22/6/12

Ο Υπουργός Υγείας παρουσίασε τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας στο Συμβούλιο Υγείας της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο 22/06/2012

Με κοινωνικό χαρακτήρα και διευρωπαϊκή διάσταση
οι προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας για την Υγεία
Ο Υπουργός Υγείας δρ Σταύρος Μαλάς παρουσίασε σήμερα στο Συμβούλιο Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο, τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας τονίζοντας ότι η υγεία είναι ένας τομέας πρωτίστως με κοινωνικό χαρακτήρα και για τον λόγο αυτό οι προτεραιότητες που έθεσε η Κύπρος έχουν έντονο κοινωνικό χαρακτήρα αλλά και διευρωπαϊκή διάσταση.

Επαφές του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης σε Βρυξέλλες και Κοπεγχάγη 22/06/2012


Στο πλαίσιο της προεργασίας για την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Κυπριακής Προεδρίας στον Τομέα της Δικαιοσύνης ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής Νομικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (JURI), που θα πραγματοποιηθεί στις 8 και 9 Ιουλίου, 2012, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Λουκάς Λουκά συναντήθηκε στις 19 Ιουνίου με τους συντονιστές των πολιτικών ομάδων της εν λόγω Επιτροπής. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι Ευρωβουλευτές / Συντονιστές της JURI και ο κ. Υπουργός αντάλλαξαν απόψεις για τα θέματα που απασχολούν την Επιτροπή, ενώ ο κ. Λουκά τους ενημέρωσε ότι θα τοποθετηθεί επ’ αυτών κατά την επίσημη παρουσίαση.

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη 22/06/2012


Ολοκληρώθηκαν σήμερα στο Ρίο Ιανέϊρο της Βραζιλίας οι εργασίες της Παγκόσμιας Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη («Rio+20»). Το βασικό αποτέλεσμα της Διάσκεψης είναι ένα κείμενο 50 σελίδων και 283 παραγράφων με τίτλο «Our common vision» («To κοινό μας όραμα»), το οποίο είναι το αποτέλεσμα εκτενών και έντονων διαπραγματεύσεων.

Ο Υπουργός Γεωργίας συναντήθηκε με τη διευθυντική ομάδα του Τμήματος Αναδασμού 22/06/2012


Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης, είχε, σήμερα, συνάντηση με τη διευθυντική ομάδα του Τμήματος Αναδασμού, στα Γραφεία του Τμήματος, στη Λευκωσία.

Επαφές του Υπουργού Γεωργίας στις Βρυξέλλες 22/06/2012

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλής Αλετράρης, κατά την παραμονή του στις Βρυξέλλες στις 19 και 20 Ιουνίου 2012, είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Πάολο ντε Κάστρο. Κατά τη συνάντηση ο κ. Υπουργός ανέλυσε τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας και αντάλλαξε απόψεις σχετικά με τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Συζήτησε, επίσης, θέματα συνεργασίας μεταξύ της Προεδρίας του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συμφωνήθηκε η ανάγκη στενής συνεργασίας και καθορίστηκε η διαδικασία καθώς και το προκαταρκτικό πρόγραμμα συναντήσεων.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε αντιπροσωπία της ALDE στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 22/06/2012

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα αντιπροσωπία της Πολιτικής Ομάδας της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η εν λόγω αντιπροσωπεία βρίσκεται στην Κύπρο για πραγματοποίηση επαφών, εν όψει της επικείμενης Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία. Στην αντιπροσωπία, της οποίας ηγείτο η Αντιπρόεδρος της Ομάδας κα Antonyia Parvanova, συμμετείχαν άλλοι έξι Ευρωβουλευτές.

Χαιρετισμός της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας κας Έλσης Χριστόφια στην εκδήλωση που διοργανώνει το Κέντρο Διημερεύουσας Φροντίδας Σπαστικών και Ανάπηρων Παιδιών «ΑΝΕΜΩΝΗ» 22/06/2012


Να μην μεταδοθεί πριν τις 7.45 μ.μ.

