5/5/15

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη
στα εγκαίνια του νέου κτηριακού συγκροτήματος του
Λυκείου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ Δασούπολης και
Εσπερινού Γυμνασίου-Λυκείου Λευκωσίας

Αν η παιδεία αποτελεί ένα από τα βασικότερα συστατικά της ύπαρξης και της διασφάλισης της συνέχειας ενός κράτους, η ανέγερση και ενίσχυση σχολικών κτηρίων συνιστά έναν από τους κυριότερους άξονες αναφοράς στην προσπάθεια αυτή. Γι’ αυτό η παρουσία μας στην τελετή των εγκαινίων του νέου κτηριακού συγκροτήματος του Λυκείου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ Δασούπολης και του Εσπερινού Γυμνασίου-Λυκείου Λευκωσίας, προκαλεί σε όλους υπερηφάνεια και πραγματικά γεννά αισθήματα ελπίδας.
Το Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ Δασούπολης –οι νέες κτηριακές εγκαταστάσεις του οποίου αποτελούν από σήμερα, επίσημα, κόσμημα και καύχημα όχι μόνο για τους μαθητές, τους καθηγητές και τους γονείς, αλλά και για ολόκληρη την Κύπρο- ιδρύθηκε το 1978 ως συνέπεια των αναγκών που επέφεραν τα τραγικά γεγονότα του 1974. Τα πρώτα πέντε χρόνια λειτούργησε ως τριτάξιο Γυμνάσιο, τα επόμενα άρχισε να επεκτείνεται σταδιακά και στο Λύκειο και από το 1986 μέχρι σήμερα, λειτουργεί αποκλειστικά ως Λύκειο. Παράλληλα, από το 2005, άρχισε στον χώρο του σχολείου να λειτουργεί και το Εσπερινό Γυμνάσιο-Λύκειο Λευκωσίας.
Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, το σχολείο ευτύχησε να έχει άξιους διευθυντές που μεριμνούσαν για την επιτυχία της εκπαιδευτικής αποστολής του, για τη διαμόρφωση ευαισθητοποιημένων πολιτών και ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων, και για την καλλιέργεια της εθνικής συνείδησης. Οι μαθητές έπαιρναν ανθρωποκεντρική μόρφωση, βίωναν τις αρχές της ελληνικής παιδείας, ενώ κάθε χρόνο διακρίνονταν για τις ακαδημαϊκές επιδόσεις τους και τις επιτυχίες τους σε παγκύπριες, πανελλήνιες, αλλά και παγκόσμιες εξετάσεις και διαγωνισμούς.
H αναβάθμιση των σχολικών κτηρίων και της υλικοτεχνικής τους υποδομής σε παγκύπρια βάση εντάσσεται στην ευρύτερη πολιτική της Κυβέρνησης για την παιδεία, κάτι που θα πρέπει να πω δεν είναι μόνο δική μας αποστολή, υπήρξε το ίδιο και για τις προγενέστερες Κυβερνήσεις, εξ ου και ο σχεδιασμός και η έναρξη του έργου και για αυτό θέλω να πω στο φίλο Γιώργο Δημοσθένους ότι πρέπει να νιώθει σήμερα πραγματικά περήφανος που ένα έργο, επί των ημερών του οποίου άρχισε η ανέγερση, ολοκληρώθηκε και παραδίδεται για την καλύτερη παιδεία του τόπου.
Η μεταρρυθμιστική πολιτική πραγματοποιείται τόσο με τη μορφή εκσυγχρονισμού των διοικητικών δομών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και των σχολικών μονάδων, όσο βεβαίως και με την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και του περιεχομένου και της αποτελεσματικότητας της Εκπαίδευσης.
Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού βρίσκεται στο τελικό στάδιο της διαμόρφωσης ενός νέου, σύγχρονου και αξιοκρατικού συστήματος πρόσληψης των εκπαιδευτικών που θα στελεχώνει τα σχολεία μας με τους καλύτερους, στη βάση καθαρά ποιοτικών κριτηρίων, καθώς και νέας πολιτικής για την επιμόρφωση και κατάρτιση των εκπαιδευτικών, αλλά και για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου. Παράλληλα, το Υπουργείο Παιδείας έχει περάσει στην τελευταία φάση της διαμόρφωσης των νέων, εκσυγχρονισμένων αναλυτικών προγραμμάτων –της ύλης, δηλαδή, που θα διδάσκεται στα σχολεία μας- σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα.
Σημαντικές αποφάσεις έχουν ληφθεί και για τον καταρτισμό νέων ωρολογίων προγραμμάτων σπουδών, τόσο για τη Δημοτική όσο και για τη Μέση εκπαίδευση, που να συνάδουν με τις σύγχρονες ανάγκες.
