22/6/12

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη 22/06/2012


Ολοκληρώθηκαν σήμερα στο Ρίο Ιανέϊρο της Βραζιλίας οι εργασίες της Παγκόσμιας Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη («Rio+20»). Το βασικό αποτέλεσμα της Διάσκεψης είναι ένα κείμενο 50 σελίδων και 283 παραγράφων με τίτλο «Our common vision» («To κοινό μας όραμα»), το οποίο είναι το αποτέλεσμα εκτενών και έντονων διαπραγματεύσεων.


Στο κείμενο αυτό συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ενσωμάτωση των θεματικών στόχων π.χ. για το νερό, τη φτώχεια, κ.ά., η αποδοχή της πράσινης οικονομίας, η προτροπή του ιδιωτικού τομέα να αναπτύξει εθελοντικά συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και εταιρικής ευθύνης, η ενεργοποίηση πόρων από όλες τις πηγές, η αναγνώριση του δικαιώματος σε νερό και υγιεινή, η υιοθέτηση του 10ετούς πλαισίου Προγραμμάτων για την Αειφόρο Παραγωγή και Κατανάλωση και η έναρξη διαβουλεύσεων για τη δημιουργία πολυμερούς θεσμικού εργαλείου για την προστασία της βιοποικιλότητας σε περιοχές εκτός εθνικής δικαιοδοσίας.
Επίσης, συμφωνήθηκε η έναρξη μιας σειράς διαδικασιών για βασικά θέματα προτεραιότητας της παγκόσμιας κοινότητας, όπως το θεσμικό πλαίσιο για τη αειφόρο ανάπτυξη, το πλαίσιο δράσης και παρακολούθησης, οι στόχοι αειφόρου ανάπτυξης και τα μέσα εφαρμογής.
Στη Διάσκεψη συμμετείχε κυπριακή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κα Αίγλη Παντελάκη. Η κα Παντελάκη συμμετείχε με ομιλίες τόσο στην Ολομέλεια της Διάσκεψης όσο και στην Υπουργική Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα «Κοιτώντας τη μελλοντική εφαρμογή των αποτελεσμάτων της Διάσκεψης». Επίσης, συμμετείχε με παρέμβαση σε εκδήλωση με θέμα «Προκλήσεις και προοπτικές για την πράσινη ανάπτυξη στη Μεσόγειο».

Η Κύπρος συμμετείχε ενεργά σε όλες τις προπαρασκευαστικές διαδικασίες της Διάσκεψης από το 2010, με συγκεκριμένες πρακτικές και φιλόδοξες προτάσεις σε όλα τα θέματα που καλύφθηκαν.
Τα αποτελέσματα του Ρίο θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ, κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου, το δεύτερο εξάμηνο του 2012.
Στόχος της συζήτησης θα είναι η έγκριση Συμπερασμάτων του Συμβουλίου τα οποία η Κύπρος προτίθεται να προτείνει για την υιοθέτηση και περαιτέρω εξειδίκευση των επιδιώξεων και προτεραιοτήτων της ΕΕ μετά το Ρίο, ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη προώθηση και εφαρμογή τους, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Τέλος, σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, στόχος της Κυπριακής Προεδρίας θα είναι να εξασφαλιστεί η βέλτιστη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που υιοθετήθηκαν στο Ρίο και η ουσιαστική εμπλοκή της ΕΕ.