23/1/15

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Λάρνακα

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών στο πλαίσιο
της επίσκεψής του στη Λάρνακα


Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος πραγματοποιεί, σήμερα, επίσκεψη στις Υπηρεσίες του ΥΠΕΣ στη Λάρνακα, είχε το πρωί συνάντηση με το Δήμαρχο της πόλης κ. Ανδρέα Λουρουτζιάτη και τους αρχηγούς ομάδων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Δήμαρχος Λάρνακας έκανε την ακόλουθη δήλωση στα ΜΜΕ: «Οι συναντήσεις μας με τον Υπουργό για τα θέματα που απασχολούν το Δήμο Λάρνακας είναι συνεχείς. Σήμερα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα που άπτονται της αποτελεσματικότερης λειτουργίας του Δήμου, τις προοπτικές της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θέματα που αφορούν επενδύσεις στην πόλη μας και την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αναφορικά με επένδυση από ξένο επιχειρηματία για δημιουργία πεντάστερου ξενοδοχείου στις Φοινικούδες. Είναι η πρώτη φορά που η Λάρνακα θα έχει ένα τέτοιο υπερπολυτελές ξενοδοχείο εντός των δημοτικών της ορίων, κάτι που θα ενισχύσει την ποιότητα του τουριστικού μας προϊόντος, θα αναβαθμίσει το παραλιακό μέτωπο και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας».

Ακολούθως, ο κ. Υπουργός απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ως προς το θέμα των αποζημιώσεων στους πληγέντες από τις πρόσφατες πλημμύρες, είπε ότι ήδη έχουν αποζημιωθεί σχεδόν όλοι σε ό,τι αφορά ζημιές σε οικίες. Αυτό που παραμένει σε εκκρεμότητα, πρόσθεσε, είναι οι ζημιές στα αυτοκίνητα. Εδώ, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα με τις ασφαλιστικές εταιρείες και τότε, αμέσως, θα προχωρήσουμε σε αποζημιώσεις εκεί και όπου πραγματικά και αντικειμενικά διαπιστώνεται η ύπαρξη ζημιάς. Να αναμένουν οι πληγέντες ότι, ναι, θα υπάρξουν αποζημιώσεις και για αυτοκίνητα.

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών από τη Λάρνακα, ο κ. Χάσικος είπε ότι τα κυβερνητικά αποθέματα θα μετακινηθούν λίαν συντόμως. Σε ό,τι αφορά τους ιδιώτες, το πλαίσιο που τέθηκε με τη μορφή διατάγματος ότι θα πρέπει να μετακινηθούν μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, θα υλοποιηθεί. Γιατί, ακριβώς, έχει εξευρεθεί και ο χώρος στο Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, αναφορικά με τα αντιπλημμυρικά έργα που έπρεπε να γίνουν στη Λάρνακα και ποιοι σχεδιασμοί γίνονται προς υλοποίηση του στόχου αυτού, ο κ. Υπουργός είπε ότι έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες, με χρονοδιαγράμματα. «Εντός δύο μηνών», πρόσθεσε, «θα πρέπει να έχουμε ενώπιον μας τελική μελέτη και τα κονδύλια μπορούν να εξευρεθούν με τη συμμετοχή τόσο του Δήμου όσο και της Κυβέρνησης. Προσδοκούμε ότι θα έχουμε υλοποίηση αυτών των αντιπλημμυρικών έργων, γιατί όχι και εντός του 2015».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο θα αποδοθούν ευθύνες για τα λάθη που έχουν γίνει και που προκάλεσαν, ως ένα βαθμό, αυτές τις ζημιές, ο κ. Χάσικος είπε: «Αν αρχίσουμε να ψάχνουμε ποιος φταίει, πρέπει να πάμε δεκάδες χρόνια πίσω. Γιατί, εκείνο που συνέβαινε στην Κύπρο, είναι ότι στο βωμό της ανάπτυξης και του κέρδους δεν επεδείχθη η δέουσα προσοχή σε θέματα ασφάλειας και περιβάλλοντος. Υπήρχε μια άναρχη ανάπτυξη, με τα αποτελέσματα που βλέπουμε. Τώρα, δεν μπορούμε να χαλάσουμε αυτήν την ανάπτυξη. Άρα, θα πρέπει να εξευρεθούν άλλοι τρόποι για να ενισχύσουμε την ασφάλεια του κοινού. Σίγουρα δεν φταίει ο κόσμος γι’ αυτήν την κατάσταση. Φέρουν ευθύνη όλοι οι βραχίονες της πολιτείας, περιλαμβανομένων και των Τοπικών Αρχών, οι οποίες, σε κάποιες περιπτώσεις, είναι και αδειοδοτούσες Αρχές. Είμαστε σε θέση, έστω και κατά φάσεις, κάποια έργα που είναι μεγάλα - και κατ’ επέκταση μιλούμε για μεγάλες επενδύσεις – να τα ολοκληρώσουμε μέσα στα επόμενα δύο χρόνια».

___________