2/4/15

Ο Πρόεδρος της Βουλής προσφώνησε την Ειδική Συνεδρία της Ολομέλειας με την ευκαιρία της επίσκεψης του ομολόγου του της Αρμενίας

Ο Πρόεδρος της Βουλής προσφώνησε την Ειδική Συνεδρία της Ολομέλειας
με την ευκαιρία της επίσκεψης του ομολόγου του της Αρμενίας


Είναι με ιδιαίτερη χαρά και τιμή που καλωσορίζω τον Πρόεδρο της Εθνικής Συνέλευσης της Δημοκρατίας της Αρμενίας και την υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του στην Κύπρο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η αποδοχή της πρόσκλησής μας και η πολύ σπάνια περίπτωση προσφώνησης της Ολομέλειας του Σώματος από Πρόεδρο ξένου Κοινοβουλίου αποτελεί έμπρακτη απόδειξη και σαφή επιβεβαίωση της διαχρονικής φιλίας των χωρών και των λαών μας. Επέχει ταυτόχρονα συμβολισμό της ξεχωριστής τιμής που σήμερα αποδίδουμε στην τραγική επέτειο του Αρμενισμού, στα αθώα θύματα αυτής της μαύρης σελίδας στην ιστορία της σύγχρονης ανθρωπότητας, αλλά και σε όσους τάχθηκαν να μην ξεχνούν.

Σας καλωσορίζουμε, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, με αισθήματα τιμής, αδελφοσύνης και αλληλεγγύης. Σας διαβεβαιώνουμε, όπως έχουμε κάνει πολλές φορές στο παρελθόν, για την πλήρη στήριξή μας στους αγώνες της Αρμενίας. Σας εκφράζουμε, επίσης, για μια ακόμη φορά, την ευγνωμοσύνη μας για τη σταθερή υποστήριξη της Αρμενίας στον αγώνα της Κύπρου για δικαίωση και απελευθέρωση και για την αποκατάσταση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, των αναγνωρισμένων από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, εξαιρουμένης της Τουρκίας. Της Τουρκίας, που κατά τραγικό τρόπο συνδέει την ιστορική μοίρα των λαών της Αρμενίας και της Κύπρου και μέχρι σήμερα συνεχίζει να αντιπαρατάσσει την ισχύ έναντι του δικαίου, την επιβουλή έναντι των ειρηνικών προθέσεων και πρακτικών.

Η παρούσα επίσημη επίσκεψή σας στην Κύπρο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης της 100 ης Επετείου της Αρμενικής Γενοκτονίας, εμπεριέχει μια ιδιαίτερη βαρύτητα. Προσθέτει ακόμα μια σφραγίδα πεντηκονταετίας στις σχέσεις Κύπρου και Αρμενίας, καθώς μας παραπέμπει στα μέσα της δεκαετίας του 1960, όταν η νεαρή ακόμη Κυπριακή Δημοκρατία ήγειρε το ζήτημα της αναγνώρισης της Αρμενικής Γενοκτονίας, με πρωτοβουλία του τότε Υπουργού Εξωτερικών, μετέπειτα Προέδρου της Δημοκρατίας και Προέδρου της Βουλής, Σπύρου Κυπριανού, ο οποίος πρώτος έθεσε το ζήτημα σε διεθνές βήμα, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, στις 26 Ιανουαρίου 1965. Η Κύπρος εξάλλου αποτέλεσε την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αναγνώρισε τη Γενοκτονία, καθιερώνοντας με ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων το 1990, την 24 η Απριλίου ως Εθνική Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Αρμενικού Έθνους, μετά από άλλα δυό ψηφίσματά μας για τη Γενοκτονία, το 1975 και το 1982.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, πιστή στη μνημόνευση του αποτρόπαιου αυτού γεγονότος, επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς τη διεθνή κοινότητα για παγκόσμια αναγνώριση και καταδίκη της Γενοκτονίας, εκφράζοντας τη σταθερή και συνεπή υποστήριξή της στο δίκαιο αίτημα της Αρμενίας για απόδοση δικαιοσύνης και στηλιτεύοντας την κατ’ εξακολούθηση εγκληματική συμπεριφορά της Τουρκίας, που αρνείται να απολογηθεί για τις βαρύτατες και ανεξίτηλες ευθύνες της, στη διάπραξη ενός ασύλληπτου σε μέγεθος και αγριότητα εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας. Ένα έγκλημα, που, πέρα από το γεγονός ότι έντυσε για πάντα στα μαύρα τη συλλογική ψυχή ενός ολόκληρου έθνους, μένοντας ατιμώρητο, αμαυρώνει το πνεύμα και τους σκοπούς του ίδιου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των οικουμενικών του αρχών και αξιών. Ένα έγκλημα, το οποίο ο πολιτισμένος κόσμος θα έπρεπε στο σύνολό του, 100 χρόνια μετά, να καταδικάζει απερίφραστα.

Η προσήλωσή της Κύπρου στη διασφάλιση της εφαρμογής της Σύμβασης για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας είναι δεδομένη. Αυτή η Σύμβαση αποτελεί εργαλείο στο διεθνές πεδίο για την τήρηση του διεθνούς δικαίου και ενάντια σε κάθε εγκληματική πράξη ολικής ή μερικής εξάλειψης οποιασδήποτε εθνικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Βουλή των Αντιπροσώπων προχώρησε ακόμα ένα βήμα, στη σημερινή πρωινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Σώματος, τροποποιώντας τον Νόμο «Περί της Καταπολέμησης Ορισμένων Μορφών και Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου», ποινικοποιώντας έτσι την άρνηση της Γενοκτονίας, μετά από τη σχετική πρωτοβουλία του Αντιπροσώπου της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή κ. Βαρτκές Μαχτεσιάν.

Οι ενέργειές μας θα συνεχιστούν και μέσω της διακοινοβουλευτικής διπλωματίας. Θα ενισχύσουμε περαιτέρω τις προσπάθειες της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Συνεργασίας μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Εθνικής Συνέλευσης της Αρμενίας, για συντονισμό της δράσης μας στα διάφορα διεθνή και περιφερειακά κοινοβουλευτικά βήματα. Αποσκοπούμε δε στην από κοινού προώθηση των κοινών μας στόχων και καλώς νοούμενων συμφερόντων, καθώς και για την ειρηνική επίλυση των τρεχόντων μας εθνικών ζητημάτων. Ενωμένοι καθιστάμεθα ισχυρότεροι έναντι των τουρκικών μεθοδεύσεων και της νεοοθωμανικής επεκτατικής στρατηγικής.

Κύριε Πρόεδρε,

Η συνεισφορά των συμπατριωτών μας Αρμενίων στη συντήρηση της μνήμης της Γενοκτονίας ενάμιση εκατομμυρίου Αρμενίων από τους Οθωμανούς και την αναγνώριση του εγκλήματος της Γενοκτονίας από την Τουρκία είναι ανεκτίμητη. Ως απόγονοι των διασωθέντων από τους διωγμούς των Νεοτούρκων, οι σημερινοί Αρμένιοι της Κύπρου αποτελούν φάρο ιστορικής μνήμης και εχέγγυο διατήρησής της για τις επερχόμενες γενεές.

Παράλληλα, η Αρμενική Διασπορά στην Κύπρο αποτελεί θετική συνιστώσα στην περαιτέρω σύσφιγξη των δεσμών Κύπρου-Αρμενίας, σε κάθε επίπεδο. Με προσήλωση σε κοινές αρχές και αξίες και ως ενεργό και αναπόσπαστο τμήμα της κυπριακής κοινωνίας, διατηρώντας ταυτόχρονα την ιδιαίτερή της πολιτιστική και θρησκευτική ταυτότητα, συμβάλλει στην πρόοδο και ευημερία ολόκληρου του κυπριακού λαού.

Μέγιστη συνεισφορά στη δέσμευσή μας για διαφύλαξη των άρρηκτων δεσμών των δυό χωρών καταβάλλουν από τη θέση τους οι εκάστοτε Αντιπρόσωποι της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με ιδιαίτερα λαμπρό παράδειγμα τον νυν Αντιπρόσωπο κ. Βαρτκές Μαχτεσιάν, που πέραν της εν γένει συμβολής του στην επιτυχία της εδώ επίσκεψής σας και της δικής μου στην Αρμενία προ πέντε μηνών, οφείλω να τον συγχαρώ ιδιαίτερα για τις πρωτοβουλίες του να εκδοθεί από κοινού αναμνηστικό γραμματόσημο και να οργανωθεί στη Λευκωσία έκθεση των Κοινοβουλίων μας για την 100 η Επέτειο της Αρμενικής Τραγωδίας, που θα εγκαινιάσουμε αύριο μαζί οι δύο Πρόεδροι στην ιστορική Πύλη Αμμοχώστου.


Κύριε Πρόεδρε της Εθνικής Συνέλευσης της Αρμενίας,

Ασυγχώρητο έγκλημα της Τουρκίας, κατά τη σύγχρονη ιστορία, συνιστά και η εφαρμογή εθνοκάθαρσης έναντι της Κύπρου, τόσο κατά την εισβολή του 1974 όσο και μέσω της   συνεχιζόμενης κατοχής εδάφους της χώρας μας και τον μαζικό εποικισμό του, καθώς και μέσω της βεβήλωσης ιερών χώρων και μνημείων και της καταστροφής της θρησκευτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, περιλαμβανομένων μνημείων που δημιουργήθηκαν από την Αρμενική Διασπορά.

Η επί τεσσαρακονταετία παραβίαση κάθε δικαιικής αρχής και διεθνούς κανόνα νομιμότητας από την Τουρκία αντιπαρατίθεται με την προσήλωση της πλευράς μας στην επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος στη βάση των σχετικών Ψηφισμάτων του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών του ευρωπαϊκού δικαίου. Η τουρκική αδιαλλαξία, αλαζονεία και επιμονή σε λύση δύο κρατών πόρρω απέχει από συμπεριφορά κράτους που δρα στο διεθνές σύστημα, σεβόμενο το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ενώ παράλληλα επιδιώκει να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δε περαιτέρω ενέργειες αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη, καταπατούν το εθιμικό δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, που η Τουρκία δεν έχει άλλωστε υπογράψει. Οι παραβιάσεις και οι απειλές αυτές εξώθησαν τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αναστολή της συμμετοχής του στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Διεξαγωγή διαπραγματεύσεων υπό καθεστώς εκβιασμών και απειλών είναι αδιανόητη.

Ενάντια στις αντιξοότητες, με ακμαίο ηθικό, εξακολουθούμε όμως να αγωνιζόμαστε. Η επιμονή μας στην κατοχύρωση των δικαίων του λαού της Κύπρου, του τερματισμού της τουρκικής κατοχής και της ειρηνικής συμβίωσης με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, με την αποχώρηση του κατοχικού στρατού και των εποίκων, αποσκοπεί στη διασφάλιση μιας εύρυθμης, ευνομούμενης και αποτελεσματικής λειτουργίας της πολιτείας και στην ευημερία και πρόοδο ολόκληρου του κυπριακού λαού, υπό συνθήκες ασφάλειας και πλήρους σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του.

Τείνουμε επίσης χείρα βοηθείας στα ζητήματα που απασχολούν την Αρμενία και τον λαό της, προωθώντας τα και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως καλή τη πίστει πρεσβευτές σας, φίλε κύριε Πρόεδρε για την πρόοδο και ευημερία του λαού σας, επίσης υπό συνθήκες ασφάλειας και ειρήνης, επίσης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Κύριε Πρόεδρε,

Σας καλωσορίζω για μια ακόμη φορά στην Κύπρο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Είμαι πεπεισμένος ότι η παρούσα επίσκεψή σας θα επαναβεβαιώσει τις άριστες σχέσεις των δυο χωρών και Κοινοβουλίων μας, προσδίδοντάς τους πρόσθετη αξία και τιμή, προς όφελος των ιστορικών λαών μας.

Εύχομαι στη Δημοκρατία της Αρμενίας, τον Αρμενικό λαό και σε σας προσωπικά, συνεχή προκοπή και ευημερία, καθώς και εκπλήρωση κάθε ευγενούς προσδοκίας σας.

Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή, κύριε Πρόεδρε, σας καλώ να απευθύνετε το λόγο στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

_____________