17/1/10

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια κατά την τελετή παράδοσης του έργου ανοικοδόμησης και ανασυγκρότησης της κοινότητας Αρτέμιδας, στην Πελοπόννησο

17/01/2010
Θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου συγκίνηση που βρίσκομαι σήμερα στην Αρτέμιδα για την επίσημη παράδοση του Έργου της ανοικοδόμησης της κοινότητάς σας που αναλήφθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία.



Με χαρά διαπιστώνω ότι ο στόχος που είχε τεθεί από την Κυπριακή Κυβέρνηση και τον αείμνηστο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο για αποκατάσταση του πυρόπληκτου και πολύπαθου οικισμού σας ολοκληρώνεται, σύμφωνα με τις επίσημες εξαγγελίες που έγιναν μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου 2007.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, ως ο γενικός συντονιστής του Έργου, βοηθούμενο από τις Υπηρεσίες του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, αλλά και άλλων Τμημάτων της Κυβέρνησης, προσπάθησε ανταποκρινόμενο άμεσα, με ταχύτητα και υπευθυνότητα, να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν, επιλύοντάς τα με τον καλύτερο τρόπο.

Η σύνθετη αυτή παρέμβαση εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ύψους €14 εκ. περίπου, αφορά ποικίλες δράσεις. Αφορά την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στον περιβάλλοντα χώρο της κοινότητας και τα άμεσα έργα στήριξης και ασφάλισης του οικισμού που έγιναν τους πρώτους μήνες μετά την πυρκαγιά. Στη συνέχεια, προωθήθηκε το σημαντικό Έργο της ανοικοδόμησης που περιελάμβανε την αποκατάσταση 77 πυρόπληκτων οικοδομών, δηλαδή 45 κατοικιών και 32 αποθηκών και την αντίστοιχη παροχή του οικιακού εξοπλισμού των κατοικιών που είχαν πληγεί από την πυρκαγιά. Να σημειώσω ότι οι εργασίες στις 62 από τις 77 οικοδομές αφορούσαν πλήρη αποκατάσταση ή ανέγερση.

Στην όλη ανοικοδόμηση περιλήφθηκαν και έργα που θα βοηθούσαν τη γενική αναζωογόνηση του οικισμού, δηλαδή η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας του χωριού στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, με το χώρο της εκκλησίας και της βρύσης. Μέρος της πλατείας θεωρήθηκε και η αγορά και αποκατάσταση του παραδοσιακού ελαιοτριβείου που με χαρά θα παραδώσουμε στην κοινότητα, ώστε να καταστεί ένας πόλος έλξης για ιστορικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Η κυπριακή παρέμβαση, όμως, δεν αφορά μόνο την αποκατάσταση της κοινότητας από την πυρκαγιά. Προχωρήσαμε και σε έργα γενικής αισθητικής αναβάθμισης του οικισμού. Αυτά αφορούν την εξωτερική βελτίωση όλων των μόνιμων κατοικιών και των οικοδομών κατά μήκος του κεντρικού δρόμου του χωριού. Τα έργα αυτά έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Ένα από τα βελτιωτικά έργα υποδομής που αποφασίστηκε ύστερα από αίτημα της κοινότητας αφορά το κεντρικό αποχετευτικό σύστημα. Έχει ήδη εγκριθεί η κατασκευή του. Είναι φανερό ότι το αποχετευτικό σύστημα θα συμβάλει σημαντικά προς την κατεύθυνση μιας γενικά καλύτερης ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Ένα άλλο ζήτημα στο οποίο δίνεται ιδιαίτερη σημασία, αφορά τη συγκράτηση του νέου ηλικιακά πληθυσμού στην περιφέρεια. Για το σκοπό αυτό, προχωρήσαμε στην κατασκευή ενός πρότυπου προβατοστασίου/αρμευκτηρίου, στο οποίο θα εφαρμοστούν όλες οι σύγχρονες μέθοδοι ζωικής παραγωγής με ταυτόχρονη εκπαίδευση του νεαρού ζευγαριού παραγωγών στην Κύπρο που ήδη έχει υλοποιηθεί. Το προβατοστάσιο παραδόθηκε στους ιδιοκτήτες του και έχει χρηματοδοτηθεί ο εξοπλισμός του. Σύντομα αναμένεται να λειτουργήσει κανονικά.

Επίσης, στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του οικισμού που ανέλαβε η Κύπρος είναι τα οικονομικά μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων παραγωγών. Οι σχετικές χορηγίες από την Κυπριακή Δημοκρατία, που αφορούν την καταβολή αποζημιώσεων προς τους δικαιούχους για τις ελαιοκαλλιέργειες και τα αιγοπρόβατα που έχουν καεί, έχουν ήδη αρχίσει να δίνονται σταδιακά μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελλάδας.

Πιστεύω πως πρέπει να κάνω ειδική αναφορά στην κατασκευάστρια εταιρεία που ανέλαβε το έργο της ανοικοδόμησης. Πρέπει να πω ότι είχαμε άψογη συνεργασία γιατί είδαν το έργο όχι ως μια πρόσθετη εργολαβία, αλλά ως μια ανθρωπιστική προσφορά και βοήθησαν ουσιαστικά στην επιτυχή υλοποίησή του.

Πρέπει βέβαια να ομολογήσουμε ότι το έργο αυτό δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς την αμέριστη συμπαράσταση του Προέδρου της κοινότητας κ. Γιώργου Κόσσυφα ο οποίος βοήθησε στην επίλυση όλων των προβλημάτων που παρουσιάζονταν, έχοντας την αρωγή του Δημάρχου Ζαχάρως κ. Πανταζή Χρονόπουλου και του Νομάρχη Ηλείας κ. Χαράλαμπου Καφύρα.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ελληνική Κυβέρνηση και τις Υπηρεσίες της για τη βοήθεια που μας προσέφεραν σε όλα τα θέματα που απαιτούσαν τη δική τους ανταπόκριση ώστε το Έργο να υλοποιηθεί με επιτυχία.

Εκφράζω της καλύτερες ευχές της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου. Να είναι όλα καλορίζικα.