22/6/12

Η Υπουργός Εσωτερικών μίλησε σε Ημερίδα με θέμα: «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Οικιακών Αποβλήτων» 22/06/2012


Με την ένταξη της στην ΕΕ το 2004 η Κύπρος αναγκάστηκε να κάνει άλματα στη διαχείριση των αποβλήτων της, δήλωσε σήμερα η Υπουργός Εσωτερικών κα Ελένη Μαύρου σε ομιλία της σε Ημερίδα με θέμα: «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Οικιακών Αποβλήτων» που διοργάνωσε σήμερα το Υπουργείο Εσωτερικών.


Πέραν της κας Μαύρου, στην Ημερίδα παρέστησαν ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ κ. Στέλιος Αχνιώτης και από τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής ΕΕ ο κ. Παναγιώτης Πανταζάτος.
Στην ομιλία της η κα Μαύρου δήλωσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών συνεχίζει με την προώθηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Στερεών Οικιακών Αποβλήτων. Ο σχεδιασμός για τις απαιτούμενες υποδομές και έργα που προβλέπονται από την εθνική στρατηγική βρίσκεται στο τελικό του στάδιο, ανέφερε η κα Υπουργός.
Η κα Υπουργός είπε, μεταξύ άλλων, ότι η πρώτη Μονάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Οικιακών Απορριμμάτων στην Κύπρο που καλύπτει τις ανάγκες των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου βρίσκεται σε λειτουργία από την 1η Απριλίου 2010 και στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία μέχρι το 2015 ακόμα δύο σύγχρονες Μονάδες στις Επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού. Παράλληλα θα υπάρξει και αναβάθμιση του ΧΥΤΑ Πάφου σε Μονάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης.
Τέλος, η κα Υπουργός τόνισε ότι στις προσπάθειες που καταβάλλονται για μια Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Στερεών Οικιακών Αποβλήτων δεν αρκούν μόνο οι υποδομές αλλά χρειάζεται και η μεταβολή των συνηθειών μας ως πολίτες και η συλλογική αλλαγή της κουλτούρας μας ως κοινωνία.