Θα πρέπει να εξάρω τη συνεργασία των εκπαιδευτικών μας στον όλο σχεδιασμό μιας μεταρρύθμισης, η οποία στόχο έχει, από τη μια, όσον αφορά στους διορισμούς και την αξιοκρατία και, από την άλλη, όσον αφορά στη μαθησιακή παράδοση και διαμόρφωση των νέων μας και για τη συνεισφορά τους στην υλοποίηση ενός μεγαλεπήβολου πραγματικά σχεδιασμού που θα βοηθήσει, έτσι ώστε να επανέλθουμε αναβαθμισμένοι σε ένα σύστημα που δοκιμάστηκε για χρόνια και που δεν απέδωσε εκείνο που οι οραματιστές του είχαν κατά νου.
Το Υπουργικό Συμβούλιο έχει ήδη αποφασίσει την αναδόμηση του Λυκείου, όπως το γνωρίζαμε, ώστε να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις που δημιούργησε το Ενιαίο Λύκειο και μέσα από κατευθύνσεις επιλογής μαθημάτων να δίνονται γερές βάσεις και όλα τα απαραίτητα εφόδια στους μαθητές μας, για τη μετέπειτα πορεία τους.
Τέλος, μέριμνα διαρκής του εκπαιδευτικού μας συστήματος είναι η συστηματική καλλιέργεια και αναβάθμιση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, χωρίς ποτέ να παραγνωρίζονται βεβαίως οι ξένες γλώσσες, η διατήρηση της ιστορικής μας ταυτότητας, με σεβασμό πάντοτε στη διαφορετικότητα, και γενικά η αντιμετώπιση όλων των αναγκών που προκύπτουν από το γεγονός της συνεχιζόμενης ημικατοχής της πατρίδας μας.
Η αποψινή βραδιά, με την παράδοση στην κοινωνία του υπερσύγχρονου αυτού κτηρίου, αποτελεί ορόσημο και έμπρακτη απόδειξη της μέριμνάς για την παιδεία.
Παρά τη δεινή οικονομική κατάσταση και τις δυσκολίες που ως κράτος αντιμετωπίζουμε η νέα γενιά αποτελεί πρώτιστο μέλημά μας και την καλύτερη επένδυσή μας για το μέλλον.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, στον κατάλογο των σημαντικών αναπτυξιακών έργων που θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται το 2015, περιλαμβάνονται δέκα συνολικά νέα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με συνολικό κόστος προϋπολογισμού τα 47 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, προς τις δαπάνες αυτές και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στηρίζει οικονομικά μαθητές μας που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Αγαπητά μου παιδιά,
Αγαπήστε το σχολείο σας ως το δεύτερο σας σπίτι και αξιοποιείστε δημιουργικά τα χρόνια της φοίτησής σε αυτό. Νιώστε τη χαρά της μάθησης, καλλιεργήστε το πνεύμα σας και την ψυχή σας και αποκτήστε όλα τα απαραίτητα εφόδια που θα σας κάνουν ικανούς να αναμετρηθείτε με τις προκλήσεις της εποχής και τις ανάγκες της κοινωνίας μας.
Πυξίδα σας να έχετε πάντοτε τις αρετές της εντιμότητας, της εργατικότητας και του μέτρου, και στόχος σας να είναι να γίνεστε καλύτεροι μέρα με τη μέρα και να προσφέρετε στην πατρίδα μας όσα περισσότερα μπορείτε. Ο δρόμος προς την αρετή είναι δύσκολος και ανηφορικός, είναι όμως η μόνη οδός που καταξιώνει τον άνθρωπο και τον κάνει περήφανο για τον εαυτό του. Εμπιστευθείτε τους γονείς και τους καθηγητές σας και να είστε σίγουροι ότι σύντομα η ζωή θα σας ανταποδώσει ό,τι αξίζετε για τους κόπους σας.
Εύχομαι στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας στο Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ Δασούπολης, στο Εσπερινό Γυμνάσιο-Λύκειο Λευκωσίας και σε όλους εσάς –μαθητές, διδακτικό προσωπικό, διεύθυνση, γονείς και φίλους- κάθε πρόοδο και επιτυχία.
Ταυτόχρονα, εκφράζω συγχαρητήρια στον Πρόεδρο και τα μέλη της Σχολικής Εφορείας που υπήρξαν η κινητήριος δύναμη, μαζί με τους υπόλοιπους συντελεστές, έτσι ώστε να απολαμβάνουμε σήμερα αυτό το εξαίρετου σχεδιασμού και κατασκευής κτήριο.