5/5/15

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στη Συνεστίαση Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη
 στη Συνεστίαση Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων


Πραγματικά είναι με ιδιαίτερη συγκίνηση που βρίσκομαι σήμερα εδώ και είναι με ιδιαίτερη ευχαρίστηση όταν είχα προσκληθεί από το φίλο μου Γλαύκο να παρευρεθώ, είτε για να δω παλαιούς συμμαθητές μου, είτε τους δημιουργούς ή τους πρωταγωνιστές της δημιουργίας μιας επιτυχημένης πορείας. Μπορεί να υπήρξαν βεβαίως και σφάλματα σε αυτή την πορεία, όμως περισσότερο οφείλονται σε πολιτικές αποφάσεις, όχι στην ανικανότητα ή στην αδυναμία των δημοσίων υπαλλήλων να εκπληρώσουν τα προς το κράτος και προς τους πολίτες υποχρεώσεις τους.

Υπάρχουν βέβαια εξαιρέσεις, αλλά οι εξαιρέσεις είναι για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Και ο κανόνας είναι ότι υπήρξατε οι δημιουργοί της Κυπριακής Δημοκρατίας από την εγκαθίδρυσή της. Στα δύσκολα χρόνια της εισβολής, υπήρξατε οι στυλοβάτες και στα δύσκολα χρόνια τώρα, και πάλι αγόγγυστα έχετε δεχθεί κάποιες περικοπές, οι οποίες οπωσδήποτε έχουν συμβάλει σημαντικά στο να μας επιτρέπουν σήμερα να είμαστε στις αγορές. Θυσίες που οπωσδήποτε, δεν αντανακλούν μόνο στις δικές σας συνεισφορές, αλλά και στις θυσίες ευρύτερα του λαού μας.

Την ίδια ώρα, θέλω να πω ότι είναι με πολλή ευαισθησία που παρακολουθούμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μεταξύ άλλων, και οι δημόσιοι   υπάλληλοι στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού. Θέλω να σας βεβαιώσω ότι αυτό που πρώτιστα προσπαθούμε σε κάθε αλλαγή που θέλουμε να επιφέρουμε, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί το κράτος, είναι η έγνοια μας να μην επηρεαστούν τα κεκτημένα των δημοσίων υπαλλήλων.

Μιλούμε για ΓΕΣΥ, μιλάμε για αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και έχουμε διαμηνύσει προς τους εργαζόμενους –και για αυτό με ενοχλούν και κάπως οι αδικαιολόγητες πολλές φορές στάσεις εργασίας   που ταλαιπωρούν τον κόσμο- ότι δεν θα πληγεί κανενός το συμφέρον, ότι σταδιακά θα μεταβούμε στην αυτονόμηση που αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους. Έχουμε προσφέρει καθεστώς αορίστου χρόνου στους ωρομίσθιους ή στους επί συμβάσει. Έχουμε το ίδιο διαβιβάσει προς τους ιατρούς, έχουμε μεριμνήσει για το θέμα των υπερωριών και υπάρχει πρόβλημα στάσης εργασίας, διότι κάποιοι δεν θέλουν να κτυπούν κάρτα για την ώρα ελέγχου και ώρα αποχώρησης. Πώς θα δικαιούνται δικαιώματος υπερωριών;

Δεύτερον, ενώ έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων των νοσηλευτών, των ωρομισθίων και άλλων, προβάλλεται τώρα αξίωση, εν μέσω οικονομικής κρίσης ακόμα, ότι θα πρέπει να μεταταχθούν σε μια άλλη κλίμακα, κάτι που στοιχίζει στο κράτος 30 με 35 εκ. ευρώ. Την ώρα που υπάρχει 16% ανεργία, την ώρα που υπάρχουν ακόμα, δυστυχώς, ουρές στα κοινωνικά παντοπωλεία, δεν μπορούν να εγείρονται τέτοια θέματα και να αποτελούν αφορμή τριβών. Επαναλαμβάνω, όλα τα άλλα έχουν ικανοποιηθεί.

