αποφέρουν σημαντικά αποτελέσματα στην εμπέδωση της οδικής συνείδησης και στην αναχαίτιση αυτού του θλιβερού φαινομένου.