22/6/12

Ο Υπουργός Άμυνας επισκέφθηκε το στρατόπεδο «Στέλιου Μαυρομμάτη», στο πλαίσιο της άσκησης «ΔΗΜΗΤΡΑ-2012» 22/06/2012


Ο Υπουργός ΄Αμυνας κ. Δημήτρης Ηλιάδης πραγματοποίησε σήμερα το πρωί επίσκεψη στο στρατόπεδο «Στέλιου Μαυρομμάτη» στο Σταυροβούνι, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Στυλιανό Νάση. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ετήσιας Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΔΗΜΗΤΡΑ-2012», η οποία άρχισε χθες και ολοκληρώνεται την Κυριακή, 24 Ιουνίου.


Σε σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχή διεξαγωγή της άσκησης καθώς και για την ομαλή και με πλήρη τάξη κατάταξη των εφέδρων.
Απευθυνόμενος στους εφέδρους ο κ. Υπουργός είπε: «Σας καλωσορίζω και εκφράζω εκτίμηση για τη μαζική και αθρόα ανταπόκριση στην κατάταξη για την άσκηση ΔΗΜΗΤΡΑ-2012. Η άσκηση, σε ετήσια βάση, πραγματοποιείται για να επιτυγχάνουμε υψηλή ετοιμότητα και επιχειρησιακή ικανότητα της Εθνικής Φρουράς. Όσο υπάρχει τουρκική κατοχή είμαστε υποχρεωμένοι και αποφασισμένοι να διατηρούμε όσο μπορούμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις. Η Εθνική Φρουρά αγωνίζεται για την ελευθερία της πατρίδας και την αξιοπρέπεια του λαού μας.
Αυτή την περίοδο η Εθνική Φρουρά βρίσκεται σε φάση δυναμικής ανασύνταξης και ανασυγκρότησης. Στόχος είναι η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και του διαθέσιμου υλικού. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή την περίοδο στην Εθνική Φρουρά, με τη νέα της ηγεσία, γίνεται μια μεγάλη, σοβαρή και υπεύθυνη προσπάθεια ανασύνταξης δυνάμεων και ενίσχυσης των αμυντικών και αποτρεπτικών δυνατοτήτων των ενόπλων δυνάμεων. Σε αυτά τα πλαίσια γίνεται και ανασυγκρότηση του συστήματος εφεδρείας ώστε να επιτύχουμε δύο στόχους: Την καλύτερη εξάσκηση και την καλύτερη αξιοποίηση των εφέδρων από την Εθνική Φρουρά εκεί, όπου και όταν χρειάζονται.
Η Εθνική Φρουρά είναι δύναμη άμυνας και αποτροπής και είναι βασικός συντελεστής στην προσπάθεια που καταβάλλει ο λαός μας για ελευθερία, ειρήνη, αξιοπρέπεια και για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας. Θέλω να σας ευχηθώ να διεξάγετε την άσκηση με πλήρη επιτυχία».
Ακολούθως, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Ηλιάδης ανέφερε ότι η εν λόγω ετήσια τακτική άσκηση είναι μία άσκηση μετά στρατευμάτων και μάλιστα μεγάλης κλίμακας και πρόσθεσε: «Σ΄ αυτήν συμμετέχουν και οι τρεις κλάδοι των ενόπλων δυνάμεων. Συμμετέχουν όλοι οι σχηματισμοί της Εθνικής Φρουράς καθώς επίσης και αρκετές χιλιάδες εφέδρων, ενώ επιτάσσεται ένας πολύ μεγάλος αριθμός οχημάτων. Η άσκηση σκοπεύει στην επίτευξη και διατήρηση υψηλής ετοιμότητας και επιχειρησιακής ικανότητας των ενόπλων δυνάμεων».
Ανέφερε επίσης ότι η κατάταξη των εφέδρων συνεχίζεται και ολοκληρώνεται ομαλά και σε πλήρη τάξη. «Η άσκηση μέχρι στιγμής εξελίσσεται με επιτυχία σύμφωνα με τη σχεδίασή της. Η Εθνική Φρουρά αποτελεί ασπίδα για την αξιοπρέπεια του λαού μας και για την ελευθερία της πατρίδας μας», τόνισε, και εξέφρασε την εκτίμησή του για το έργο που επιτελείται στην Εθνική Φρουρά με την νέα της ηγεσία.
Ο Υπουργός Άμυνας, με τη συνοδεία της στρατιωτικής ηγεσίας, θα συνεχίσει τις επισκέψεις για παρακολούθηση των διαφόρων φάσεων της άσκησης.