Ταυτόχρονα, σε όλους τους άλλους τομείς, παραδείγματος χάρη στην Αρχή Λιμένων, έχουν διασφαλιστεί, πριν και πάνω από όλα, τα δικαιώματα των εργαζομένων. Είναι πλήρως διασφαλισμένα. Και υπάρχει το θέμα της εμπορικοποίησης τμήματος του λιμανιού. Εκφράζουν μια άποψη –δικαίωμα τους βεβαίως και τη σεβόμαστε- ότι δεν θα πρέπει να προχωρήσουμε στη διαχείριση του εμπορικού τμήματος σε ιδιώτες. Παραγνωρίζουν ένα: στην Ελλάδα ανάλογες αντιδράσεις υπήρχαν προ της ανάληψης από πλευράς της  COSCO, των εμπορικών δραστηριοτήτων μέρους του λιμανιού του Πειραιά. Δεν έμεινε κίνδυνος που δεν αναφέρθηκε στην Ελλάδα. Και όμως. Από τότε που παραχωρήθηκε το λιμάνι για εμπορική αξιοποίηση από την κινέζικη εταιρεία  COSCO, όχι μόνο δεν υστέρησε το κράτος σε εισπράξεις, όχι μόνο οι υπάλληλοι δεν δέχθηκαν την οποιαδήποτε αρνητική επίδραση, αλλά αντίθετα δημιουργήθηκαν και χίλιες νέες θέσεις εργασίας.

Συνεπώς, καμιά φορά, αδικαιολόγητα, συναισθηματικές εξάρσεις που οδηγούν σε διαφορές, δεν σημαίνει και αδιαφορία από πλευράς της Κυβέρνησης στη διασφάλιση δικαιωμάτων.

Υπάρχουν δυσκολίες που ακόμα περνούμε, και αν έκανα αναφορά σε αυτά τα δύο συγκεκριμένα είναι διότι, απλούστατα, νιώθω την ανάγκη να απευθύνω μια έκκληση:   να μας διακρίνει το ίδιο πνεύμα που πάντα μας διέκρινε και χαίρομαι να πω ότι η ηγεσία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, της ΠΑΣΥΔΥ βεβαίως μη εξαιρουμένης, έδειξαν την υπευθυνότητα τους σε όλες τις κρίσιμες περιόδους της ιστορίας αυτού του κράτους και, συνεπώς, δεν μπορώ παρά να εκφράσω την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη για την υπευθυνότητά τους.

Θέλω να εξάρω το έργο που διαδραματίζει η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο του καλώς νοούμενου συμφέροντος της πολιτείας, εξυπηρετώντας έτσι και τους πρώην συναδέλφους της, δημόσιους υπάλληλους. Εξάρω επίσης τον ρόλο που διαδραματίζει ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών κ. Χρίστος Πατσαλίδης, ο οποίος κατόρθωσε να κρατά τα ισοζύγια, να είναι ο σύνδεσμος και ο στενός μας και στενός σας συνεργάτης και υπάρχει ο κοινωνικός διάλογος που είναι απολύτως αναγκαίος και ιδιαίτερα, το συναινετικό κλίμα που πρέπει να υπάρχει μεταξύ μας. Τους συγχαίρω και τους δύο.

Συγχαίρω, επίσης, και την ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ, όχι γιατί υιοθετεί τις πολιτικές της Κυβέρνησης, αλλά διότι παρουσιάζεται ως εθνικά υπεύθυνη συνδικαλιστική οργάνωση που δεν έχει να κάνει με όσες άλλες στο εξωτερικό παρακολουθούμε και οι οποίες δημιουργούν συνεχώς προβλήματα για να συντηρούνται τα προβλήματα.

Αυτή ιδιαίτερα την περίοδο που είναι πια βέβαιο ότι επαναρχίζει ο διάλογος για το Κυπριακό, αυτό που χρειάζεται συνεργασία από όλους μας πέραν της εργατικής ειρήνης, η συνεργασία μας. Μέσα από τη δική σας εμπειρία και σοφία θα αξιοποιηθούν όσοι μπορούν να συνεισφέρουν στις διάφορες πτυχές του κυπριακού προβλήματος, ώστε με τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται, επιτέλους να μπορούμε να μιλούμε για ένα ευρωπαϊκό σύγχρονο κυπριακό κράτος που θα διασφαλίζει την ευημερία του συνόλου και ειδικότερα τη μη επιρροή εις βάρος ανθρώπων που υπηρέτησαν και υπηρετούν τη Δημοκρατία.