5/5/15

Ομιλία Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη στα εγκαίνια του νέου κτηρίου του Λυκείου Αρχ. Μακαρίου Γ’ Δασούπολης

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη

Συνάντηση Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκου Κουγιάλη




Συνάντηση Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκου Κουγιάλη με νέους γεωργούς της Επαρχίας Λάρνακας

Επίσημη επίσκεψη Υπουργού Άμυνας στο Σουλτανάτο του Ομάν



Επίσημη επίσκεψη Υπουργού Άμυνας στο Σουλτανάτο του Ομάν

TURKISH CYPRIOT AND TURKISH MEDIA REVIEW



TURKISH CYPRIOT AND TURKISH MEDIA REVIEW
C O N T E N T S

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στη Συνεστίαση Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη
 στη Συνεστίαση Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων

Γραπτή δήλωση του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Βίκτωρα Παπαδόπουλου

Γραπτή δήλωση του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου
κ. Βίκτωρα Παπαδόπουλου

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου πραγματοποίησε επίσκεψη στον Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς



Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου πραγματοποίησε επίσκεψη στον Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ
του ΟΗΕ για το Κυπριακό

Ολοκληρώνεται η επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας στο Σουλτανάτο του Ομάν

Ολοκληρώνεται η επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας
στο Σουλτανάτο του Ομάν

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου




Χαιρετισμός
του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
κ. Ιωνά Νικολάου
στην ημέρα εορτασμού της Αγίας Ειρήνης Προστάτιδας της Αστυνομίας Κύπρου
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι
Αγαπητές κυρίες και κύριοι,
Επιτρέψετε μου καταρχάς να σας ευχαριστήσω που λαμπρύνετε με την παρουσία σας, την Ημέρα Τιμής της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Ειρήνης, Προστάτιδας της Αστυνομίας Κύπρου. Η 5η Μαΐου είναι για όλους τους πιστούς, αλλά ειδικά για τα μέλη του Αστυνομικού Σώματος, ευκαιρία περίσκεψης και άντλησης δύναμης, ώστε η Αγία Μεγαλομάρτυς Ειρήνη, με τις ικεσίες της προς το Θεό, να κατευθύνει τα έργα μας προς το καλό, το δίκαιο. Προς τη σωτηρία της κοινωνίας και της ανθρωπότητας.
Η καθιέρωση του ετήσιου εορτασμού, αποτελεί υψηλή τιμή για την Αστυνομία Κύπρου. Τιμή, που εκλαμβάνουμε ως ύψιστη ευθύνη απέναντι στους πολίτες και την κοινωνία. Έναντι στο σήμερα και στο αύριο της πατρίδας μας.
Σήμερα τιμάται, η πολύμορφη και πολυεπίπεδη κοινωνική προσφορά των μελών του Σώματος. Πρωτεύον μέλημα, αποτελεί η διαμόρφωση συνθηκών κοινωνικής γαλήνης και ασφάλειας, η διασφάλιση και διατήρηση της έννομης τάξης, η πρόληψη, η καταστολή του εγκλήματος και η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών.
Σήμερα τιμώνται τα πέντε χιλιάδες μέλη της Αστυνομίας. Οι αφανείς πρωταγωνιστές του συντεταγμένου αγώνα της πολιτείας μας, να παρέχει στον κάθε πολίτη αυτού του τόπου, τις μέγιστες συνθήκες ασφάλειας για να ευημερήσει. Αυτοί που 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο, βρίσκονται στην υπηρεσία της κυπριακής κοινωνίας. Με εντιμότητα και σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ισόνομα και δίκαια. Με επαγγελματισμό και αποφασιστικότητα όπως ορίζει το αστυνομικό καθήκον.
Ιδιαίτερα όμως σήμερα, η ανάγκη για επαναπροσδιορισμό του συστήματος συλλογικών αξιών, βρίσκει την Αστυνομία στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας. Αφουγκραζόμαστε το λαϊκό αίσθημα και τις προσδοκίες των συμπολιτών μας. Αφουγκραζόμαστε την επιτακτικότητα, για μετάβαση στη νέα εποχή. Απαγκιστρωνόμαστε από το προβληματικό μας παρελθόν, γυρίζουμε τη σελίδα των ατιμώρητων κρουσμάτων διαφθοράς και διαπλοκής, της αυθαιρεσίας και της κατάχρησης εξουσίας.
Το μήνυμα της μηδενικής ανοχής, έχει δοθεί από το υψηλότερο δυνατόν επίπεδο, από τον ίδιο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Μέσα από την σκληρή και αποφασιστική δουλειά των μελών της Δύναμης και σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία, ο κύπριος πολίτης βλέπει ήδη, τα πρώτα (και το τονίζω), αποτελέσματα. Η συνέχεια, έπεται.
Η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες στη διεκπεραίωση του έργου της Αστυνομίας και προσδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στον αγώνα που διεξάγει καθημερινά, έθεσε ως προτεραιότητά της την καταπολέμηση του εγκλήματος και της διαφθοράς. Μέσω της ενίσχυσης του νομικού οπλοστασίου, εργαζόμαστε για μια Αστυνομία πλουσιότερη σε ικανότητες και σε επιχειρησιακή αξία. Μια αστυνομία, τα μέλη της οποίας θα κερδίσουν ξανά το σεβασμό και την εμπιστοσύνη του κοινού, μέσα από τον επαγγελματισμό και τη σκληρή τους δουλειά. 
Αξιότιμοι προσκεκλημένοι,
Αυτή την επετειακή ημέρα, δεν σας αποκρύβω ότι ως πολιτικός προϊστάμενος και μέλος της κυβέρνησης, αισθάνομαι ιδιαίτερα  υπερήφανος. Έχω τη τιμή δύο χρόνια μετά, να είμαι σε θέση να ανακοινώνω, ότι το όραμα μας, βρίσκεται σε τροχιά πλήρους υλοποίησης. Ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός και οι επιμέρους στόχοι, φέρνουν καθημερινά, απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Σε πλήρη εναρμόνιση με το κοινωνικό γίγνεσθαι, ο στόχος που θέσαμε για εκσυγχρονισμό του Σώματος, σε ένα πιο ευέλικτο, πιο αποτελεσματικό και ταυτόχρονα, πιο ανθρωποκεντρικό οργανισμό, μετουσιώνεται σε καθημερινή πραγματικότητα. 
Ο επιχειρησιακός ρόλος της Αστυνομίας έχει ενισχυθεί, αφού απαλλάσσεται σταδιακά από τα βαρίδια εκτέλεσης μη αστυνομικής φύσεως καθηκόντων. Ήδη το προσωπικό τυγχάνει ορθολογιστικότερης διαχείρισης, ώστε οι προσφερόμενες υπηρεσίες μας προς τον πολίτη, να τύχουν ποιοτικής αναβάθμισης. Κάθε μονάδα, κάθε αστυφύλακας για εμάς, είναι πολύτιμος.
