22/1/10

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου

22/01/2010
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.



Μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου προέβη στην ακόλουθη δήλωση προς τους δημοσιογράφους:

«Η πρώτη απόφαση που έλαβε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρία, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, αφορά στο διορισμό της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου της οποίας η θητεία έχει λήξει.

Σύμφωνα με το νόμο που διέπει τη σύσταση και τη λειτουργία της, η Αρχή αποτελείται από τρία μέλη και τα πρόσωπα που την απαρτίζουν θα πρέπει να διαθέτουν πείρα και γνώσεις και να έχουν επιδείξει ικανότητες σε ένα από τους ακόλουθους τομείς: βιομηχανία, μηχανική, εμπόριο, οικονομικά και νομικά.

Το Υπουργικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει το διορισμό των ακόλουθων τριών προσώπων: Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου ο κ. Γιώργος Σιαμμάς, Αντιπρόεδρος ο κ. Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος και μέλος ο κ. Κύπρος Κυπριανίδης.

Ο κ. Σιαμμάς είναι μηχανολόγος – ηλεκτρολόγος. Εργάζεται στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) από το 1978 και σήμερα κατέχει τη θέση του Διευθυντή Λειτουργίας και Συντήρησης Παραγωγής της ΑΗΚ.

Ο κ. Ηλιόπουλος είναι μηχανολόγος – ηλεκτρολόγος μηχανικός. Εργάζεται στην ΑΗΚ από το 1973 και από το 2006 κατέχει τη θέση Εκτελεστικού Διευθυντή Υποστήριξης στα Κεντρικά Γραφεία της ΑΗΚ.
Ο κ. Κυπριανίδης είναι ηλεκτρολόγος – μηχανολόγος μηχανικός. Από το 2004 είναι μέλος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου και υπό την ιδιότητα του αυτή εκπροσώπησε την Κύπρο σε διάφορα ευρωπαϊκά Συμβούλια Ρυθμιστών Ενέργειας.

Άλλη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αφορά στη χορήγηση επιδόματος στην οικογένεια του αποβιώσαντος ναρκαλιευτή Φελισμπέρτο Εντουάρντο Νοβέλ, από τη Μοζαμβίκη, ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της αποναρκοθέτησης. Το ύψος του χορηγήματος ανέρχεται σε συνολικά 20 χιλιάδες δολάρια Αμερικής που θα δοθούν σε 100 μηνιαίες δόσεις ύψους 200 δολαρίων προς την οικογένεια του που αποτελείται από τη σύζυγο και οκτώ παιδιά.

Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα το διαχωρισμό 102 οικοπέδων στο συνοικισμό αυτοστέγασης εκτοπισθέντων στο Κολόσσι για κάλυψη στεγαστικών αναγκών, καθώς και το διαχωρισμό 90 οικοπέδων για το συνοικισμό αυτοστέγασης εκτοπισθέντων στο χωριό Φρέναρος, για κάλυψη άμεσων αναγκών.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε, επίσης, την παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας σε 252 δικαιούχους που αφορούν σε 180 μονάδες παγκύπρια σε κυβερνητικούς οικισμούς στέγασης εκτοπισθέντων και σε κυβερνητικά οικόπεδα αυτοστέγασης».

Στη συνέχεια, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως ακολούθως:

Ερώτηση: Πώς σχολιάζετε τις αναφορές του Αρχιεπισκόπου Κύπρου χθες σε τηλεοπτική εκπομπή για διακοπή των συνομιλιών;

Απάντηση: Το θέμα της διακοπής των διαπραγματεύσεων το έχουμε συζητήσει και απαντήσει αρκετές φορές. Καμιά σοβαρή και υπεύθυνη ανάλυση των δεδομένων δεν μπορεί να δικαιολογήσει διακοπή των διαπραγματεύσεων και, μάλιστα, με δική μας υπαιτιότητα. Εάν εμείς διακόψουμε τις διαπραγματεύσεις τότε θα κάνουμε το καλύτερο δώρο στην Τουρκία και στην επικοινωνιακή πολιτική που αναπτύσσει με την οποίαν θέλει και επιδιώκει να βγαίνει μπροστά ως η χώρα που ενδιαφέρεται και εργάζεται για λύση στο Κυπριακό. Εμείς εργαζόμαστε με καλή θέληση για λύση που να στηρίζεται σε αρχές, καταβάλλουμε σκληρή προσπάθεια και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος είναι σοβαρός και υπεύθυνος διαπραγματευτής, θα συνεχίσει να καταβάλλει αυτή την προσπάθεια για να επιτευχθεί δίκαιη, υπό τις περιστάσεις, βιώσιμη και λειτουργική λύση και δεν πρόκειται να δώσει τέτοιο δώρο στην Τουρκία.

Ερώτηση: Πόσο προβληματίζουν οι νέες φωνές στο ΔΗΚΟ έναντι του Προέδρου της Δημοκρατίας σχετικά με τους χειρισμούς του και την επιστολή;

Απάντηση: Και αυτό είναι ένα θέμα που το συζητήσαμε, το απαντήσαμε, το σχολιάσαμε πάρα πολλές φορές, διότι, δυστυχώς, αυτά τα προβλήματα και αυτή η εικόνα υπάρχει εδώ και καιρό. Δεν θα ήθελα αυτή την ώρα να κάνω οποιοδήποτε σχόλιο, έχοντας υπόψη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας - αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν προβλήματα στην Κυβέρνηση και με την εικόνα που παρουσιάζει ένεκα των διαφόρων φωνών που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ακούγονται συχνά-πυκνά από στελέχη κομμάτων που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση - έχει συγκαλέσει σύσκεψη των ηγετών των κομμάτων που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση την 1η Φεβρουαρίου και ότι αυτά τα ζητήματα που αφορούν στη συνεργασία θα συζητηθούν. Θα ήθελα και πάλι να υπογραμμίσω τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι θέλουμε και επιδιώκουμε συνέχιση της συνεργασίας και μέσα από το διάλογο θα επιδιώξουμε αυτή η συνεργασία να γίνει αποτελεσματική και παραγωγική. Αντιλαμβάνεστε, όμως, ότι αυτό επιβάλλει ανάλογη συμμετοχή και ανάλογη ανάληψη ευθύνης από όλους τους συμβαλλόμενους στην Κυβέρνηση. Για αυτόν ακριβώς το λόγο θα ήταν καλό οι τόνοι να κρατηθούν χαμηλοί.