Αγαπητοί κυρίες και κύριοι
Φίλες και φίλοι,
Με μεγάλη χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση να παρευρεθώ και να χαιρετίσω την όμορφη αυτή εκδήλωση του Κέντρου Διημερεύουσας Φροντίδας Σπαστικών και Ανάπηρων Παιδιών «Ανεμώνη», που σηματοδοτεί το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς.

Συνάντηση Βουλευτών με αντιπροσωπία της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 22/06/2012


Οι Πρόεδροι και μέλη των Επιτροπών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εμπορίου και Βιομηχανίας της Βουλής είχαν σήμερα κοινή συνάντηση με αντιπροσωπία της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία βρίσκεται σε επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο, εν όψει της επικείμενης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Επίσκεψη εργασίας της Υφυπουργού Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Ρουμανίας στην Κύπρο 22/06/2012


Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αβέρωφ Νεοφύτου συναντήθηκε σήμερα με την Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Ρουμανίας κα Luminita Odobescu, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο εν όψει της επικείμενης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κα Odobescu συνοδευόταν από τον Πρέσβη της Ρουμανίας στην Κύπρο κ. Ion Pascu.

Συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με αντιπροσωπία της Πολιτικής Ομάδας ALDE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 22/06/2012


Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με αντιπροσωπία της Πολιτικής Ομάδας της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών (ALDE) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Της αντιπροσωπίας ηγείτο η εκ των Αντιπροέδρων της Ομάδας κα Antonyia Parvanova (Βουλγαρία) και σ’ αυτή συμμετείχαν οι Ευρωβουλευτές κ.κ. A. Jensen (Δανία), J. Kacin (Σλοβενία), G. Meissner (Γερμανία), O. Schmidt (Σουηδία), J. Van Baalen (Κάτω Χώρες) και C. Wikström (Σουηδία).

Η Υπουργός Εσωτερικών μίλησε σε Ημερίδα με θέμα: «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Οικιακών Αποβλήτων» 22/06/2012


Με την ένταξη της στην ΕΕ το 2004 η Κύπρος αναγκάστηκε να κάνει άλματα στη διαχείριση των αποβλήτων της, δήλωσε σήμερα η Υπουργός Εσωτερικών κα Ελένη Μαύρου σε ομιλία της σε Ημερίδα με θέμα: «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Οικιακών Αποβλήτων» που διοργάνωσε σήμερα το Υπουργείο Εσωτερικών.

Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας 22/06/2012

Αυταπάτες χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας το ενδεχόμενο να γίνουν επαφές μεταξύ του ιδίου και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ντερβίς Έρογλου, εφόσον η τουρκοκυπριακή ηγεσία διέκοψε τις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε αντιπροσωπεία της Πολιτικής Ομάδας της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 22/06/2012

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα αντιπροσωπεία της Πολιτικής Ομάδας της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Δηλώσεις του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων 22/06/2012


Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κ. Ευθύμιος Φλουρέντζου, κληθείς σήμερα από δημοσιογράφο να σχολιάσει δημοσιεύματα στον Τύπο για μη ύπαρξη συστήματος «τυφλής» προσγείωσης αεροσκαφών στα κυπριακά αεροδρόμια, είπε τα εξής:

Χαιρετισμός του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων κ. Ευθύμιου Φλουρέντζου στην τελετή λήξης της παγκύπριας ενημερωτικής εκστρατείας για τον έλεγχο της ακοής σε οδηγούς και σε άλλες ευάλωτες ομάδες του κοινωνικού συνόλου 22/06/2012


Ολοκληρώνεται σήμερα η παγκύπρια ενημερωτική εκστρατεία για τον έλεγχο της ακοής σε οδηγούς και σε άλλες ευάλωτες ομάδες του κοινωνικού συνόλου, που διοργάνωσε ο Οργανισμός Νέων για την Οδική Ασφάλεια REACTION, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας. Ευχαριστώ θερμά τον οργανισμό REACTION για την εκστρατεία αυτή, αλλά και για τη συνολική, μεγάλη συμβολή του στην Οδική Ασφάλεια στην Κύπρο και διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσουμε να τον στηρίζουμε σε κάθε νέα του δραστηριότητα. Ευχαριστώ επίσης τα Ακουολογικά Κέντρα Ευθυμιάδης για τη σημαντική συμβολή τους στην εκστρατεία.

Αντιπροσωπία της Βουλής των Αντιπροσώπων θα συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου 2012 της ΚΣΣΕ 22/06/2012

Αντιπροσωπία της Βουλής των Αντιπροσώπων, αποτελούμενη από τους Βουλευτές κα Στέλλα Κυριακίδου (επικεφαλής), κ. Γιώργο Λουκαΐδη, κα Αθηνά Κυριακίδου και κ. Νίκο Νικολαΐδη αναχωρεί στις 24 Ιουνίου για το Στρασβούργο για να συμμετάσχει στις εργασίες του Τρίτου Μέρους της Συνόδου 2012 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ). Οι εργασίες θα διεξαχθούν από τις 25 μέχρι τις 29 Ιουνίου. Την αντιπροσωπία συνοδεύουν ο Ανώτερος Λειτουργός Διεθνών Σχέσεων κ. Πανίκος Πουργουρίδης και η Λειτουργός Διεθνών Σχέσεων Α΄ κα Γαβριέλα Μαραγκού.

Ο Υπουργός Άμυνας επισκέφθηκε το στρατόπεδο «Στέλιου Μαυρομμάτη», στο πλαίσιο της άσκησης «ΔΗΜΗΤΡΑ-2012» 22/06/2012


Ο Υπουργός ΄Αμυνας κ. Δημήτρης Ηλιάδης πραγματοποίησε σήμερα το πρωί επίσκεψη στο στρατόπεδο «Στέλιου Μαυρομμάτη» στο Σταυροβούνι, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Στυλιανό Νάση. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ετήσιας Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΔΗΜΗΤΡΑ-2012», η οποία άρχισε χθες και ολοκληρώνεται την Κυριακή, 24 Ιουνίου.

Ομιλία της Υπουργού Εξωτερικών δρος Ερατούς Κοζάκου-Μαρκουλλή σε εκδήλωση του Κυπριακού Κέντρου Μελετών για την Αμμόχωστο, χθες 22/06/2012

Κύριε Δήμαρχε,
Αγαπητοί Αμμοχωστιανοί,
Κυρίες και κύριοι,
Αποτελεί ιδιαίτερη συγκίνηση για μένα να συμμετέχω στην αποψινή εκδήλωση του Κυπριακού Κέντρου Μελετών με θέμα: “H Αμμόχωστος ως πτυχή του κυπριακού προβλήματος και η εφαρμογή των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ”. Είναι επίσης ιδιαίτερη τιμή που σήμερα θα ανταλλάξουμε απόψεις για την Αμμόχωστο με τον πολύπειρο Δήμαρχο της πόλης και φίλο Αλέξη Γαλανό.

Ομιλία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους σε συνέντευξη Τύπου για το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 22/06/2012

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θεωρούσε ανέκαθεν ότι, μέσα στα πλαίσια της αποστολής του για προώθηση της καλλιτεχνικής δραστηριότητας και καλλιέργειας της θεατρικής παιδείας, ήταν επιβεβλημένη η ενθάρρυνση και η στήριξη διοργανώσεων που θα έφερναν την κυπριακή κοινωνία σε μέθεξη με υψηλού επιπέδου ποιοτικά θεάματα που προάγουν το οικουμενικό πνεύμα και αναβαθμίζουν εν γένει το κριτήριο της αισθητικής. Μέσα στα πλαίσια της πολιτικής μας για προώθηση των διαχρονικών αξιών του θεάτρου προχωρήσαμε πριν από δεκαέξι χρόνια στη συνδιοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος με το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού.

Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλή Συλικιώτη για την παρουσίαση των προτεραιοτήτων του Υπουργείου Εμπορίου κατά την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ 22/06/2012

Από την 1η Ιουλίου και για έξι μήνες ως κράτος και ως κοινωνία ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της σύγχρονης ιστορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομικά περίοδο για ολόκληρη την ΕΕ, αλλά και παγκόσμια, έχουμε θέσει έναν ιδιαίτερα φιλόδοξο στόχο, να εργαστούμε για μια «Καλύτερη Ευρώπη», πρώτα και κύρια για τους ίδιους τους πολίτες της.

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στην ημερίδα «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Οικιακών Αποβλήτων» 22/06/2012

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση σας στην ημερίδα αυτή με θέμα το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Οικιακών Αποβλήτων. Η διαχείριση αποβλήτων, και ιδιαίτερα των οικιακών αποβλήτων που από την φύση και την ποσότητά τους κατέχουν ένα σημαντικό ποσοστό στον τομέα των αποβλήτων, αποτελεί αναγκαιότητα και προτεραιότητα για την Κύπρο αφενός για την διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας και αφετέρου για την υιοθέτηση της περιβαλλοντικής πολιτικής της ΕΕ στον τομέα αυτό.

Χαιρετισμός της Υπουργού Εσωτερικών κας Ελένης Μαύρου στην ημερίδα «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Οικιακών Αποβλήτων» 22/06/2012

