5/5/15

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το Κυπριακό

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το Κυπριακό


Στόχος των δύο πλευρών είναι όπως οι συνομιλίες για το Κυπριακό επαναρχίσουν εντός Μαΐου είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έγινε μια πάρα πολύ καλή συνάντηση ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κ. Eide. Έγινε ανταλλαγή απόψεων για τα επόμενα βήματα. Ο Πρόεδρος επανέλαβε τη δέσμευση του για έναν ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο που θα δημιουργεί θετικές προοπτικές για τερματισμός της κατοχής και επανένωσης της πατρίδας μας. Επίσης έγινε συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που παράλληλα με τη διαπραγματευτική διαδικασία μπορούν να λειτουργήσουν ενισχυτικά προς το στόχο που καλούνται να εξυπηρετήσουν οι συνομιλίες που είναι ο τερματισμός του απαράδεκτου στάτους κβο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει τις αμέσως επόμενες μέρες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ κ. Bidenενώ στις 9 Μαΐου θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Μόσχα».

Ερωτηθείς αν έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία επανέναρξης των συνομιλιών, ο Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά προσθέτοντας ότι η σχετική ανακοίνωση για το χρόνο επανέναρξης ενδεχομένως να γίνει την ερχόμενη Δευτέρα μετά το δείπνο των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

Κληθείς να πει αν οι συνομιλίες θα επαναρχίσουν εντός Μαΐου είπε ότι «αυτός είναι ο στόχος των δύο πλευρών».

Σε ερώτηση αν υπήρξε ενημέρωση προς την πλευρά μας όσον αφορά την πρόταση Akinciσε σχέση με την Αμμόχωστο απάντησε αρνητικά.

Κληθείς να πει κατά πόσο στην περίπτωση που η πρόταση του κ.Akinci είναι στο ίδιο μήκος κύματος με την πρόταση του κ.Eroglu για την Αμμόχωστο, αν υπάρχει αντιπρόταση από την πλευρά μας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν μπορώ να τοποθετηθώ για ένα θέμα που δεν είμαστε ενήμεροι. Ως γενικότερο σχόλιο σε σχέση με τα ΜΟΕ ισχύει αυτό που έχω αναφέρει προηγουμένως, ότι τα ΜΟΕ στόχο έχουν, παράλληλα με τη διαπραγματευτική διαδικασία, να ενισχύσουν το στόχο που καλούνται οι διαπραγματεύσεις να εξυπηρετήσουν, που είναι ο τερματισμός του απαράδεκτου στάτους κβο». Ερωτηθείς πρόσθεσε ότι «πρέπει πρώτα να ενημερωθούμε. Αν δεν ενημερωθούμε (για την πρόταση) δεν μπορώ να τοποθετηθώ για το συγκεκριμένο θέμα. Έχω κάνει γενικότερο σχόλιο για τα ΜΟΕ καθώς και για το γεγονός ότι δεν μπορούν να ξεφεύγουν του πλαισίου της νομιμότητας».

Ερωτηθείς για την αυριανή συνάντηση Akinci – Erdogan, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «παρακολουθούμε τις εξελίξεις και το δημόσιο διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα της συνάντησης αυτής».

Σε άλλη ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε ότι «εμείς ευελπιστούμε μέσα από έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, και την εμπλοκή της Τουρκίας, να δημιουργηθούν εκείνες οι απαραίτητες προϋποθέσεις που θα μας επιτρέπουν να ελπίζουμε. Και εξ όσων αντιλαμβάνομαι ο κ. Eide με δηλώσεις του τοποθετήθηκε επ’αυτού».

Κληθείς να αναφερθεί στην εμπλοκή του αμερικανικού παράγοντα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «υπάρχει επιθυμία από αμερικανικής πλευράς και χθες αναφερθήκαμε στην ανάγκη εμπλοκής όλων των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Πρόεδρος θα μιλήσει με τον κ. Biden, θα έχει συνάντηση με τον κ. Putin και με τον ΓΓ του ΟΗΕ και γίνονται ενέργειες προς την κατεύθυνση όλων των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Ερωτηθείς είπε ότι η συνάντηση του Προέδρου με τον ΓΓ του ΟΗΕ έγινε μετά από αίτημα του Προέδρου Αναστασιάδη.

Τέλος, κληθείς να πει αν θα υπάρξουν χιαστή επισκέψεις των διαπραγματευτών, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «αυτή τη στιγμή εστιαζόμαστε στην επανέναρξη των συνομιλιών και ακολούθως θα δούμε πώς θα εξελιχθεί το συγκεκριμένο θέμα».

.