22/6/12

Ομιλία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους σε συνέντευξη Τύπου για το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 22/06/2012

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θεωρούσε ανέκαθεν ότι, μέσα στα πλαίσια της αποστολής του για προώθηση της καλλιτεχνικής δραστηριότητας και καλλιέργειας της θεατρικής παιδείας, ήταν επιβεβλημένη η ενθάρρυνση και η στήριξη διοργανώσεων που θα έφερναν την κυπριακή κοινωνία σε μέθεξη με υψηλού επιπέδου ποιοτικά θεάματα που προάγουν το οικουμενικό πνεύμα και αναβαθμίζουν εν γένει το κριτήριο της αισθητικής. Μέσα στα πλαίσια της πολιτικής μας για προώθηση των διαχρονικών αξιών του θεάτρου προχωρήσαμε πριν από δεκαέξι χρόνια στη συνδιοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος με το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού.
Αρχικά το Φεστιβάλ διαρκούσε μόνο λίγες μέρες και φιλοξενούσε συγκεκριμένες ομάδες και σχήματα αποκλειστικά στο Αρχαίο Ωδείο της Πάφου. Σήμερα, με τις προσπάθειες και την οικονομική στήριξη της Πολιτείας, το Φεστιβάλ καταξιώθηκε ως κορυφαίος θεσμός μεγάλης εμβέλειας που έχει σημαντική απήχηση στο κυπριακό θεατρόφιλο κοινό. Πλέον έχει διάρκεια περίπου ένα μήνα και τα έργα παρουσιάζονται στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου στη Λεμεσό, στο Αμφιθέατρο Μακαρίου ΙΙΙ στη Λευκωσία καθώς και στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου.
Όλα αυτά τα χρόνια έχουν φιλοξενηθεί ομάδες από πάρα πολλές χώρες του κόσμου, καταδεικνύοντας έτσι τη διαχρονικότητα του αρχαίου ελληνικού δράματος καθώς και το γεγονός ότι το αρχαίο δράμα αντιμετωπίζεται ως πολιτιστική δημιουργία που υπερβαίνει τα χρονικά και τοπικά όριά του. Οι πολλές εκδοχές παρουσίασης των έργων των αρχαίων τραγωδών τεκμηριώνουν τη θέση ότι το αρχαίο ελληνικό δράμα κατέστη γέφυρα ανάμεσα στον αρχαίο κόσμο και τη σύγχρονη εποχή, πύλη για σύζευξη διαφορετικών πολιτισμών αλλά και πεδίο πειραματισμού και έρευνας. Οι ζυμώσεις αυτές προάγουν την πολυπολιτισμικότητα και την κατανόηση της κουλτούρας λαών με διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές και παραδόσεις.
Με αυτή την οπτική η Επιτροπή Αξιολόγησης επέλεξε φέτος μια σειρά παραστάσεων που ανταποκρίνονται στα πιο πάνω κριτήρια, καθώς αποτελούν πολύ ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις του αρχαίου ελληνικού δράματος με επίκαιρο χαρακτήρα και καλλιτεχνικές αξιώσεις. Δόθηκε επίσης έμφαση σε έργα πειραματικού χαρακτήρα.
Το φετινό Φεστιβάλ, που τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εγκαινιάζεται στις 4 Ιουλίου στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου με το έργο «Τα παιδιά του Αγαμέμνονα», από το Κρατικό Θέατρο Wiesbaden της Γερμανίας, βασισμένο σε έργα του Ευριπίδη και του Σοφοκλή. Ακολουθούν τα έργα «Ηλέκτρα και Ορέστης: Η Δίκη», βασισμένο στους Αισχύλο, Σοφοκλή και Ευριπίδη, από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, οι «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη που παρουσιάζει το Θέατρο Νέου Κόσμου από την Ελλάδα, οι «Βάκχες» του Ευριπίδη από το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ από την Κύπρο, η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή από τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό ΜΟΡΦΕΣ από την Ελλάδα, οι «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη από τη Θεατρική Ομάδα της Μαγδαλένας Ζήρα από την Κύπρο, οι «Ευμενίδες» από την ομάδα Ruth Kanner Theatre Group του Ισραήλ και η «Αντιγόνη» από την ομάδα Skull of Yorick Productions από το Ηνωμένο Βασίλειο, με την οποία και ολοκληρώνεται το Φεστιβάλ.
Στο σημείο αυτό επιθυμώ να συγχαρώ όλους τους εμπλεκόμενους στη διοργάνωση του φετινού Φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 31 Ιουλίου, για τις άοκνες προσπάθειές τους να συμπεριλάβουν στο Φεστιβάλ πραγματικά αξιόλογες παραστάσεις. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει κάποιες από τις καλύτερες παραστάσεις αρχαίου δράματος διεθνώς και να απολαύσει, μεταξύ άλλων, τις διαφορετικές ερμηνευτικές προσεγγίσεις και διασκευές μέσα σ’ ένα πνεύμα πολυπολιτισμικότητας.
Φέτος θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία και το 12ο Διεθνές Συμπόσιο Αρχαίου Ελληνικού Δράματος από τις 6 μέχρι τις 8 Ιουλίου. Το θέμα του φετινού Συμποσίου θα είναι «Πάθος - Μάθος; Πόνος, παραφορά και διαχείρισή τους στο αρχαίο ελληνικό δράμα». Στο Συμπόσιο θα παρουσιαστούν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από καταξιωμένους ερευνητές της Αρχαίας Γραμματείας όπως ο ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας Oliver Taplin από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ghent του Βελγίου Freddy Decreus και η Καθηγήτρια Edith Hall.
Κυρίες και κύριοι,
Το 2012 σηματοδοτεί μια μεγάλη πρόκληση για την Κύπρο, και αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα τόσο για τη χώρα μας γενικότερα όσο και για τον τομέα του πολιτισμού ειδικότερα: Η Κύπρος θα αναλάβει σε μερικές μέρες την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το νησί μας, σταυροδρόμι των πολιτισμών Ανατολής και Δύσης, θα φιλοξενήσει μια σειρά από σημαντικές πνευματικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας.

Για τον σκοπό αυτό, θα προσδώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην Ευρώπη των πολιτών και στην κοινωνική διάσταση του πολιτισμού. Συνεπώς, είναι βασικός μας στόχος να εργαστούμε σκληρά έτσι ώστε με αποτελεσματικότητα να εξασφαλίσουμε σε όλους τους πολίτες ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στα πολιτιστικά αγαθά.
Καταλήγοντας, θα ήθελα να τονίσω ακόμα μια φορά ότι η Κύπρος μας έχει πλούσια πολιτιστική παράδοση την οποία οφείλουμε να διατηρήσουμε αλλά και να εμπλουτίζουμε με γόνιμη και δημιουργική σκέψη, έτσι ώστε όλοι μαζί να συνδημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας, ένα καλύτερο αύριο για τις νέες γενιές.
Ευχαριστώ και πάλι όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τα μέλη της φετινής Επιτροπής Αξιολόγησης που με τις προσπάθειές τους συνέτειναν στον καταρτισμό του φετινού προγράμματος του Φεστιβάλ.