24/2/10

Δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό

Δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό μετά τη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ταλάτ 24/02/2010
Μετά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Alexander Downer, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ανέφερε: "Οι ηγέτες και οι αξιωματούχοι αντάλλαξαν απόψεις πάνω στο θέμα της οικονομίας και επικέντρωσαν τις συζητήσεις τους πάνω σε αυτό το θέμα. Επίσης, οι εκπρόσωποι και άλλοι τεχνικοί αξιωματούχοι θα συναντηθούν εκ νέου την ερχόμενη Παρασκευή για περαιτέρω συζητήσεις πάνω στο θέμα της οικονομίας. Οι ηγέτες είχαν επίσης μια κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τους εκπροσώπους τους πάνω σε όλες τις πτυχές των διαπραγματεύσεων, δηλαδή μια ευρύτερη συζήτηση παρά [μια συζήτηση] μόνο σε θέματα οικονομίας".
Σε ερώτηση αν οι δυο ηγέτες συζήτησαν επίσης το θέμα της εκτελεστικής εξουσίας, ο κ. Downer ανέφερε ότι οι δυο ηγέτες είχαν κατ΄ ιδίαν συνάντηση για να συζητήσουν όλες τις πτυχές των διαπραγματεύσεων, όλες τις πτυχές του προβλήματος.
Σε παρατήρηση ότι το κεφάλαιο της οικονομίας είναι μια από τις πτυχές με τις περισσότερες συγκλίσεις και κληθείς να αναφέρει αν έχουν ολοκληρώσει οι δυο ηγέτες τη συζήτηση, ο κ. Downer είπε: "Οι εκπρόσωποι και αξιωματούχοι θα συναντηθούν και πάλι την Παρασκευή για περαιτέρω συζητήσεις στο θέμα της οικονομίας. Δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και το ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός θεμάτων για συζήτηση. Υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός πτυχών στο κεφάλαιο για την οικονομία και χρειάζεται να τις εξετάσουν. Προφανώς είναι μια χρονοβόρα διαδικασία".
Σε άλλη ερώτηση ως προς το ποιο θα είναι το θέμα της επόμενης συνάντησης μεταξύ των δυο ηγετών, ο κ. Downer είπε ότι αυτό θα το γνωρίζουμε όσο πλησιάζει ο χρόνος πραγματοποίησης της συνάντησης, η οποία όπως είπε, είναι προγραμματισμένη για τις 4 Μαρτίου.
Τέλος, σε ερώτηση αν υπήρξαν σήμερα συγκλίσεις επί του θέματος της οικονομίας ο κ. Downer είπε ότι δεν γνωρίζει επακριβώς το πώς εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις.

*H Κυβέρνηση χαιρετίζει την απόφαση του ΔΗΚΟ για συνέχιση της συγκυβέρνησης *


H Κυβέρνηση χαιρετίζει την απόφαση του ΔΗΚΟ για συνέχιση της συγκυβέρνησης Η Κυβέρνηση, δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου χαιρέτισε τηνα απόφαση την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος για συνέχιση της συμμετοχής του κόμματος στην Κυβέρνηση.

*Επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο τον Οκτώβριο *


*Συνάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ για το όριο αφυπηρέτησης στην Αστυνομία*