Ερώτηση: Πώς σχολιάζει η Κυβέρνηση τη δήλωση του κ. Ντάουνερ στα κατεχόμενα για την υπόθεση Οραμς; Κάποιοι την έκριναν ως και προκλητική.

Απάντηση: Σημασία έχει εμείς πώς ερμηνεύουμε και πώς αξιοποιούμε αυτή την απόφαση. Όπως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πει από την πρώτη μέρα, η Κυβέρνηση και νομικά και πολιτικά θα αξιοποιήσει αυτή τη συγκεκριμένη απόφαση. Από κει και πέρα δεν κάνει καλό στην υπόθεση της Κύπρου, στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, που περιλαμβάνει και το θέμα των περιουσιών, να κάνουμε μια ολόκληρη δημόσια συζήτηση και να αρχίσουμε τώρα να λέμε για το πώς θα την αξιοποιήσουμε. Χρειάζεται σοβαρότητα, χρειάζεται να υπάρχουν στοχευμένες και προσεγμένες εκτιμήσεις, αλλά η πολλή δημόσια συζήτηση επ’ αυτού του ζητήματος δεν θα κάνει καλό.

Δεν έχω δει αυτούσια τη δήλωση του κ. Ντάουνερ, γι΄ αυτό θα αποφύγω να τη σχολιάσω θέτοντας, ταυτόχρονα, τη δική μας βούληση και θέληση. Σε τελική ανάλυση αυτό που έχει σημασία είναι εμείς να μην αποπροσανατολιζόμαστε από τις όποιες δηλώσεις, από το τι διαμείβεται και τι λέγεται - αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τις λαμβάνουμε υπόψη. Ασφαλώς πρέπει να τις λαμβάνουμε υπόψη, να τις μετρούμε και να τις αξιολογούμε και ανάλογα, αν χρειάζεται, να τοποθετούμαστε, αλλά να μη χάνουμε και το ουσιαστικό. Και το ουσιαστικό στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι να αξιοποιηθεί κατάλληλα αυτή η απόφαση - η οποία είναι όντως πολύ σημαντική και από νομικής και από πολιτικής άποψης - στις προσπάθειες που καταβάλλουμε και για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κυπρίων πολιτών και για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Διότι αυτή η ανώμαλη κατάσταση που υπάρχει σήμερα στην Κύπρο προέρχεται από την ύπαρξη της κατοχής, της ντε φάκτο διχοτόμησης, των παρανομιών της Τουρκίας στην Κύπρο και της παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Αρα, αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε τις εντατικές μας προσπάθειες για να λύσουμε το Κυπριακό με τρόπο που να τερματίζεται η κατοχή, να αποκαθίσταται η ενότητα του εδάφους, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας μέσα από μια λύση που να στηρίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και, ασφαλώς, στη συμφωνημένη βάση μεταξύ των δύο κοινοτήτων, δηλαδή, για ενότητα στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα που, επίσης, περιγράφεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, με ένα κράτος, μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα.

Ερώτηση: Πριν από το τρίτο τριήμερο θα γίνει η σύσκεψη με τον κ. Παπανδρέου;

Απάντηση: Δεν έχει αποφασιστεί και δεν έχει λεχθεί κάτι για τρίτο γύρο. Έχει αποφασιστεί να υπάρχουν δύο γύροι εντατικών διαπραγματεύσεων, δύο τριήμερα. Τώρα βρισκόμαστε εν όψει του δεύτερου τριημέρου. Τίποτα από κει και πέρα δεν έχει λεχθεί, δεν έχει αποφασιστεί, γι΄ αυτό και εγώ δεν μπορώ να σας πω κάτι. Θα περιμένουμε να γίνει ο δεύτερος κύκλος των εντατικών διαπραγματεύσεων, να δούμε και τα αποτελέσματα, διότι ο στόχος των εντατικών είναι να βρούμε περισσότερες συγκλίσεις, ιδιαίτερα σε τρία ζητήματα στα οποία έχει διαπιστωθεί κατά τη διάρκεια των απευθείας διαπραγματεύσεων ότι μπορούν να υπάρξουν συγκλίσεις: στη διακυβέρνηση, στην οικονομία και στα ευρωπαϊκά θέματα. Εδώ είναι και το θέμα του περιουσιακού για το οποίο έχουμε πει ότι θα συνεχίσουμε τη συζήτηση. Άρα, να αναμένουμε τα αποτελέσματα για να τα αξιολογήσουμε και να τα κρίνουμε.

Ερώτηση: Πότε θα γίνει η συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου;

Απάντηση: Αυτό δεν έχει αποφασιστεί ακόμη. Αντιλαμβάνεστε ότι η παρουσία του κ. Παπανδρέου στην Κύπρο είναι κάτι που εξαρτάται και από τον ίδιο και από το δικό του πρόγραμμα.

Ερώτηση: Πώς σχολιάζετε κάποια δημοσιεύματα για αυξήσεις τιμών στα καύσιμα;

Απάντηση: Δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις.