22/6/12

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε αντιπροσωπεία της Πολιτικής Ομάδας της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 22/06/2012

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα αντιπροσωπεία της Πολιτικής Ομάδας της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ανέφερε: «Θέλω να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι στις συναντήσεις με όλες τις πολιτικές ομάδες και, όπως ξέρετε, σήμερα είχα συνάντηση με την Πολιτική Ομάδα των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όλες ανεξαίρετα οι πολιτικές ομάδες που επισκέφθηκαν την Κύπρο και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, στο πλαίσιο της επικείμενης ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία, με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο έχουν καταδικάσει τη στάση της Τουρκίας σε ό,τι αφορά την άρνησή της να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και βεβαίως να αναγνωρίσει την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου για το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Αυτό είναι ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός το οποίο δεν θα πρέπει να παροράται.
Η Κυπριακή Προεδρία, παρόλο που δεν έχει στην ημερήσια της διάταξη ή στις λεγόμενες προτεραιότητες το κυπριακό πρόβλημα, δίνει μια πολύ σημαντική δυνατότητα να αναδειχθεί η αρνητική συμπεριφορά της Τουρκίας, ουσιαστικά η αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά της Τουρκίας, και να εκτίθεται ανεπανόρθωτα στα βλέμματα των Ευρωπαίων εταίρων μας. Και θέλω να χαιρετίσω αυτό το γεγονός ως σημαντικό, γιατί άλλο η εκ του μακρόθεν παρακολούθηση των τεκταινομένων στην Κύπρο και άλλο η παρουσία τους εδώ όπου «θέτουν τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων».

Ας αξιοποιήσουμε, λοιπόν, την Κυπριακή Προεδρία για να δώσουμε αυτήν τη διάσταση των συμπεριφορών της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες που συγκρούονται ευθέως με τη στάση της απέναντι σε μια χώρα μέλος της ΕΕ όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.
Το γεγονός ότι εξακολουθεί να κατέχει ευρωπαϊκά εδάφη, γιατί οι κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου με βάση τη συνθήκη προσχώρησης, είναι τμήμα των εδαφών της ΕΕ, ενώ την ίδια στιγμή παραβιάζοντας το κοινοτικό κεκτημένο, τμήμα του οποίου αποτελεί η διεθνής σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών του 1982, αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης και διατυπώνει πολεμικές απειλές. Αυτήν την Τουρκία είναι που χωρίς πολύ προσπάθεια μπορούμε να εκθέτουμε ενώπιον των ευρωπαίων εταίρων μας».