Σας καλωσορίζω και ευχαριστώ όλους εσάς που μας τιμάτε με την παρουσία σας, ιδιαίτερα όσους έχουν αποδεχθεί την πρόσκλησή μας να είναι ομιλητές στη σημερινή ημερίδα.
Η αλόγιστη οικιστική και βιομηχανική ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών έδωσαν τη χαριστική βολή σε ένα φυσικό περιβάλλον το οποίο είχε αρχίσει να νιώθει σημαντικές πιέσεις από τα χρόνια των πρώτων βιομηχανικών επαναστάσεων περίπου δύο αιώνες πριν. Όμως η ποιότητα και η ποσότητα των ανθρώπινων παρεμβάσεων στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα υπήρξαν καθοριστικές για τη διατάραξη των φυσικών ισορροπιών σε ευρεία κλίμακα, αλλά και για τη γένεση του όρου «περιβαλλοντική συνείδηση».
Η νέα οπτική στη θεώρηση της φύσης, των φαινομένων και της κοινωνίας, εκτός από τις νέες αξίες, τις στάσεις ζωής, ανέδειξε και τις υποχρεώσεις μας απέναντι στη φύση. Οι κάτοικοι του «πλανητικού χωριού» οφείλουμε να προστατέψουμε το κοινό μας σπίτι από την καινούργια πραγματικότητα που βιώνει η Γη μας, την περιβαλλοντική υποβάθμιση, τη ρύπανση των υδάτων μας και των εδαφών μας.
Στην προσπάθεια αυτή είναι που εντάσσονται και τα προγράμματα διαχείρισης αποβλήτων. Στόχος της σημερινής ημερίδας είναι αφενός η ενημέρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και του κοινού ευρύτερα για τις προσπάθειες που καταβάλλει το Υπουργείο Εσωτερικών όσον αφορά στην υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Στερεών Οικιακών Αποβλήτων στην Κύπρο. Αφετέρου, μέλημα μας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
Σίγουρα οι απαντήσεις και οι λύσεις που ψάχνουμε δεν είναι εύκολες. Μετά την ένταξη μας στην ενωμένη Ευρώπη η Κύπρος βρέθηκε στην ανάγκη να κάνει άλματα στη διαχείριση των αποβλήτων της. Να καταφέρει σε πολύ λίγα χρόνια να μεταβεί από την απουσία διαχείρισης, στην πλήρη διαχείριση των απορριμμάτων της. Να φτάσει σε λίγα χρόνια εκεί που άλλες χώρες της Ευρώπης έφτασαν μέσα από προσπάθειες πολλών χρόνων. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο. Οι λύσεις δεν είναι μονοδιάστατες, αλλά απαιτούν πολυεπίπεδη και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση. Δεν μας λύνουν το πρόβλημα μόνο οι υποδομές. Δεν λειτουργούν οι μηχανισμοί στο κενό και εν τη απουσία της κοινωνίας. Η κοινωνία, ο πολίτης, η τοπική αρχή, είναι στην καρδιά αυτής της διαδικασίας. Η μεταβολή των συνηθειών μας ως πολίτες και η συλλογική αλλαγή της κουλτούρας μας ως κοινωνία είναι απαραίτητα στοιχεία για να πετύχουμε ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων. Στους ώμους μας πέφτει το βάρος να δώσουμε και λύσεις μέσα από τη μείωση, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των αποβλήτων. Να εμπλέξουμε τον πολίτη και να τον κάνουμε μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος.
Την ίδια ώρα, για να πετύχουμε όσα πρέπει να πετύχουμε είναι απαραίτητο να δημιουργήσουμε και τις αναγκαίες υποδομές. Να φύγουμε από τις χωματερές και να πάμε σε ολοκληρωμένα κέντρα διαχείρισης των αποβλήτων. Να συμπληρώσουμε την υποδομή μας και με τα πράσινα σημεία που θα εξυπηρετήσουν για διάφορες άλλες κατηγορίες αποβλήτων.
Αυτή η μετάβαση αντιλαμβάνεστε ότι απαιτεί και μεγάλες επενδύσεις. Ευτυχώς σε αυτή την προσπάθεια έρχεται αρωγός η Ευρωπαϊκή Ένωση και μας στηρίζει χρηματοδοτώντας το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων που απαιτούνται σε υποδομές. Αυτές οι αποφάσεις και αυτές οι υποδομές πρέπει να προχωρήσουν άμεσα. Χρειάζονται, λοιπόν, γρήγορες αποφάσεις και ταχύτατες διαδικασίες.
Το Υπουργείο Εσωτερικών προωθεί την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής μέσα από αποφάσεις στα πλαίσια συλλογικής συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους. Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο σχεδιασμού των απαιτούμενων υποδομών και έργων που απορρέουν από την Εθνική Στρατηγική για την ολοκληρωμένη διαχείριση των δημοτικών απόβλητων. Η πρώτη Μονάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Οικιακών Απορριμμάτων στην Κύπρο, που καλύπτει τις ανάγκες των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου, βρίσκεται σε λειτουργία από την 1η Απριλίου 2010. Η Κύπρος θεωρείται πλέον ένα κράτος με επιτυχίες στη διαχείριση των δημοτικών στερεών απορριμμάτων και το έργο χαρακτηρίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ένα από τα καλύτερα της προγραμματικής περιόδου 2004-2006.
Ο στρατηγικός σχεδιασμός του Υπουργείου Εσωτερικών περιλαμβάνει, επίσης, την κατασκευή ακόμα δύο τέτοιων σύγχρονων Μονάδων για τις επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού και την αναβάθμιση του Χ.Υ.Τ.Α Πάφου σε Μονάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης. Οι Μονάδες των επαρχιών Λευκωσίας και Λεμεσού αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία μέχρι το 2015. Το δίκτυο των Μονάδων ολοκληρώνεται με τον σχεδιασμό και την κατασκευή Μονάδας Ενεργειακής Αξιοποίησης. Η Μονάδα θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια από την καύση στερεού δευτερογενούς καυσίμου που θα παράγεται από την επεξεργασία των αποβλήτων των επαρχιών, αφού φυσικά πρώτα αφαιρεθούν τα χρήσιμα ανακυκλώσιμα υλικά με σύγχρονες μηχανικές διαδικασίες. Η παραγωγή ενέργειας από νέες μορφές καυσίμων είναι κατεύθυνση την οποία προωθεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ένας από τους λόγους της κατασκευής των πιο πάνω Μονάδων είναι η επίτευξη του στόχου της μείωσης, μέχρι τα μέσα του 2016, των ποσοτήτων των βιοαποδομήσιμων αποβλήτων που προορίζονται για ταφή στο 35% της συνολικής κατά βάρος ποσότητας που είχε παραχθεί το 1995.