22/6/12

Ο Υπουργός Υγείας παρουσίασε τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας στο Συμβούλιο Υγείας της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο 22/06/2012

Με κοινωνικό χαρακτήρα και διευρωπαϊκή διάσταση
οι προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας για την Υγεία
Ο Υπουργός Υγείας δρ Σταύρος Μαλάς παρουσίασε σήμερα στο Συμβούλιο Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο, τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας τονίζοντας ότι η υγεία είναι ένας τομέας πρωτίστως με κοινωνικό χαρακτήρα και για τον λόγο αυτό οι προτεραιότητες που έθεσε η Κύπρος έχουν έντονο κοινωνικό χαρακτήρα αλλά και διευρωπαϊκή διάσταση.


Μια από τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας είναι το θέμα της δωρεάς οργάνων. Ο κ. Υπουργός τόνισε την ανάγκη ευαισθητοποίησης τόσο της κυπριακής όσο και της ευρωπαϊκής κοινωνίας έτσι ώστε να αυξηθεί περαιτέρω η δωρεά οργάνων και να σωθούν περισσότερες ζωές. Κατά την Προεδρία της η Κύπρος θα αναδείξει, επίσης, τις διασυνοριακές απειλές που είναι μία από τις πολιτικές της ΕΕ που χρήζουν μεγαλύτερου συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών, όπως αποδείχθηκε με τη γρίπη H1N1 και το e-coli. Επιπρόσθετα, η Κυπριακή Προεδρία με συνέδριο που θα γίνει στην Κύπρο, θα αναδείξει το πώς οι πολιτικές παρεμβάσεις στα διάφορα στάδια της ζωής του ατόμου μπορούν να εξασφαλίσουν, στο μέτρο του δυνατού, καλύτερη γήρανση.
Ο δρ Σταύρος Μαλάς, στην παρέμβαση του τόνισε τη σημασία της ανοικτής καινοτομίας στα συστήματα υγείας μιας χώρας συγκρίνοντας ένα σύστημα υγείας με ένα οικοσύστημα όπου συνυπάρχουν πολλές επιστήμες που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Το θέμα της ανοικτής καινοτομίας, είπε, είναι μια πρωτοβουλία της Κυπριακής Προεδρίας που αναμένεται με μεγάλο ενθουσιασμό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη. Θεωρούμε ότι είναι ένα θέμα επίκαιρο με χρονικό ορίζοντα και προοπτική, πρόσθεσε.
Στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Μαλάς παρουσίασε τις σημαντικότερες συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Κύπρο κατά το ερχόμενο εξάμηνο με στόχο την προβολή των προτεραιοτήτων σε θέματα υγείας. Μεταξύ αυτών ανέφερε και την Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Υγείας που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία στις 10 και 11 Ιουλίου, όπου οι Υπουργοί θα συζητήσουν το θέμα της δωρεάς και μεταμόσχευσης οργάνων, τις διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας και το εργατικό δυναμικό της υγείας. Επιπλέον, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι θα υπάρξει μια σειρά από άλλα γεγονότα που αντιπροσωπεύουν τις βασικές προτεραιότητες της Προεδρίας, όπως το συνέδριο με θέμα «Οι διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας της ΕΕ και των γειτονικών της χωρών με εστίαση στις μεταδοτικές ασθένειες», που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουλίου, η διάσκεψη για την «Υγιή γήρανση καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής» στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου, η κοινή συνάντηση των Ιατρικών, Νοσηλευτικών και Οδοντιατρικών Διευθυντών με θέμα «Καινοτόμες προσεγγίσεις της Υγείας», καθώς και η Διάσκεψη για την Υγεία INNOVAHEALTH, τον Οκτώβριο.
Σε σύντομη παρέμβαση του κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για τις σοβαρές διασυνοριακές απειλές για την υγεία, ο κ. Μαλάς διευκρίνισε ότι παρόλο που υπάρχουν συστήματα για να βοηθούν τα κράτη μέλη σε περιπτώσεις κρίσης, εντούτοις, φαίνεται να υπάρχει ένα μεγάλο κενό, όπως άλλωστε αποδείχθηκε στο πρόσφατο παρελθόν. Ο κ. Υπουργός, στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε τον στόχο της πρότασης για τη δημιουργία ενός νομικού πλαισίου για ένα μηχανισμό που να μπορεί να ανταποκριθεί σε όλες τις κρίσεις. Καταλήγοντας, τόνισε ότι η Κύπρος αναγνωρίζει τα κενά στα υπάρχοντα συστήματα και είναι έτοιμη να προχωρήσει σε περαιτέρω διαβουλεύσεις κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας, έτσι ώστε να επιτευχθεί συμφωνία όσον αφορά το κατάλληλο πλαίσιο.