24/02/2010 O Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Λουκάς Λουκά, είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κ.Σ ΕΔΕΚ κ. Γιαννάκη Ομήρου, στα γραφεία του κόμματος. Κύριο θέμα της συνάντησης αποτέλεσε η επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης των αστυνομικών.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Λουκά είπε ότι έθεσε τις επιφυλάξεις της Κυβέρνησης σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να γίνει η επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης, διαδικασία κατά την οποία, είπε, δεν πρέπει «να δημιουργηθεί οποιαδήποτε αναστάτωση και το επιχειρησιακό μέρος της Αστυνομίας να μην επηρεαστεί ή να επηρεαστεί όσο γίνεται λιγότερο».
Ο κ. Υπουργός πρόσθεσε ότι βρήκε ανταπόκριση και ότι ο κ. Ομήρου άκουσε τις επιφυλάξεις της Κυβέρνησης σε αυτό το θέμα και εξέφρασε βεβαιότητα πως και στην αυριανή συζήτηση στη Βουλή θα πρυτανεύσει η λογική και θα ληφθούν υπόψη οι θέσεις της Κυβέρνησης και της Αστυνομίας «για να μπορέσουμε να πάμε συναινετικά στην ψήφιση αυτής της πρότασης Νόμου».
Ανέφερε πως λόγω απουσίας του στο εξωτερικό δεν θα μπορέσει αύριο να παραστεί στη συζήτηση στη Βουλή, αλλά έχει ενημερώσει όλους τους Προέδρους των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Τέλος, ο κ. Λουκά είπε ότι συζητήθηκαν και ευρύτερα θέματα και προβλήματα της Αστυνομίας. Το θέμα της βελτίωσης τόσο της εικόνας όσο και της επιχειρησιακής δράσης και δομής της Αστυνομίας, είπε, πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια κοινωνική προσφορά προς τους πολίτες.
Από πλευράς του, ο κ. Ομήρου είπε ότι ενημερώθηκε από τον κ. Υπουργό για τις θέσεις της Κυβέρνησης, οι οποίες δεν είναι αρνητικές ως προς την παράταση του ορίου, και ότι θα ληφθούν υπόψη στις σχετικές συζητήσεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

*Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο της Παλαιστίνιας Υπουργού Τουρισμού και Αρχαιοτήτων *

24/02/2010 Η Υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής δρ Kholoud Daibes φθάνει αύριο το πρωί στην Κύπρο, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης. Τη δρα Daibes θα υποδεχθεί στο Αεροδρόμιο Λάρνακας ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνης Πασχαλίδης.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, η Παλαιστίνια Υπουργός θα γίνει δεκτή την ερχόμενη Παρασκευή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και αύριο Πέμπτη από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’. Επίσης την Παρασκευή, η δρ Daibes θα έχει επίσημες συνομιλίες με τον κ. Πασχαλίδη στο Υπουργείο Εμπορίου, παρουσία εκπροσώπων του ΚΟΤ, μετά από τις οποίες θα ακολουθήσουν δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ. Την ίδια ημέρα, θα συναντηθεί, επίσης, με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Μάρκο Κυπριανού.
Επίσης, η κα Υπουργός θα έχει, το πρωί της Πέμπτης, συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων κ. Μάκη Κωνσταντινίδη και με τη Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων κα Μαρία Χατζηκωστή. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα συναντηθεί στα γραφεία του ΚΕΒΕ με τον Πρόεδρό του κ. Μάνθο Μαυρομμάτη και με αντιπροσωπεία των μελών του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου.
Το μεσημέρι της Παρασκευής, η δρ Daibes θα παρακαθήσει σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν της ο Υπουργός Εμπορίου, ενώ θα ολοκληρώσει το επίσημο μέρος της επίσκεψής της στην Κύπρο με ξενάγηση, το απόγευμα, στην εκκλησία της Παναγίας της Ασίνου, στο Νικητάρι.
Η Παλαιστίνια Υπουργός θα αναχωρήσει από την Κύπρο το βράδυ της Κυριακής, 28 Φεβρουαρίου.

*Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου είχε σήμερα συνάντηση με τους δημοσιογράφους στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.*

Συνάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου με τους δημοσιογράφους
24/02/2010
 Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου είχε σήμερα συνάντηση με τους δημοσιογράφους στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

*Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη *

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη σε δημόσιο διάλογο για το νέο πλαίσιο πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον τουρισμό 24/02/2010
Μετά από την υιοθέτηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, την 1η Δεκεμβρίου του 2009, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αναλαμβάνει δράσεις για στήριξη του τομέα του τουρισμού. Συγκεκριμένα, η Συνθήκη της Λισαβόνας αναφέρει ρητά ότι: «Η Ένωση έχει αρμοδιότητα να αναλαμβάνει δράσεις για την υποστήριξη, τον συντονισμό ή τη συμπλήρωση δράσεων των κρατών μελών».
Στα πλαίσια των αρχών της επικουρικότητας και της αναλογικότητας επιδιώκεται, πλέον, η ανάληψη πρωτοβουλιών και η διαμόρφωση ενεργειών με ευρωπαϊκή διάσταση και διακρατικό χαρακτήρα που θα συμπληρώνουν και θα προσδίδουν πρόσθετη αξία στα μέτρα και στις δράσεις που προωθούνται σε περιφερειακό και κρατικό επίπεδο.
Οι δράσεις και πρωτοβουλίες τη Ένωσης θα λειτουργήσουν ως αρωγός και πολλαπλασιαστής στην εθνική μας προσπάθεια. Στο δικό μας επίπεδο η πρόκληση είναι η σωστή επιλογή των ενεργειών και δράσεων που θα προσδώσουν την πρόσθετη αξία στο τουριστικό μας προϊόν το συντομότερο δυνατόν, ώστε η Κύπρος, ως τουριστικός προορισμός, να εκσυγχρονιστεί, να πάει μπροστά, να καταστεί πιο ανταγωνιστική.
Πρέπει όλοι μας να δούμε τον τουρισμό πέρα από τα στενά του πλαίσια, τις αφίξεις και τις κατά κεφαλήν δαπάνες του τουριστικού ρεύματος από το εξωτερικό. Ο τουρισμός είναι ένας ευρύτατος τομέας και αγγίζει σχεδόν όλες τις πτυχές της δημόσιας ζωής και της οικονομίας. Ο τουρισμός, είναι επίσης, μία από τις δραστηριότητες στην ΕΕ που έχει τη δυναμική για ιδιαίτερη ανάπτυξη και παρέχει προοπτικές για απασχόληση προσωπικού. Επιπλέον, ο τουρισμός συμβάλλει στην ανάπτυξη και την κοινωνικο-οικονομική ενσωμάτωση στις αγροτικές, απομακρυσμένες ή λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες. Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες κατά το 2009, πρόσθεσαν ιδιαίτερες προκλήσεις και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επηρέασαν στην ουσία την τουριστική βιομηχανία.
Το έγγραφο προς συζήτηση που έχουμε ενώπιόν μας σήμερα, είναι απότοκο μίας σειράς διαβουλεύσεων, που άρχισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2009 με τα κράτη μέλη και του εμπλεκόμενους φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τουριστικού τομέα.
Όλοι μαζί - δημόσιες Αρχές, επαγγελματικοί φορείς, περιφερειακές και τοπικές Αρχές, ιδιώτες εμπλεκόμενοι στον τουρισμό, επιχειρηματίες και οργανωμένα κοινωνικά σύνολα - καλούμαστε σήμερα να δώσουμε τις θέσεις μας, ώστε να καθοριστούν οι δράσεις και οι ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη χάραξη ενός νέου πλαισίου πολιτικής για τον τουρισμό, με συγκεκριμένη αναφορά στους ακόλουθους τρεις άξονες:
· Τόνωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού τομέα · Ενίσχυση του αειφόρου τουρισμού στην Ευρώπη · Προώθηση της Ευρώπης σε Τρίτες Χώρες ως τουριστικός προορισμός.
Η Κύπρος, ως κράτος μέλος - που είναι ένας ώριμος τουριστικός προορισμός, με βαθιά γνώση των συνθηκών, των προκλήσεων και των προοπτικών, αλλά και της ιδιαιτερότητας του να είναι νησί με αποτέλεσμα την μεγάλη εξάρτησή του από τις αερομεταφορές - υπογραμμίζω με ευχαρίστηση ότι είναι ένα από τα πιο ενεργά Μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρισμού στην ΕΕ και πρωτοστατεί στην προσπάθεια διαμόρφωσης των κοινών Ευρωπαϊκών πολιτικών για τον τουρισμό.
Διαπιστώνω ήδη σύμπλευση κατευθύνσεων και πορείας μεταξύ των δικών μας προσανατολισμών και του Πλαισίου Πολιτικής της Ευρώπης: Η αειφόρος τουριστική ανάπτυξη, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η ανάδειξη και προβολή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της Ευρώπης ως τουριστικού προορισμού, είναι οι πρωταρχικοί στόχοι του προτεινόμενου πλαισίου.
Αγαπητοί Συνεργάτες, Στηρίζοντας πλήρως την προσπάθεια της Ένωσης για μια πιο δημοκρατική Ευρώπη, που λειτουργεί με διαφάνεια και προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για τους πολίτες της να εκφράσουν τις απόψεις τους και να ακούγεται η φωνή τους, καλούμαστε σήμερα να ανταλλάξουμε απόψεις, να δώσουμε τις εισηγήσεις μας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και να συναποφασίσουμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας τα μελλοντικά βήματα του τουρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σας καλώ να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία όπως αυτή διανοίγεται για τον τουριστικό τομέα από τα νέα δεδομένα, για πιο στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και να προβούμε σήμερα σε συζήτηση ουσίας, ώστε να υποβάλουμε στοχευμένες και εποικοδομητικές θέσεις και προτάσεις. Προτάσεις που να εξυπηρετούν τις επιδιώξεις της τουριστικής Κύπρου και, ταυτόχρονα, να συμβαδίζουν και να εντάσσονται στο πνεύμα και την κατεύθυνση που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται στο πλαίσιο της νέας πολιτικής για τον τουρισμό.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη συμβολή σας στη συλλογική αυτή προσπάθεια.