Πολύτιμος στην προσπάθεια να προλάβουμε και να εξαρθρώσουμε το σοβαρό και οργανωμένο έγκλημα. Τα παρακλάδια του, στον παράνομο τζόγο, την προστασία προσώπων, τους παράνομους ιδιώτες φύλακες και την εμπορία ναρκωτικών, που αποτελούν τις κύριες δραστηριότητες του.
Κάθε μέλος της Δύναμης, αποτελεί πολύτιμη μονάδα, στην μείζονα συλλογική μας προσπάθεια, για εξιχνίαση και στοιχειοθέτηση των υποθέσεων διαφθοράς. Στον αδιάπτωτο αγώνα για την αντιμετώπιση καυτών κοινωνικών προβλημάτων, όπως τα ναρκωτικά, τα τροχαία δυστυχήματα, η σεξουαλική παρενόχληση, η νεανική παραβατικότητα και η βία στους αθλητικούς χώρους.
Ήδη σε αυτούς τους τομείς και με τη σαφώς οριοθετημένη αλλά αγαστή συνεργασία του Υπουργείου με την ηγεσία της Αστυνομίας, τα αποτελέσματα των δράσεων, χάρις της μεγάλης προσπάθειας της πλειοψηφίας των μελών, είναι πραγματικά αξιέπαινα.
Πετύχαμε να αυξήσουμε τους επιχειρησιακούς ελέγχους κατά 8 με 10 φορές, από ότι τα προηγούμενα χρόνια. Τα παράνομα υποστατικά τζόγου περιορίστηκαν από 150 που ήταν πριν από 18 μήνες σε μόλις 35, ενώ την ίδια ώρα, αυξήθηκε και ο έλεγχος των παράνομων δραστηριοτήτων ιδιωτών φυλάκων. Κατακόρυφη αύξηση σημειώθηκε και στις κατασχεθείσες ποσότητες ναρκωτικών. Τα αποτελέσματα των οδηγιών για πολλαπλασιασμό των ελέγχων, υπήρξαν εντυπωσιακά. Μόλις για το πρώτο τρίμηνο του 2015, φτάσαμε στα 550 φυτά κάνναβης, στα 104 κιλά κοκαΐνης και στα 60 κιλά κάνναβης.  
Αποτελέσματα, τα οποία θα συνιστούσαν επιτυχία σε οποιαδήποτε χρονική εποχή. Νιώθω όμως ιδιαίτερα ικανοποιημένος, γιατί σημειώθηκαν στην πλέον αντίξοη από πλευράς οικονομικών μέσων, περίοδο των τελευταίων δεκαετιών. Οι περικοπές στον προϋπολογισμό, τα προβλήματα υποστελέχωσης και οι αυξημένες απαιτήσεις εξαιτίας της οικουμενικής τρομοκρατικής απειλής, δεν αποτελούσαν, ούτε και θα αποτελέσουν ποτέ για εμάς δικαιολογίες. Τουναντίον, τις εκλαμβάνουμε ως πρόκληση για να εργαστούμε με περισσότερο ζήλο και με εξυπνότερους παραγωγικά τρόπους.
Για λόγους που όπως αντιλαμβάνεστε προεκτείνονται στο  αύριο της νέας γενιάς, τα αποτελέσματα των συντονισμένων επιχειρήσεων στο πλαίσιο του αγώνα κατά των ναρκωτικών, αποκτούν βαρύνουσα σημασία. Μας ενδυναμώνουν μπορώ να πω, με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα, να ενισχύσουμε ως κυβέρνηση Αναστασιάδη, περαιτέρω τα μέλη του Σώματος. Είτε μέσα από τη λήψη μέτρων και ρυθμίσεων που αφορούν το νομικό πλαίσιο για τους υπό κάλυψη αστυνομικούς, είτε μέσα από την επίσπευση της νομοθεσίας για την άρση του απορρήτου τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, βάσει δικαστικού διατάγματος.
Η ενίσχυση των Υπηρεσιών της Αστυνομίας με προσωπικό και με σύγχρονο εξοπλισμό, η επιμόρφωση και βελτίωση των επιχειρησιακών ικανοτήτων και δεξιοτήτων του προσωπικού, καθώς και η υιοθέτηση διοικητικών πρακτικών που θα ενισχύουν την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση, είναι προφανές ότι αποτελούν μόνιμες και διαρκείς μας επιδιώξεις.
Στα πλαίσια της τροχοδρομημένης αναδιοργάνωσης, προωθήσαμε ουσιαστικές αλλαγές στις διοικητικές δομές και την εσωτερική λειτουργία. Η κατάργηση πολλών γραφειοκρατικών διαδικασιών, η συγχώνευση των πολλαπλών γραφείων, καθώς και η προγραμματισμένη συγχώνευση αστυνομικών σταθμών, αποτελούν μερικές από τις πρώτες κατακτήσεις του εκσυγχρονισμού.
Την ίδια στιγμή, επενδύουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Βελτιώνουμε τη διοικητική επάρκεια, τις επαγγελματικές ικανότητες και τις διευθυντικές δεξιότητες των μελών μέσω συγκεκριμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Προγράμματα επιμόρφωσης, τα οποία θα παρακολουθήσουν όλα τα μέλη της Αστυνομίας.
Πέραν της τεχνικής κατάρτισης, βασική επιδίωξη, αποτελεί η αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς ώστε η προσέγγιση με τον πολίτη, να μην του προκαλεί αισθήματα αδικίας ή ασέβειας. Προς το σκοπό αυτό, επεκτείναμε το σύστημα Προειδοποιήσεων / Παρατηρήσεων στις τροχαίες παραβάσεις. Δίνουμε ευκαιρίες στους οδηγούς να συμμορφωθούν, στέλνοντας το μήνυμα ότι η καταγγελία, συνιστά μέτρο για βελτίωση και αλλαγή της οδικής του συμπεριφοράς και όχι μέσο τιμωρίας του. 
Κυρίες και Κύριοι,
Η πρόκληση για επανάκτηση της εμπιστοσύνης του κοινού  από την Αστυνομία, δεν προέρχεται ούτε από εμένα, ούτε από την κυβέρνηση που υπηρετώ. Προέρχεται από την ίδια την κοινωνία, την οποία η Αστυνομία είναι εντεταλμένη να υπηρετεί. Σε αυτό το πλαίσιο, προωθήθηκε η αλλαγή του μοντέλου αστυνόμευσης, ώστε μέσα από συνεργατικές προσεγγίσεις με την κοινωνία, να καταστεί εφικτός ο στόχος της συμφιλίωσης. Σε αυτή την προσπάθεια, επενδύουμε στο νέο μοντέλο κοινοτικής αστυνόμευσης και στην αλλαγή νοοτροπίας. Προσεγγίζουμε την μικροεγκληματικότητα και τα καθημερινά προβλήματα στις γειτονιές, με μια νέα θεώρηση, περισσότερο φιλική, περισσότερο ανθρωποκεντρική.
 Παρά τους περιορισμούς σε πόρους, έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε την παρουσία της Αστυνομίας κοντά στον πολίτη. Ο θεσμός του Παρατηρητή της Γειτονιάς, του Εθελοντή Πυροσβέστη και η πρακτική συνεργασία μας με τις τοπικές κοινωνίες, σφυρηλατούν καθημερινά το αίσθημα κοινής εμπιστοσύνης και τα αποτελέσματα αντανακλούνται ήδη, στην αποτελεσματικότητα του έργου. 
Ταυτόχρονα, σημαντική είναι η προστατευτική παρουσία της Αστυνομίας προς τον πολίτη στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, προσφέροντας ποιοτική ανταπόκριση και αποτελεσματική βοήθεια. Αυτό κατέστη εφικτό με τη συνεχή επιμόρφωση των μελών της Αστυνομίας, τη χαρτογράφηση των προβλημάτων και τη λήψη των απαραίτητων προληπτικών - προειδοποιητικών μέτρων.
Κυρίες και κύριοι,
Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να αναφερθώ και στα μέλη της Αστυνομίας που με τη προσφορά και τη θυσία τους, τόσο στο κοινωνικό σύνολο όσο και στους εθνικούς αγώνες, εξύψωσαν το κύρος της Αστυνομίας. Η σκέψη μας στρέφεται με ευλάβεια και σεβασμό στα μέλη της δύναμης που η τύχη τους αγνοείται. Στρέφεται στη μνήμη όσων θυσιάστηκαν για το δημόσιο και εθνικό συμφέρον, όσων έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, στους έξι πυροσβέστες της ΕΜΑΚ και τα εφτά μέλη του Πολεμικού Ναυτικού που πολύ πρόσφατα θυσιάστηκαν στη Ναυτική Βάση στο Μαρί. Με αμέριστη στοργή και αγάπη, τους εκφράζουμε σήμερα την ευγνωμοσύνη μας, όπως και στα μέλη εκείνα της Αστυνομίας, που τραυματίστηκαν σωματικά και ψυχικά κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. Στον αγώνα που διεξάγουν καθημερινά  στους δρόμους και στις γειτονιές, ενάντια στο έγκλημα.
Με συναισθήματα δέους και συγκίνησης αποτίνουμε σήμερα τον οφειλόμενο φόρο τιμής στην προσφορά και τη θυσία τους. Μια θυσία διανθισμένη με απαρασάλευτη αφοσίωση προς την αστυνομική αποστολή και η οποία θα αποτελεί την ισόβια πυξίδα στον ορίζοντα των συλλογικών μας στόχων. Της διαφύλαξης δηλαδή, των αρχών, των αξιών, των θεσμών και των νόμων του κράτους.
Αγαπητά μέλη της Αστυνομίας,
Μαζί με την ηγεσία σας, σας καλώ να συνεχίσετε με μεγαλύτερο ζήλο και αποφασιστικότητα, την αποτελεσματική εκτέλεση των καθηκόντων σας. Με ήθος και επαγγελματισμό, να συνεχίσετε και να προσδώσετε μεγαλύτερο κύρος στο έργο που σας έχουν αφήσει οι προκάτοχοι σας. Στο έργο, που θα κληροδοτήσετε και εσείς κάποια μέρα, στην επόμενη γενιά αστυνομικών. Σας καλώ να εκτελείτε πάντοτε το σωστό και όχι το εύκολο. Οι εποχές έρχονται, αλλάζουν και παρέρχονται. Αυτό που δεν αλλάζει, είναι ο ρόλος της Αστυνομίας και οι υπηρεσίες της προς την κοινωνία μας.
Με την ευκαιρία της σημερινής γιορτινής ημέρας της Προστάτιδας της Αστυνομίας Κύπρου, της Αγίας Ειρήνης, σας εύχομαι ολόψυχα, το καθημερινό σας λειτούργημά, να διακρίνεται πάντοτε από εντιμότητα, αμεροληψία και προπάντων, δικαιοσύνη.

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας
στην τελετή μετονομασίας του Λυκείου Αραδίππου
σε Λύκειο Τάσου Μητσόπουλου

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ι. Νικολάου στην εκδήλωση για τον εορτασμό της Αγίας Ειρήνης

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
κ. Ι. Νικολάου στην εκδήλωση για τον εορτασμό της Αγίας Ειρήνης

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού στην πρώτη συνάντηση για τη διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού στην πρώτη συνάντηση
για τη διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας στην εκδήλωση προς τιμήν των μαθητών/μαθητριών που διακρίθηκαν σε Διαγωνισμούς το 2014

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας στην εκδήλωση προς τιμήν
των μαθητών/μαθητριών που διακρίθηκαν σε Διαγωνισμούς το 2014

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος
στην εκδήλωση για την Εβδομάδα Προστασίας των Δασών

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το Κυπριακό

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το Κυπριακό