22/6/12

Επίσκεψη εργασίας της Υφυπουργού Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Ρουμανίας στην Κύπρο 22/06/2012


Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αβέρωφ Νεοφύτου συναντήθηκε σήμερα με την Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Ρουμανίας κα Luminita Odobescu, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο εν όψει της επικείμενης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κα Odobescu συνοδευόταν από τον Πρέσβη της Ρουμανίας στην Κύπρο κ. Ion Pascu.


Καλωσορίζοντας την Υφυπουργό, ο κ. Νεοφύτου τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση περνά μία από τις κρισιμότερες περιόδους στην ιστορία της εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και θα πρέπει όλα τα κράτη μέλη να συνεργαστούν, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Στη συνέχεια, αντηλλάγησαν απόψεις για το μέλλον της Ευρωζώνης και του ευρώ, καθώς και την ένταξη χωρών της ΕΕ σε μηχανισμούς οικονομικής στήριξης. Συμφωνήθηκε δε ότι τα μέτρα λιτότητας θα πρέπει να συνοδεύονται από μέτρα ανάπτυξης, τα οποία θα βοηθήσουν στην έξοδο από την κρίση.
Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε επίσης στις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει η Βουλή των Αντιπροσώπων σε αυτό το πλαίσιο. Ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων σε ό,τι αφορά επί μέρους θέματα, όπως, μεταξύ άλλων, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η κοινωνική συνοχή και η Στρατηγική 2020 για την Ενέργεια.
Η κα Odobescu ανέφερε ότι η επίσκεψη της αποτελεί για την ίδια μια πολύ σημαντική ευκαιρία να ενημερωθεί από Κύπριους αξιωματούχους για το πρόγραμμα και τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας. Εξέφρασε δε τη βούληση της για συνέχιση και ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ Ρουμανίας και Κύπρου σ’ όλους τους τομείς και ιδιαίτερα τον κοινοβουλευτικό.