15/7/12

15η Ιουλίου 1974: ένα κενό στο Χρόνο, μία πληγή στη Μνήμη

Kίμωνος, του Αθηναίου 
Το προεδρικό μέγαρο μετά την κατάληψη του από την εθνοφρουρά
Το έγκλημα
Το πρωινό της 15ης Ιουλίου του 1974, ο Χρόνος στη Λευκωσία σταμάτησε. Τέθηκε σε κίνηση ο μηχανισμός υλοποίησης ενός ειδεχθέστατου εγκλήματα σε βάρος του Ελληνισμού. Η Εθνική Φρουρά, με επικεφαλής Ελλαδίτες αξιωματικούς και κατ’ εντολήν της Ιωαννιδικής χούντας των Αθηνών, εκδήλωσε στρατιωτικό πραξικόπημα με σκοπό την ανατροπή και – πιθανότατα – τη φυσική εξόντωση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.
 

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου 15/07/2012

Η Κυβέρνηση αποκλείει κατηγορηματικά το θέμα στάσης πληρωμών, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες της για εξυγίανση της οικονομίας.

Αναφορά του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου κατά την Ειδική Συνεδρία της Βουλής για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής 15/07/2012

Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Κύριοι Υπουργοί,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Βαριά η ευθύνη και δυσβάστακτο το χρέος να απευθύνει κάποιος τον λόγο στις 15 του Ιούλη. Ημέρα μαύρη και αποκρουστική, ημέρα εκδήλωσης του τουρκοφόρου πραξικοπήματος.

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια 15/07/2012

Στην ανάγκη όπως φαινόμενα φασιστικής νοοτροπίας που αναβιώνουν και σήμερα, αποκρουστούν και απομονωθούν από τον λαό, αναφέρθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας.

Επιμνημόσυνος λόγος του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Λουκά Λουκά στο μνημόσυνο των πεσόντων κατά του Πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Θεοδώρου, στην Πάφο 15/07/2012

Είναι με βαθιά συγκίνηση που συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, στον Ιερό Ναό Αγίου Θεοδώρου, για να μνημονεύσουμε τα ηρωικά παλικάρια μας, αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την προάσπιση της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της νομιμότητας της πατρίδας μας. Τιμούμε σήμερα τους ηρωικούς μαχητές της αντίστασης που, στις 15 του Ιούλη του 1974, έσωσαν την τιμή και την αξιοπρέπεια της Κυπριακής Δημοκρατίας προτάσσοντας την ίδια τη ζωή τους ενάντια στα τανκς της προδοσίας.

Επιμνημόσυνoς λόγος του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου στο μνημόσυνο των πεσόντων για τη δημοκρατία και την ελευθερία της Κύπρου, στον Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας, στα Κάτω Πολεμίδια 15/07/2012

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,


Μνημονεύουμε σήμερα τους πεσόντες για τη δημοκρατία και την ελευθερία της Κύπρου. Στους αγωνιστές της ελευθερίας και της δημοκρατίας, αξίζει κάθε τιμή, κάθε δόξα και κάθε μνημόνευση. Η ελευθερία και η δημοκρατία αποτελούν τις υπέρτατες αξίες, τα ύψιστα ιδανικά που κατέκτησε η ανθρωπότητα έπειτα από μακραίωνους, σκληρούς και πολλές φορές αιματηρούς αγώνες. Αυτοί που τις υπερασπίζονται και δίνουν ό,τι πολυτιμότερο έχουν, τη ζωή τους, ανήκουν στο πάνθεον των αθανάτων που σηματοδοτούν τον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο, μια καλύτερη προοπτική για την ανθρωπότητα.

Επιμνημόσυνος λόγος του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλή Συλικιώτη στο μνημόσυνο των πεσόντων κατά το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, στον Ιερό Ναό Παντανάσσης, στη Λεμεσό 15/07/2012

Η 15η Ιουλίου μας παραπέμπει σε μια μαύρη σελίδα της ιστορίας μας. Κουβαλά τη βαριά σκιά ενός δίδυμου εγκλήματος σε βάρος του τόπου μας και του λαού μας. Η αρχή γίνεται με το προδοτικό πραξικόπημα, το οποίο άνοιξε την κερκόπορτα στην Τουρκία για να εισβάλει στην Κύπρο.


Επιμνημόσυνος λόγος της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στο μνημόσυνο των ηρώων της Αντίστασης του Άη Γιάννη και του Στέλιου Στυλιανού ενάντια στο πραξικόπημα, στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη, στη Λάρνακα 15/07/2012

Σεβαστό Ιερατείο,

Αγαπητέ δήμαρχε και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας,

Γονείς και συγγενείς των τιμώμενων ηρώων μας,

Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες.

Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο.