22/6/12

Επαφές του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης σε Βρυξέλλες και Κοπεγχάγη 22/06/2012


Στο πλαίσιο της προεργασίας για την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Κυπριακής Προεδρίας στον Τομέα της Δικαιοσύνης ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής Νομικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (JURI), που θα πραγματοποιηθεί στις 8 και 9 Ιουλίου, 2012, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Λουκάς Λουκά συναντήθηκε στις 19 Ιουνίου με τους συντονιστές των πολιτικών ομάδων της εν λόγω Επιτροπής. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι Ευρωβουλευτές / Συντονιστές της JURI και ο κ. Υπουργός αντάλλαξαν απόψεις για τα θέματα που απασχολούν την Επιτροπή, ενώ ο κ. Λουκά τους ενημέρωσε ότι θα τοποθετηθεί επ’ αυτών κατά την επίσημη παρουσίαση.


Εξάλλου, ιδιαίτερα σημαντικά ήταν τα αποτελέσματα της Υπουργικής Συνάντησης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής που ακολούθησε στην Κοπεγχάγη, στην οποία συμμετείχε ο κ. Λουκά, με θέμα τη συνεργασία των δύο μερών στον Τομέα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι Υπουργοί υπογράμμισαν τη μεγάλη πρόοδο που η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν πετύχει στα θέματα αντιμετώπισης του ηλεκτρονικού εγκλήματος, ενώ στάθηκαν ιδιαίτερα στη σύσταση, πρόσφατα, μιας παγκόσμιας συμμαχίας κατά της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών μέσω διαδικτύου, με πρωτοβουλία της ΕΕ και με τη συμμετοχή των ΗΠΑ.

Επιπλέον, κατά τη συνάντηση οι Υπουργοί αποφάσισαν όπως συνεχιστούν οι εργασίες για την περαιτέρω προώθηση της συμφωνίας - «ομπρέλας» μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ αναφορικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Όπως τόνισαν οι δύο πλευρές, έχουν καταλήξει σε σημαντικές συγκλίσεις σε βασικά ζητήματα, ενώ η συζήτησεις θα συνεχιστούν και επί Κυπριακής Προεδρίας.

Ερωτηθείς για τη συνάντηση στην Κοπεγχάγη, ο κ. Υπουργός χαρακτήρισε τη συνέργεια μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ ως «μία ζωντανή διαδικασία, η οποία θα έχει ως επόμενο βήμα τη συνάντηση ανώτερων αξιωματούχων στην Κύπρο τον Ιούλιο, κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας».