16/1/10

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους


Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στην εκδήλωση που διοργανώνει η Ένωση Επαναπατριζόμενων Ελλήνων Ποντίων Κύπρου «Παναγία Σουμελά», στη Λευκωσία
16/01/2010

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση σας να παρευρεθώ και να χαιρετίσω την παραδοσιακή βραδιά που είναι αφιερωμένη στην ποντιακή μουσική και χορό και τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Κύπρο.

Επιτρέψτε μου κατ΄ αρχάς να συγχαρώ θερμά την Ένωση Επαναπατριζόμενων Ελλήνων Ποντίων της Κύπρου «Παναγία Σουμελά» και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της Ένωσης κ. Χρίστο Ορφανίδη για τη διοργάνωση της όμορφης αυτής βραδιάς. Καλωσορίζω στην Κύπρο τα ποντιακά συγκροτήματα που ήλθαν από την Ελλάδα, καθώς και τους εκπροσώπους του Συμβουλίου Αποδήμων Ελλάδας, μέλη του δικτύου νεολαίας ΣΑΕ Περιφέρειας Ευρώπης, που βρίσκονται μαζί μας απόψε.

Εκδηλώσεις όπως η σημερινή συμβολίζουν την αποφασιστικότητα των αδελφών Ποντίων να συνεχίσουν να ζουν και να προσφέρουν στον τόπο μας, προσαρμοζόμενοι ομαλά και με ενεργό συμμετοχή στη σύγχρονη κυπριακή κοινωνία, μεταφέροντας τα δικά τους στοιχεία παράδοσης και εθίμων. Συμβολίζουν την αξιόλογη δράση τους για τη διατήρηση και προαγωγή του πολιτιστικού τους χαρακτήρα με όλες του τις ιδιαιτερότητες. Άλλωστε, η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί σημαντικότατο κεφάλαιο για την κοινωνική ευημερία, αλλά και μορφή ανταπόκρισης στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες μας.

Ο ελληνισμός του Πόντου και της Κύπρου μοιράζονται μια κοινή μοίρα, αυτή της προσφυγιάς και του ξεριζωμού, μοιράζονται κοινές μνήμες αλλά και προσδοκίες. Σε συνθήκες ξεριζωμού και διασποράς, η διατήρηση των ηθών και εθίμων και η μεταλαμπάδευση τους στις νέες γενιές αποκτά ακόμη πιο ιδιαίτερη σημασία.

H παρουσία μου εδώ καταδεικνύει έμπρακτα την εκτίμηση και το σεβασμό που ως κράτος αποδίδουμε στα άτομα ποντιακής καταγωγής που επέλεξαν την Κύπρο ως τόπο διαμονής και προσφοράς. Στηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο την προσαρμογή σας στα δεδομένα της Κύπρου, αλλά και κάθε προσπάθεια για κάλυψη των αναγκών σας και βελτίωση της οικονομικής, κοινωνικής και αποτελεσματικής ενσωμάτωσης σας στο κυπριακό γίγνεσθαι.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως ο κατ’ εξοχήν φορέας της κρατικής κοινωνικής πολιτικής, εφαρμόζει σχέδια και πολιτικές που απευθύνονται σε Κύπριους και Ευρωπαίους πολίτες χωρίς διάκριση και, ως εκ τούτου, καλύπτουν και τους Έλληνες απόδημους.

Συγκεκριμένα, οι Έλληνες Πόντιοι της Κύπρου καλύπτονται από το Σχέδιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων ενώ όσοι δεν αποκτούν αυτοτελές δικαίωμα σε σύνταξη γήρατος από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατά τη συντάξιμη ηλικία μπορούν να θεμελιώσουν δικαίωμα σε τμηματική σύνταξη γήρατος με το συνυπολογισμό περιόδων ασφάλισης τους στην Κύπρο, στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο συνυπολογισμός των περιόδων ασφάλισης εφαρμόζεται, επίσης, και με τις τρίτες χώρες με τις οποίες η Κύπρος έχει συνομολογήσει διμερή σύμβαση στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Αίγυπτος και η Συρία. Σημειώνεται ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για σύναψη διμερών συμβάσεων κοινωνικής ασφάλισης και με τη Ρωσία, τη Λιβύη και τη Νέα Ζηλανδία.

Πρόσθετα, όλοι όσοι έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους μπορούν να θεμελιώσουν δικαίωμα σε κοινωνική σύνταξη με το συνυπολογισμό περιόδων διαμονής στην Κύπρο, στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και στην Ελβετία, νοουμένου ότι δεν λαμβάνουν άλλη σύνταξη μεγαλύτερου ύψους.
Επιπλέον, οι Έλληνες Πόντιοι κάτοικοι Κύπρου που έχουν συμπληρώσει το 63ο έτος της ηλικίας τους είναι δικαιούχοι κοινωνικής κάρτας, ενώ όσοι συνταξιούχοι πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις μπορούν να επωφεληθούν και από το νέο Σχέδιο Στήριξης των Νοικοκυριών των Συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα, καθώς και από το Σχέδιο Επιχορήγησης Διακοπών των Συνταξιούχων.

Αναφορικά με την παροχή οικονομικής στήριξης σε δυσπραγούντες πολίτες, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας εφαρμόζουν τον Νόμο για τα Δημόσια Βοηθήματα από τον οποίο οι Ελληνοπόντιοι, ως Ευρωπαίοι πολίτες, μπορούν να επωφεληθούν, νοουμένου ότι διαμένουν στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές για περίοδο πέραν των τριών μηνών και δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους για ικανοποίηση των βασικών και ειδικών αναγκών τους.

Ολοκληρώνοντας, σας διαβεβαιώνουμε ότι ως πολιτεία θα βρισκόμαστε πάντοτε συμπαραστάτης στην επίλυση των όποιων προβλημάτων δημιουργούνται και θα συνεχίσουμε έμπρακτα να στηρίζουμε τις προσπάθειες ομαλής ένταξης σας στην κυπριακή κοινωνία, αλλά κυρίως τις προσπάθειες σας για διατήρηση της ταυτότητας και του πολιτισμού σας στην Κύπρο μας, τη δεύτερη σας πατρίδα.