5/5/15

Συνάντηση Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκου Κουγιάλη




Συνάντηση Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκου Κουγιάλη με νέους γεωργούς της Επαρχίας Λάρνακας

Συνάντηση με νέους αγρότες απο την ευρύτερη Επαρχία Λάρνακας είχε το απόγευμα της Δευτέρας, 4 Μάιου, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης. Στην συνάντηση, η οποία πραγματοποιηθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Υπουργού , οι νέοι γεωργοί είχαν την ευκαιρία να θέσουν στον κ. Κουγιάλη τα προβλήματα που τους απασχολούν.  Η συναντηση έλαβε χώρα στο κεντρο περιβαλλοντικης ενημέρωσης στη Σκαρίνου.
Οι παραβρισκόμενοι γεωργοί έθεσαν ενώπιον του Υπουργού τα βασικά προβλήματα που ταλανίζουν τη γεωργία με κυριότερο αυτό της ελλιπους οργάνωσης στην εμπορία των γεωργικών προϊόντων.
Οι γεωργοί ανέφεραν επίσης στον Υπουργό πως ο χαμηλός βαθμός τυποποίησης των γεωργικών προϊόντων και η έλλειψη προγραμματισμού στην παραγωγή έχουν ως αποτέλεσμα οι τιμές των γεωργικών προϊόντων και κατ’ επέκταση τα γεωργικά εισοδήματα να παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια του έτους. Επιπλέον, πολλοί από τους παρευρισκομένους αναφέρθηκαν στις χαμηλές ποσότητες νερού που τους παραχωρούνται κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών για τις ανάγκες των καλλιεργειών τους καθώς επίσης και στην αύξηση των ενοικίων της γεωργικής γης συνέπεια των εκταρικών επιδοτήσεων. Τέλος οι γεωργοί ζήτησαν από τον κ. Υπουργό τη στόχευση των μέτρων Αγροτικής Πολιτικής για τους πραγματικούς γεωργούς.
Ανταποκρινόμενος ο κ. Υπουργός στα αιτήματα των αγροτών σημείωσε για άλλη μια φορά την ανάγκη οργάνωσης των παραγωγών σε Ομάδες Παραγωγών και τον εξορθολογισμό των υφιστάμενων Ομάδων.
Απαντώντας στα ερωτηματα των γεωργών ο Υπουργός εκανε ιδιαίτερη αναφορά στον θεσμό της Συμβολαιακής Γεωργίας την οποία προωθεί το Υπουργείο Γεωργίας ως μέσο εξορθολογισμού της εμπορίας, προγραμματισμού της παραγωγής, τυποποίησης των γεωργικών προϊόντων μας και σταθεροποίησης των εισοδημάτων των παραγωγών μας.
Αναφερόμενος στη στόχευση των μέτρων Αγροτικής Πολιτικής, των εκταρικών επιδοτήσεων, την παροχή χρωματισμένου πετρελαίου αλλά και νερού άρδευσης ο κ. Υπουργός εξήρε τη σημασία του Μητρώου Αγροτών και ζήτησε την άμεση έγκριση από τη Βουλή της σχετικής νομοθεσίας
Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος