22/6/12

Χαιρετισμός της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας κας Έλσης Χριστόφια στην εκδήλωση που διοργανώνει το Κέντρο Διημερεύουσας Φροντίδας Σπαστικών και Ανάπηρων Παιδιών «ΑΝΕΜΩΝΗ» 22/06/2012


Να μην μεταδοθεί πριν τις 7.45 μ.μ.

Αγαπητοί κυρίες και κύριοι
Φίλες και φίλοι,
Με μεγάλη χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση να παρευρεθώ και να χαιρετίσω την όμορφη αυτή εκδήλωση του Κέντρου Διημερεύουσας Φροντίδας Σπαστικών και Ανάπηρων Παιδιών «Ανεμώνη», που σηματοδοτεί το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς.


Συγχαίρω θερμά τον πρόεδρο και τα μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου Προστασίας Σπαστικών και Ανάπηρων Παιδιών καθώς επίσης τους Λειτουργούς του Κέντρου Φροντίδας «Ανεμώνη» για το κοινωνικό έργο που επιτελούν. Είναι παρήγορο το γεγονός ότι κάποιοι συνάνθρωποι μας δίνουν μηνύματα αλλά και μαθήματα ανθρωπιάς με τις πράξεις και την προσφορά τους. Τους συγχαίρω γιατί έμπρακτα συμβάλλουν στην δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους αλληλεγγύης και προσφοράς.
Ο Σύνδεσμος ιδρύθηκε το 1969 με στόχο να συμβάλει στην αντιμετώπιση της εγκεφαλικής παράλυσης στην Κύπρο. Με τη λειτουργία του Ειδικού Θεραπευτικού Κέντρου Ανεμώνη, από το 1982 αυτό παρέχει θεραπευτική αγωγή και εκπαίδευση σε ημερήσια βάση σε παιδιά από 2,5 έως 14 ετών με εγκεφαλική παράλυση, κινητικά και άλλα νευρολογικά προβλήματα.
Τα περισσότερα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση, εκτός από το κινητικό τους πρόβλημα, δεν διαφέρουν από τα άλλα παιδιά. Παρόλο που για την πάθηση αυτή δεν υπάρχει τελική θεραπεία, έχει αναπτυχθεί συγκεκριμένη ειδική αγωγή που μπορεί να προσφέρει ανυπολόγιστη βοήθεια στα παιδιά. Μπορεί να επιτύχει την βελτίωση των κινητικών, νοητικών και άλλων προβλημάτων οδηγώντας τα σε μερική ή και πλήρη αποκατάσταση, ώστε τελικά να γίνουν ανεξάρτητα μέσα στην οικογένεια, το περιβάλλον ή ακόμα και την κοινωνία. Η επιτυχής αντιμετώπιση της εγκεφαλικής παράλυσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την έγκαιρη έναρξη της θεραπείας και την εφαρμογή της σωστής και κατάλληλης αγωγής.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου, απαιτείται η συνεργασία πολλών θεραπευτών και ειδικών όπως φυσιοθεραπευτών, εργοθεραπευτών, λογοθεραπευτών, ειδικού δασκάλου, παιδιάτρου, ορθοπεδικού, παιδονευρολόγου και ψυχολόγου. Το Θεραπευτικό Κέντρο παρέχει αυτή τη στοιχειώδη εκπαίδευση σε όσα παιδιά είναι δεκτικά, από εξειδικευμένο προσωπικό.
Απώτερος στόχος όλων μας είναι ασφαλώς η αποδοχή και ένταξη των παιδιών με εγκεφαλική παράλυση ως ισότιμων μελών στο κοινωνικό σύνολο. Η δράση του Συνδέσμου είναι πολύπλευρη και δεν περιορίζεται σε όσα προανέφερα. Ο αγώνας είναι συνεχής και οι ανάγκες πολλές. Η χρηματοδότηση, που είναι απαραίτητη για την επίτευξη των ευγενών του στόχων, προέρχεται από το Γραφείο Κοινωνικής Ευημερίας του κράτους, τον Ραδιομαραθώνιο, εισφορές μελών, φίλων και υποστηρικτών.
Πέρα από την στήριξη και ενθάρρυνση της εθελοντικής πρωτοβουλίας, είναι απαραίτητο να ασκούνται ωφέλιμες δράσεις και πολιτικές με στόχο τον εκσυγχρονισμό της κοινωνικής μέριμνας και προστασίας. Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι πολιτικές για την πλήρη ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρίες στο κοινωνικό σύνολο. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια η Κυβέρνηση Χριστόφια έχει προωθήσει σειρά από στοχευμένες δράσεις για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης όλων των ατόμων με αναπηρίες, ανεξαρτήτως του είδους και του βαθμού της αναπηρίας τους.
Έχει εκσυγχρονίσει το δημόσιο βοήθημα αλλά και τα επιδόματα αναπηρίας στοχεύοντας στη διασφάλιση ενός ικανοποιητικού επιπέδου ζωής. Μέσω των κρατικών χορηγιών, στηρίζει τις εθελοντικές οργανώσεις ενθαρρύνοντάς τις για την προώθηση νέων στοχευμένων προγραμμάτων.
Σημαντικό σημείο εκσυγχρονισμού της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών και της βελτίωσης της εξυπηρέτησης των ατόμων με αναπηρίες αποτελεί η συγκέντρωση όλων των σχεδίων κοινωνικών παροχών σε ένα Τμήμα, το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες.
Επίσης, η Κυβέρνηση τροποποίησε και βελτίωσε σημαντικά το Σχέδιο Παροχής Οικονομικής Βοήθειας για την αγορά τροχοκαθίσματος: αυξάνοντας την παρεχόμενη οικονομική βοήθεια, ώστε να καλύπτει τα σημερινά δεδομένα της αγοράς και παρέχοντας οικονομική βοήθεια για την επιδιόρθωση τους, κόστος το οποίο επωμίζονταν προηγουμένως τα άτομα με αναπηρίες.
Φίλες και φίλοι,
Είναι πεποίθηση της Κυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν δυνατότητες για δημιουργία και προσφορά, φτάνει να τους δοθούν τα απαραίτητα εφόδια και φυσικά οι ευκαιρίες, για να αξιοποιήσουν και να αναπτύξουν αυτές τις δυνατότητες. Παρά τις σοβαρές δυσκολίες που η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει επιφέρει στα δημόσια οικονομικά, η παρούσα Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση των στόχων της όσον αφορά τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων συνανθρώπων μας.
Ολοκληρώνοντας, εκφράζω την βαθειά και ειλικρινή μου εκτίμηση προς τον Σύνδεσμο Προστασίας Σπαστικών και Ανάπηρων Παιδιών για το έργο του, για τα όσα έχει πετύχει και για τα όσα είμαι βέβαιη ότι θα πετύχει στο μέλλον. Ιδιαίτερη αναφορά θέλω να κάνω στους γονείς που πολλές φορές μας έχουν αποδείξει με την προσφορά και την αφοσίωση τους ότι ο ηρωισμός δεν κρίνεται μόνο στις μάχες αλλά στην ίδια τη ζωή. Σε αυτό τον αγώνα ζωής, σας εκφράζω τον θαυμασμό μου, τη στήριξη και την αγάπη μου.