18/1/10

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέα Δημητρίου


Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέα Δημητρίου για τον Εθνάρχη Μακάριο - 19 Ιανουαρίου 2010
18/01/2010

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες, σπουδαστές και σπουδάστριες,

Τιμώντας κάθε χρόνο, στις 19 Ιανουαρίου, τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο και Εθνάρχη Μακάριο, πρώτο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τιμούμε τον φλογερό και ιδεαλιστή ηγέτη, ο οποίος σε όλη τη διάρκεια της ζωής του υπηρέτησε με αφοσίωση την αγαπημένη μας πατρίδα Κύπρο, αγωνιζόμενος για τη λευτεριά και τη δικαίωσή της.

Γεννημένος στο χωριό Παναγιά της Πάφου από φτωχή, αγροτική οικογένεια, στις 13 Δεκεμβρίου 1913, βρέθηκε, σε ηλικία 12 μόλις χρόνων, στο Μοναστήρι του Κύκκου να υπηρετεί ως δόκιμος μοναχός. Αργότερα φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας και, ακολούθως, σπούδασε αρχικά Θεολογία και Νομικά, στην Αθήνα και, στη συνέχεια, Κοινωνιολογία της Θρησκείας στη Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Επιστρέφοντας στην Κύπρο εκλέχθηκε αρχικά Μητροπολίτης Κιτίου και στη συνέχεια, το 1950, αναδείχθηκε Αρχιεπίσκοπος Κύπρου. Από τη θέση αυτή υπηρέτησε την κυπριακή Εκκλησία για 27 χρόνια. Κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 - '59 εξορίστηκε για την αντιαποικιακή του δράση στις Σεϋχέλλες, όπου παρέμεινε μέχρι το 1957. Το 1960, με την ανακήρυξη της κυπριακής ανεξαρτησίας, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄ εκλέχθηκε ως ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στα 17 χρόνια της προεδρίας του, ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος και Πρόεδρος Μακάριος Γ΄ αγωνιζόταν πάντοτε, ως την ημέρα του θανάτου του στις 3 Αυγούστου 1977, με συνέπεια και αποφασιστικότητα, για την προάσπιση της κυπριακής ανεξαρτησίας και τη διαφύλαξη των δικαίων και δικαιωμάτων του κυπριακού λαού. Δυστυχώς, όμως, ο λαοπρόβλητος ηγέτης της Κύπρου υπήρξε επανειλημμένα στόχος άνομων κέντρων. Αποκορύφωμα ήταν το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, της χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄, που αποσκοπούσε στη φυσική εξόντωση του Μακαρίου και στη διχοτόμηση της Κύπρου. Η τουρκική εισβολή που ακολούθησε πέντε μέρες μετά, στις 20 Ιουλίου 1974, και είχε ως αποτέλεσμα την κατοχή, μέχρι σήμερα, του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήταν η κατάληξη της συνωμοσίας.

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες, σπουδαστές και σπουδάστριες,

Τιμώντας σήμερα τον Εθνάρχη Μακάριο τιμούμε τους αγώνες του, την αφοσίωσή του στα δίκαια της Κύπρου, τη σταθερή προσήλωσή του σε αρχές και την ανυποχώρητη αγωνιστικότητά του. Χρέος όλων μας είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα του για μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο, κοινή πατρίδα όλων των κατοίκων της, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, έποικους, ξένες εγγυήσεις και συρματοπλέγματα μίσους και διαχωρισμού. Το καλύτερο μνημόσυνο για τον πρώτο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, φέτος που είναι η επέτειος 50 χρόνων ανεξαρτησίας, είναι η οριστική λύση του Κυπριακού και η μόνιμη επικράτηση της ειρήνης στην Κύπρο.