31/3/22

Αναφορά της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κας Αννίτας Δημητρίου στην επέτειο της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59


 

Αναφορά της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κας Αννίτας Δημητρίου στην επέτειο της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59

Συνεδρία ολομέλειας  -  31η Μαρτίου 2022 

Αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι,

Πριν από εξήντα επτά χρόνια, ξημερώματα 1ης Απριλίου, οπλισμένοι με τα ιδανικά και τις αξίες τους, οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ πάλεψαν με ηρωισμό για την αυτοδιάθεση και την ένωση με την Ελλάδα.  Άνθρωποι της βιοπάλης, νέοι, μαθητές μυήθηκαν στις τάξεις της ΕΟΚΑ και αναμετρήθηκαν με τις υπέρμετρες δυνάμεις των Άγγλων κατακτητών σε έναν αγώνα σκληρό θυσιάζοντας την ίδια τη ζωή τους για την ελευθερία.

Τα τέσσερα χρόνια που διάρκεσε ο αγώνας ήταν χρόνια φυλακίσεων, βασανιστηρίων, εξοριών, απαγχονισμών χωρίς εντάλματα, χωρίς δίκη. Στο κάλεσμα των Άγγλων να παραδοθούν, εννιά λεβέντες, όσα και τα γράμματα της λέξης «ελευθερία», βάδισαν με γενναιότητα προς το ικρίωμα της αγχόνης ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο.  Δεν τους φόβιζε ο θάνατος, γιατί, όπως χαρακτηριστικά είπε ο ήρωας Αντρέας Δημητρίου, «η ζωή είναι περιττή μέσα στη σκλαβιά». Οι Κύπριοι αγωνιστές πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της ελευθερίας γράφοντας  τις πιο ένδοξες σελίδες της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας.  Επιστέγασμα του αγώνα και της θυσίας τους η γέννηση έναν χρόνο μετά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η απαράμιλλη γενναιοψυχία των ηρώων της ΕΟΚΑ συγκλόνισε το παγκόσμιο και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για ανθρώπους του πνεύματος, όπως ο Αλμπέρ Καμύ, ο Γιώργος Σεφέρης, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Νίκος Κρανιδιώτης και άλλοι.  Πηγή έμπνευσης και για μας σήμερα στις δύσκολες συνθήκες που διάγουμε υπό τη συνεχή τουρκική απειλή, τις προκλήσεις και παραβιάσεις στην περιοχή μας.  Έχοντας ιερό καθήκον προς όσους έδωσαν τη ζωή τους για τη Μεγαλόνησο, οφείλουμε να αγωνιστούμε με ομοψυχία για μια Κύπρο ελεύθερη και επανενωμένη, για ένα πραγματικά ανεξάρτητο κράτος με πλήρη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου.

Σας καλώ να τηρήσουμε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των ηρώων μας.