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη

24/02/2010 Αξιότιμε Πρέσβη της Ρωσίας Κυρίες και κύριοι, Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκλησή σας για να τελέσω τα εγκαίνια του μοναδικού ρωσόφωνου τηλεοπτικού καναλιού στην Κύπρο (RTCY) και του δορυφορικού τηλεοπτικού καναλιού Cyprus Travel Guide TV.
Το Υπουργείο Εμπορίου ενθαρρύνει πάντοτε την ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία θεωρώ ότι υπήρξε ανέκαθεν το βασικό στήριγμα της κυπριακής οικονομίας. Ως εκ τούτου, είμαι βέβαιος ότι η λειτουργία του RTCY έρχεται τώρα να καλύψει με επιτυχία το κενό που υπήρχε στην ψυχαγωγία και ενημέρωση των ρωσόφωνων κατοίκων της Κύπρου, καθώς και των Ρώσων πολιτών που επιλέγουν το νησί μας είτε για τουρισμό είτε για τις επενδυτικές τους δραστηριότητες.
Ακόμη πιο αξιέπαινη θεωρώ, λόγω και αρμοδιότητας, τη δημιουργία του δορυφορικού τηλεοπτικού καναλιού Cyprus Travel Guide TV. Η ελεύθερη εκπομπή του καναλιού σε Ευρώπη, Ρωσία, Βόρεια Αφρική, Μέση Ανατολή και Ασία μέχρι το Ουζμπεκιστάν και τη Σιβηρία, καθώς και η εκπομπή μέσω καλωδιακής πλατφόρμας σε Καναδά και Αμερική, θα συμβάλει ουσιαστικά στην προβολή της Κύπρου ως αξιόλογου προορισμού για τουρισμό και επενδύσεις.
Εν μέσω της δύσκολης οικονομικής περιόδου που διανύουμε, διαφαίνεται ότι η λειτουργία του τηλεοπτικού καναλιού Cyprus Travel Guide TV θα αποτελέσει ένα ακόμη ενισχυτικό μέσο στην προσπάθεια που καταβάλλεται τόσο από το Υπουργείο μας όσο και από τον ΚΟΤ, για προβολή της Κύπρου στη σημαντική για μας ρωσική αγορά. Καταλήγοντας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και εγώ προσωπικά θα παρέχουμε κάθε δυνατή βοήθεια στην επιτέλεση του σημαντικού σας έργου στον τομέα της ενημέρωσης. Θα ήθελα, τέλος, να σας συγχαρώ για την επιχειρηματική πρωτοβουλία σας και να σας ευχηθώ κάθε επιτυχία στις προσπάθειές σας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών στην τελετή εγκαθίδρυσης του νέου Προέδρου της Ουκρανίας

24/02/2010 Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού αναχωρεί σήμερα, Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου, για το Κίεβο, όπου θα εκπροσωπήσει την Κυπριακή Δημοκρατία στην τελετή εγκαθίδρυσης του νέου Προέδρου της Ουκρανίας. Ο κ. Υπουργός θα επιστρέψει στην Κύπρο αύριο, Πέμπτη.