5/5/15

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος
στην εκδήλωση για την Εβδομάδα Προστασίας των Δασών


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση, η οποία σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της Εβδομάδας Προστασίας των Δασών. Μιας εβδομάδας που ως βασικό στόχο έχει, μέσω και των διαφόρων εκδηλώσεων που θα διοργανωθούν, να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση του κοινού και όλων των εμπλεκόμενων παραγόντων, για το μεγάλο πρόβλημα που ταλανίζει κάθε καλοκαίρι τον τόπο μας, τις δασικές πυρκαγιές.  

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ως η αρμόδια Αρχή για τη διαχείριση και προστασία των δασών, έχει την ευθύνη να διαφυλάξει το πράσινο της πατρίδας μας. Ένα έργο εξαιρετικά δύσκολο, γιατί οι δασικές πυρκαγιές είναι ένα περίπλοκο και συνεχώς επιδεινούμενο πρόβλημα για τον τόπο μας που ευνοείται από τις υψηλές θερμοκρασίες, την παρατεταμένη ξηρασία, το έντονο ανάγλυφο των εδαφών και τη σύνθεση της βλάστησης των δασών μας.

Δυστυχώς, και οι κλιματικές αλλαγές που παρατηρούνται παγκόσμια, αλλά ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου, ευνοούν την αύξηση της συχνότητας και της έντασης των δασικών πυρκαγιών. Είναι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο που η Κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία στον περιορισμό του προβλήματος, μέσω διαφόρων μέτρων και δράσεων που αποσκοπούν στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος πρόληψης, ανίχνευσης και κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών.

Προς αυτή τη κατεύθυνση, παρά την οικονομική κρίση που βιώνει ο τόπος μας, η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν μείωσε τις πιστώσεις για την πυροπροστασία, αλλά ενέκρινε και την αγορά τεσσάρων μεγάλων πυροσβεστικών οχημάτων χωρητικότητας 6.000 λίτρων νερού και οκτώ μικρών πυροσβεστικών οχημάτων. Επίσης, αποπαγοποίησε τις δύο θέσεις για στελέχωση της Μονάδας Πτητικών Μέσων του Τμήματος Δασών, μια θέση Χειριστή Αεροσκαφών και μία θέση Μηχανικού Αεροσκαφών.

Φίλες και φίλοι,

Η περσινή χρονιά σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία δασικών πυρκαγιών, τόσο στα δάση όσο και στην ύπαιθρο, μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια από τις καλύτερες χρονιές της τελευταίας δεκαετίας, αφού, τόσο ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών, όσο και η έκταση που κάηκε, παρουσιάζουν σημαντική μείωση σε σχέση με τους μέσους όρους προηγούμενων χρόνων.

Ανεξάρτητα με τα καλά αποτελέσματα της προηγούμενης χρονιάς, οι προσπάθειες για την ενίσχυση και αναβάθμιση της αντιπυρικής προστασίας των δασών και της κυπριακής υπαίθρου γενικότερα συνεχίζονται και αποτελούν μόνιμο και σταθερό μέλημα των αρμόδιων υπηρεσιών.

Το Τμήμα Δασών εν όψει της επερχόμενης καλοκαιρινής περιόδου του 2015, έχει προγραμματίσει:
·        την κατασκευή και συντήρηση αντιπυρικών υποδομών, τόσο στα κρατικά δάση όσο και σε διάφορες περιοχές της υπαίθρου,
·        μέτρα πυροπροστασίας περιμετρικά των σκυβαλότοπων και πλησίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων, και
·        κλαδεύσεις, αραιώσεις και αφαίρεση της χαμηλής βλάστησης κατά μήκος πολυσύχναστων δρόμων.

Παράλληλα, για την έγκαιρη ανίχνευση των πυρκαγιών, θα στελεχωθεί και θα λειτουργήσει, όπως κάθε χρόνο, το δίκτυο πυροφυλακίων και θέσεων παρατήρησης και θα εντατικοποιηθούν οι περιπολίες σε περιοχές που δεν καλύπτονται από τα πυροφυλάκια. Για σκοπούς κατάσβεσης, ήδη βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα όλες οι δυνάμεις και τα μέσα πυρόσβεσης του Τμήματος, για να αντιμετωπίσουν κάθε επεισόδιο δασικής πυρκαγιάς.
Η Κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, έχοντας πλήρη επίγνωση της σημασίας και αναγκαιότητας της εθελοντικής προσφοράς των συμπολιτών μας για το καλό των δασών μας, στηρίζει και ενθαρρύνει κάθε πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση, τιμώντας και επιβραβεύοντας τη δράση και προσφορά κοινοτήτων και οργανωμένων συνόλων που συμβάλλουν στην πυροπροστασία των δασών.

Σήμερα, βραβεύουμε τις κοινότητες Καλού Χωριού Ορεινής και Κουκλιών, καθώς επίσης την Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας του Μαχαιρά και το Εθελοντικό Τμήμα Εκτάκτων Αναγκών του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων, για την προσφορά τους στην πυροπροστασία των δασών, κατά την περσινή χρονιά.  

Με την ευκαιρία αυτή που μου δίνεται, θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μου για το έργο που επιτελεί το Τμήμα Δασών, ιδιαίτερα στον τομέα της πυροπροστασίας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θα βρίσκεται πάντοτε δίπλα σας, παρέχοντάς σας κάθε δυνατή στήριξη και βοήθεια. Να ευχαριστήσω επίσης και τις υπόλοιπες κρατικές υπηρεσίες που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στην πυροπροστασία των δασών και της υπαίθρου μας και να σας καλέσω για μια ακόμη χρονιά να ανανεώσουμε τη δέσμευσή μας για στενή συνεργασία και συντονισμό στο δύσκολο έργο που μας περιμένει αυτό το καλοκαίρι.

Θερμές ευχαριστίες να εκφράσω και προς τα ΜΜΕ για τη συμβολή τους στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα δασικών πυρκαγιών.

Κηρύσσοντας την έναρξη της Εβδομάδας Προστασίας Δασών, θα ήθελα να στείλω το μήνυμα ότι το μεγάλο στοίχημα της προστασίας των δασών μας από τις πυρκαγιές, μπορεί να κερδηθεί μόνο μέσω μιας συλλογικής προσπάθειας της πολιτείας και των πολιτών της. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.